Beste LED lyspære

- Her er de beste LED-lampene

Test kårer de beste LED-lampene med det mest behagelige lyset.

TEST AV LED-LAMPER: Ikea kommer godt ut i en fersk test av LED-lamper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix
TEST AV LED-LAMPER: Ikea kommer godt ut i en fersk test av LED-lamper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikea går av med seieren i en test av LED-lamper.

Det er svenske Testfakta.se som har testet til sammen ni LED-lamper som ser ut som klassiske glødelamper.

De har sammenliknet med lyset fra en klassisk glødelampe, og forsøkt å finne den lyspæren som likner mest på lyset fra en glødelampe.

Dette har de testet

Testfakta har altså testet ni LED-lamper med klassisk glødelampeutseende - og med E27-fot.

De har valgt å teste lyspærer med en lysstyrke på cirka 800 lumen - som tilsvarer en glødelampe på cirka 60 watt. Alle lampene er i tillegg dimmbare.

Testen er gjort både som en laboratorietest, men de har også hatt et brukerpanel som har fått vurdere lyseffekten som i en blindtest.

De har målt fargegjengivelse, energieffektivitet, hvordan lyset spres i rommet og eventuell flimring ved dimming av lampene.

Tre av lampene får kritikk for flimring, blant annet lyspæra fra Kjell & Company.

De har testet LED-lamper fra Ikea, Clas Ohlson, Rusta, Osram, Philips, Jula, Star Tradig, Kjell & Company og Ica home.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.se.

BEST I TEST: Ikea Ledare-lampen er best i test hos Testfakta. Foto: Ikea
BEST I TEST: Ikea Ledare-lampen er best i test hos Testfakta. Foto: Ikea Vis mer

Ikea: Veldig gledelig

Det er Ikea-lampa Ledare på 600 lumen som går av med seieren i denne testen.

- Dette er veldig gledelig, men ikke overraskende for oss. Vi startet med LED belysning allerede tilbake i 2012 og har i dag 100 prosent basert LED-sortiment. Vi ser at vi er en destinasjon for lyskilder i dag, ikke bare på grunn av pris, men fordi vi har et stort utvalg, sier Gudrun Lægreid, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, til Dinside.no.

Hun forteller videre at de ser at kunder fortsatt er litt forvirret etter at det gikk fra glødepærer til sparepærer til halogen pærer og nå LED.

- Derfor er vi på Ikea opptatt av å forklare kundene om styrke (Lumen), varmen (Kelvin) og fargegjengivelse (CRI) for å finne gode belysningsløsninger til hele hjemmet, sier hun videre.

Med en pris på 49 kroner per stykk er Ikeas vinnerlampe også en av de rimeligste LED-lampene i testen. Den har også fått veldig god score og er også inne på topp tre i Råd & Röns test av 34 LED-lamper (krever betaling for å lese testen).

Ikeas LED-lampe er også den som lover lengst levetid av alle i testen, med 25.000 timer. Alle de øvrige har en levetid på 15.000 timer. De har imidlertid ikke testet levetiden, i testen.

Kjell & Company: - Overraskende resultat

Erik Broddesson, salgssjef Kjell & Company, sier til Dinside.no at de er overrasket over at lampa deres får kritikk for at den flimrer:

- Flimmer i LED-lamper avhenger mye av hvordan dimmer og lampe fungerer sammen. Og normalt sett skal ikke lampa flimre i det hele tatt ved 100 prosent - og heller ikke merkbart ved dimming, sier Brodesson til Dinside.

- Vi tester derfor alle våre lamper med flere ulike produsenter av dimmere, så resultatet at den flimrer er faktisk overraskende for oss. Vi kommer til å undersøke dette for å kunne forbedre produktet framover, sier salgssjefen videre.

Kjell & Companys lampe er Ledsavers Dimbar LED-pære (806 lm), og koster 79,90 kroner. Det er en Ica Home-lampe som selges hos Ica i Sverige som skårer aller dårligst i testen; totalt 3,2 av 5 mulige poeng. Ledsavers fra Kjell & Co. får 3,3 totalt.

Utfordringer med LED-lamper

Vi har tidligere skrevet om ulike utfordringer ed LED-lamper - og ved overgangen til LED fra for eksempel halogen.

En av utfordringene som vi har skrevet om er at LED-lamper her elektronikk som kan sende forstyrrelser i form av elektromagnetisk støy - som kan forstyrre annen elektronikk som er plassert i nærheten: Som at Rune i denne artikkelen ikke kunne ha på lyset og høre på radioen samtidig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!