Når glødelampene forsvinner må vi lete etter andre alternativer. Men hvilke skal man velge?  Foto: Colourbox.com
Når glødelampene forsvinner må vi lete etter andre alternativer. Men hvilke skal man velge? Foto: Colourbox.comVis mer

Her er de beste lavenergipærene

De skandinaviske forbrukerrådene har testet sparepærer. Her er vinnerne.

Det var en gang et svensk, et dansk og et norsk forbrukermagasin som bestemte seg for å teste lavenergipærer, etter at EU vedtok å fase ut glødelampen. Danskene var først ute, og testet 42 ulike pærer. Nordmennene kom etter og testet 21, mens svenskene testet 18.

Her har vi samlet alle testvinnerne.

Les også: Hva gjør du når den siste glødelampen har gått?

Svenskene: Philips i topp

La oss ta den siste testen først. I en test utført av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön var det Philips' lampe Tornado Turbo ESaver (1350 lm) som gikk seirende ut med 68 av 100 mulige poeng. På delt annenplass kom General Electrics Biax electronic, Extra Mini, og Philips Tornado Turbo ESaver (950 lm) med 67 poeng hver.

Verdt å merke seg er at den svenske testen trakk frem at en rekke av sparepærene ikke egner seg like godt som glødelamper ved lave temperaturer, blant annet fordi de bruker ekstra lang tid på å tenne.

Les mer om hvilke pærer du bør velge til utelampen, eller kalde loft og kjellere.

Nordmennene: General Electrics

Da Forbrukerrådet testet sparepærer, stakk General Electrics' pære Biax ekectronic Extra Mini av med seieren, med 72 poeng av 100 mulige. Dersom lysstyrke teller mest, fikk Philips' Tornado 20-23 W full pott på denne delen av testen, mens følgende pærer fikk fire av fem mulige poeng når det kom til holdbarhet: Pilips Softone, 7-9 W, Philips downlighter GU 10, Osram Duluxstar Mini twist 10-12 W og General Electrics Biax electronic, Extra Mini.

Les mer om Forbrukerrådets test av sparepærer

Danskene: Philips

Det danske forbrukermagasinet Tænk var langt mer kritiske da de testet sparepærer, og gikk så langt som å si at ingen av sparepørene holdt mål. Men av mange onder velger man det minste, og de landet på tre anbefalinger fra Philips: Philips Tornado 15 W, Philips Genie 18 W og Philips Genie 14 W.

Les hele testen: Ingen av sparepærene holder mål

Her er sparepærene som varer lengst

Lavenergipærene er billigere i drift, men koster gjerne minst fem ganger så mye som glødelamper. Det heter seg at de alle varer lenger, men ikke alle lyser like lenge - og holder en like god lyskvalitet hele veien. Ifølge Tænk var det ingen sparepærer som scoret "meget godt" på holdbarhet (fall i lysstrøm over tid) i testen, men et par fikk karakteren "god": Philips Genie (8 W), Philips Softone (12 W), Megaman Liliput Plus, MM33112i-DB (15 W), Philips Tornado (15 W), Megaman Liliput Plus, (20 W).

Må ikke kastes i søpla

Et annet problem med sparepærene er at de inneholder blant annet kvikksølv, og en undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) viser at hver tredje nordmann kaster sparepærene i søpla. Dette til tross for at de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig for folk dersom de knuser. Husk at du ikke må kaste sparepærer i søpla - de skal leveres som returavfall i butikkene som selger slike pærer.

Ikea gir pant på sparepærer - du får to gratis nye sparepærer for hver fulle boks med gamle pærer som du returnerer til Ikea. Returboksen som skal brukes, kan hentes hos Ikea. Det er imidlertid en stor boks, så her er det kanskje ikke de gratis lyspærene som bør være drivkraften ...