I FYR OG FLAMME: Kammerne for bioetanol ble skutt opp i luften. Heldigvis i dette tilfellet i kontrollerte omgivelser. Foto: Dansk Brand- og Sikkerhedsinstitutt
I FYR OG FLAMME: Kammerne for bioetanol ble skutt opp i luften. Heldigvis i dette tilfellet i kontrollerte omgivelser. Foto: Dansk Brand- og SikkerhedsinstituttVis mer

Her eksploderer biopeisen

Slik unngår du at dette skjer med din.

Etter to tilfeller av at biopeiser har eksplodert, advarer nå den danske sikkerhedsstyrelsen, Danmarks svar Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, mot livsfarlige biopeiser.

Den første eksplosjonen skjedde på Færøyene i mars, den andre i Brødnby Hallens restaurant i november. Heldigvis kom ingen personer til skade. Peisene er kjøpt via Qxl og Lauritz.com, og ingen av peisene har noe navn eller bærer identifikasjonsmerker, såvidt sikkerhetsstyrelsen kjenner til. Det har ikke lykkes oss å finne ut om noen biopeiser av denne typen har funnet veien til Norge, men disse nettsidene blir også benyttet av nordmenn på interiørhandel.

EU advarer: Disse peisene er farlige

Hvordan skjedde dette?

Slik ser den ut, den navn- og merkeløse biopeisen som har vært involvert i to eksplosjoner i år. Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Slik ser den ut, den navn- og merkeløse biopeisen som har vært involvert i to eksplosjoner i år. Foto: Sikkerhedsstyrelsen Vis mer


Grunnen til at disse peisene eksploderte er sannsynligvis at det er sølt bioetanol ned i peisens lukkete kar, for eksempel når det er fylt på veske. I etterkant av ulykkene har Dansk Brand- og Sikringsinstitutt (DBI) gjort forsøk, og det var dette som utløste eksplosjonene du kan se i videoen.

- Cirka 20 minutter etter at vi tente på utløste den oppvarmede etanoldampen en eksplosjon. Det dokumenterer hvordan en eksplosion i en peis av denne typen kan oppstå, sier brannforsker Thomas Balleby, DBI.

Se video av forsøket på DBIs nettsider.

Når peisene har eksplodert har begrene med bioetanol blitt skutt opp i luften med stor fart. Det skal heller ikke mye søl til før ulykken kan være et faktum. Sikkerhedsstyrelsen har umiddelbart iverksatt en screening av biopeismarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare danskene som har gått i gang med tester av biopeisene. Her hjemme har et brannlaboratorium startet tester av biopeiser.

Advarer mot gasspeis: Dette må du ikke glemme

Tips når du kjøper biopeis

 • Uansett om peisen skal henge eller stå, bør det fremgå av brukerveiledningen hvilke krav det er til underlaget med hensyn til brannfare.
 • Når du brenner etanol, forbrukes oksygen og utslippes CO2. Det bør fremgå av brukerveiledningen hvor stort rommet bør være. Du bør heller ikke bruke disse peisene i soverom eller rom under bakkenivå. Merk også om det bør ventileres i rom der du bruker peisen.
 • Merk deg hvordan peisen skal monteres, hvilke beslag, skruer etc som skal brukes. Tenk også på barn og husdyr når du velger plassering av ildstedet.
 • Vær nøye med god avstand til brennbare materialer som gardiner, møbler og lignende. Det bør stå i brukerveiledningen hvorvidt du kan sette ting i nærheten av ildstedet.
 • Følg anvisningen hva gjelder anbefalt brennstoff.

 • Følg brukerveiledningen nøye når du skal etterfylle brennstoff. Det bør være angitt hvor lang tid du må vente før du kan fylle på brennstoff etter fyring, og hvordan du skal kontrollere at ilden er slukket.
 • Følg veiledningen for hvordan du tenner peisen sikkert, og for hvordan du rengjør og vedlikeholder den.
 • Veiledningen bør inneholde informasjon om hvordan du slukker peisen, også under uhell. Bruk aldri vann fra bøtte eller slange til slukking.
 • Gå aldri fra en tent peis!
Se vår guide til de ulike vedfyrte peisene samt vår guide til årets hotteste peiser.

Se film av forskøket på DBIs nettsider.