Her bør du starte når du maler huset

Visste du at om du er høyre- eller venstrehendt har noe å si for hvilken side av veggen du bør begynne på?

Står du på bakken, eller har du forlengerskaft, kan du fint starte på "feil" side, slik som Jostein Brekka i Jordan demonstrerer her, med en smart teleskopstang. Men ser du hva han gjør feil?  Foto: Kristian Owren / ifi.no
Står du på bakken, eller har du forlengerskaft, kan du fint starte på "feil" side, slik som Jostein Brekka i Jordan demonstrerer her, med en smart teleskopstang. Men ser du hva han gjør feil? Foto: Kristian Owren / ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Er du høyrehendt, bør du starte øverst til høyre på veggen, er rådet fra Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no. Du bør altså starte øverst på samme siden som den hånden du holder malerkosten med.

NB! Når du vasker boligen, bør du passe på å starte nederst.

Det viktigste er imidlertid hvilken side av veggen du starter på, og grunnen er såre enkel: Er du høyrehendt, kan du sette stigen til venstre for der du arbeider, og den kan lene seg mot en umalt flate.

Det er kanskje opplagt. Det blir litt klønete å gjøre det på den andre måten. Men har du først begynt i feil ende, kan det være vanskelig å snu. Og selv om det lar seg gjøre å male på venstre side av stigen med høyre hånd, er det ikke særlig smart.

Fallulykker fra stige eller gardintrapp er den vanligste årsaken til skader i hjemmet. Ifølge europeiske skaderapporter er årsakene mange: Vi trår skjevt, mister balansen, ramler baklengs, stigen glir på underlaget, stigen velter, vi bommer på et trinn, stigen er glatt ... et cetera.

Mal etter - og med solen

Du bør heller ikke stå i solen og male. Da tørker malingen for fort, på toppen, og i verste fall risikerer du solblæring. Det tar gjerne lenger tid å male en vegg enn man tror, så for ikke å risikere å bli tatt igjen av solen, bør du vente til solen har gått fra en vegg, før du maler den.

Ifis råd er klart: Solen skal ha passert stedet du står med penselen. Mal deretter veggene medsols rundt huset.

Oppussingstips, trinn for trinn, inspirasjon og produkttips: Her finner du alt om å male på DinSide

Flere malertips til deg som skal ta huset:

Skal du male huset i sommer? Det er mye å ta hensyn til. Skal du beise eller male? Og hvilket merke bør du velge? Skal du male opp den gamle fargen, eller velge en ny? Er det tørt nok? Passer været? Og har klokken blitt for mye? (Ja, det finnes mange unnskyldninger for å utsette prosjektet.)

Les også: Derfor blærer malingen

Er husmalingen et uendelig ork, kan det imidlertid hende du kan slippe litt lettere unna. En husvask eller to i året, forlenger malingens levetid. Og det er heller ikke sikkert du trenger å male hele huset, mange kan slippe unna med å ta en vegg eller to ...

Så du feilen på bildet øverst i artikkelen? Du bør selvfølgelig aldri male i solskinn. Men det var "dessverre" litt sol da bildene ble tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!