Her blir det oftest vannlekkasjer

Men det er ikke alle skader du er forsikret mot.

Vannlekkasjer på badet som skyldes at det ikke er tett, gir i utgangspunktet ikke krav på erstatning gjennom forsikringen, ifølge Gjensidige. Foto: Kristin Sørdal
Vannlekkasjer på badet som skyldes at det ikke er tett, gir i utgangspunktet ikke krav på erstatning gjennom forsikringen, ifølge Gjensidige. Foto: Kristin SørdalVis mer

Til tross for en nedgang i antall vannskader fra 2011 til i fjor, fikk forsikringsselskapene melding om i alt 54.000 vannskader i hus, leiligheter og hytter i 2012, ifølge Finans Norge (tidligere Finansnæringens Fellesorganisasjon, FNO).

Samtidig blir hver vannskade dyrere. Og det er slett ikke alle vannskader som er dekket av forsikringen.

– Hvis badet lekker fordi det ikke er tett, får man ikke erstatning, forteller produktutvikler Linda Engen i Gjensidige til DinSide.

Hun legger til at det i mange tilfeller viser seg å være for dårlig membran på nye bad. Dermed oppstår det lekkasjer, ikke minst hvis man dusjer rett på flisgulvet, slik tilfellet er på mange nye bad.

Dusjer du rett på gulvet? Bruk nalen hver dag, er takstmannens råd.

Så mye koster vannskadene

Tall fra Finans Norge viser at fjorårets vannskader kostet totalt 2 milliarder kroner.

Stine Neverdal i Finans Norge. Foto: FNO
Stine Neverdal i Finans Norge. Foto: FNO Vis mer


– En vannskade koster i gjennomsnitt mellom 30.000 og 50.000 kroner. De varierer fra skader på noen tusen kroner til millionskader, forteller kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til DinSide.

Altså kan en dårlig membran på badet fort bli en dyr affære, når man selv må punge ut for skaden. Blir det derimot lekkasje fra badet som skader et annet, tilstøtende rom, vil man få dekt skadene gjennom forsikringen.

I tillegg til vannskader på badet, er også kjøkkenet utsatt, ifølge Neverdal. Og i de aller fleste tilfeller vil vannskader fra oppvaskmaskinen, kjøleskap med isbitmaskiner og liknende bli erstattet gjennom forsikringen.

– Men åpenbar feilmontering av for eksempel oppvaskmaskinen kan gi kunden redusert erstatning, hvis kunden har utført monteringen selv, påpeker Engen.

>> Kuldegrader? Disse rørene er mest utsatt for frost

Svært mange rørskader

Linda Engen i Gjensidige forteller videre at rørbrudd er en svært hyppig årsak til vannskader i norske hjem, noe DinSide også tidligere har advart om.

En av årsakene til dette er at en rekke norske boliger har gamle kobberrør som har nådd sin alderdom.

Stine Neverdal i Finans Norge råder alle om å få fagfolk til å sjekke om rørene bør byttes ut, ikke minst hvis man skal pusse opp badet.

– Ikke bare tenk på det visuelle når du pusser opp badet. Gamle rør kan være potensielle vannbomber, understreker hun.

Skader fra sprukne rør vil man få erstatning for gjennom forsikringen.

– Alle husforsikringer dekker slike rørbrudd, forteller Engen.

Les også: Enkelt triks for å unngå vannskader når du reiser bort