Strandlinje kan være topp, men det kan også koste deg mye i skatt dersom du har adresse i en av disse kommunene. Foto: Colourbox.com
Strandlinje kan være topp, men det kan også koste deg mye i skatt dersom du har adresse i en av disse kommunene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Her betaler du eiendomsskatt

Har du hytte i disse kommunene, merker du det på skatteseddelen.

Publisert
Sist oppdatert

Eiendomsskatt vinner frem som inntektskilde i kommunene. Anslagsvis betaler nå hver tredje boligeier skatt på boligen.

Av landets 430 kommuner, krever nå 283 eiendomsskatt, 166 av disse har eiendomsskatt på bolig. I 1981 krevde 147 kommuner inn eiendomsskatt.

En undersøkelse utført av Huseiernes Landsforbund viser at av de 166 kommunene som krever eiendomsskatt på boliger i 2009, har 112 valgt å kreve inn skatt i hele kommunen. 53 av disse kommunene krever skatt bare i strøk utbygd på byvis. (I to kommuner er spørsmålet om denne skatteformen ubesvart i undersøkelsen.)

Har du eiendom her?

Utvidelsen til å gjelde hele kommuner har økt voldsomt etter en lovendring som ble effektuert fra skatteåret 2007. Dette året var tallet 54, mot altså 111 kommuner i dag. Så selv om ni kommuner også har valgt å fjerne eiendomsskatten etter 2007, er økningen stor. (Disse ni er Aure, Bardu, Drangedal, Etne, Gjesdal, Lyngdal, Nordre Land, Nordreisa, Sørreisa.

I disse kommunene kreves det inn eiendomsskatt på boliger i hele kommunen:

Her betaler du hytteskatt

Alstahaug, Alta, Arendal, Austevoll, Averøy, Balsfjord, Bø, Bømlo, Dønna, Eidskog, Eigersund, Elverum, Farsund, Finnøy, Fitjar, Flekkefjord, Flora, Fredrikstad, Fusa, Førde, Gamvik, Gaular, Gausdal, Gildeskål, Gran, Grane, Grimstad, Grue, Gulen, Halden, Hamar, Harstad, Hattfjelldal, Herøy, Hjelmeland, Hobø l, Hyllestad, Høyanger, Inderøy, Jølster, Karlsøy, Karmøy, Kautokeino, Kongsberg, Kongsvinger, Kragerø, Kristiansand, Kristiansund, Leirfjord, Lenvik, Levanger, Lillehammer, Lillesand, Lunner, Lyngen, Meland, Molde, Moss, Målselv, Namsos, Naustdal, Nome, Nord-Aurdal, Nordkapp, Nord-Odal, Oppdal, Osterøy, Porsgrunn, Radøy, Randaberg, Rauma, Ringebu, Ringerike, Ringsaker, Risør, Rollag, Rygge, Røros, Sarpsborg, Sauherad, Sel, Skaun, Skjervøy, Songdalen, Stange, Steinkjer, Strand, Stryn, Sund, Søgne, Sør-Fron, Sørum, Tana, Torsken, Tranøy, Tromsø, Trondheim, Trysil, Tysnes, Vega, Vennesla, Verdal, Verran, Vestvågøy, Vik, Vikna, Vågan, Våler (i Hedmark), Øyer, Ålesund, Åsnes

Kilde: Huseiernes landsforbund


Hedmark, Oppland, Telemark, Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane, Nordland, Troms og Finnmark ligger over landsgjennomsnittet for antall kommuner med eiendomsskatt på bolig. Økningen i antall har vært særlig sterk i Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane, Nordland og Akershus.

Dyrere å være hytteeier?

- Vi har en sterk mistanke om at mange kommunestyrer vil melke hytteeiere særlig hardt fordi de ikke har stemmerett i kommunen, uttaler utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund på forbundets nettsider. Huseierne mener mange presses til å selge eiendommen sin på grunn av innføring av skatt i områder der verdien på eiendommene har blitt høye de senere årene.

Sjekk her Hvor mye hytten din er verdt

I flere kommuner, for eksempel langs Sørlandskysten, kan det på grunn av regler om boplikt bli høyere verdi og dermed høyere skatt på fritidsboliger enn på boliger med boplikt.

I Lillesand, kjent for et stort antall kostbare fritidseiendommer, har 450 personer klaget på takstgrunnlaget ved innføring av eiendomsskatt på bolig, melder E24.

- Det er ikke med lett hjerte vi har innført denne skatten. Stor gjeld er hovedårsaken til at vi har vært nødt til å innføre eiendomsskatt i hele kommunen, sa ordfører Arne Thomassen i Lillesand kommune til DN tidligere i vår.

I fjor resulterte Kragerøs innføring av denne skattetypen et ras av klager. 361 av 632 klager førte frem i første klagerunde, og disse hytteeierne fikk satt ned takstene, skrev Skattebetalerforeningen i høst. De øvrige 271 hyttene ville bli vurdert på nytt etter befaring.

Har kommunen nylig innført eiendomsskatt, bør du sjekke takstgrunnlaget nøye for feil

Hvor mye i skatt?

Eiendomsskatten kan skrives ut etter skattesatser som er fra 2 - 7 promille av takstgrunnlaget. Altså: Er eiendommen din taksert til to millioner, så kan du risikere at eiendommen medfører 14.000 kroner i skatt.

Ved første gangs innføring i en kommune skal ikke skattesatsen overstige 2 promille av takstgrunnlaget per 1. januar i skatteåret. Kommunen har heller ikke anledning til å øke skatten med mer enn 2 promillepoeng hvert år, slik at det vil ta 4 år før en kommune som ikke har eiendomsskatt kan kreve full betaling. Denne begrensningen gjelder likevel ikke ved utvidelser av det geografiske skatteområdet eller kommunesammenslåinger.

Taksering

En av tre kommuner med eiendomsskatt på bolig, krever inn lovens makssats. Gjennomsnittlig betaler de skattlagte boligeierne 4,53 promille av takst. Eiendomsskattetaksten fastsettes som en egen takst som bare benyttes til dette formålet. Takstene fastsettes for alle berørte eiendommer i kommunen ved en hovedtaksering.

Takseringsregler fastsettes av kommunen, og taksten står som regel i ti år. Det er altså IKKE for eksempel salgstakst som skal ligge til grunn.

Les også: Vil forsvare norske bopliktsregler

Din mening:

Er boligskatt en grei skatteform? (Avsluttet)
Nei, den er ikke rettferdig(85%) 1493
Ja, de som eier bolig bør ha råd til det(8%) 132
Tja, det kommer an på størrelsen(7%) 128
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Skattegrunnlaget kan bli lavere enn taksten ved at det kan trekkes fra et bunnfradrag pr. boenhet og eller ved at kommunestyret har bestemt at bare en andel av taksten skal ligge til grunn for beskatning.

Kommunene fikk 5,6 milliarder kroner i inntekter fra eiendomsskatt i 2007, en økning på 14 prosent fra året før.

Selger du med tap? Slik får du fradrag

Kilde: Huseiernes Landsforbund, Skattebetalerne og diverse avisartikler.

Artikkelen er oppdatert juni 09, etter første gangs publisering i mai 09.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer