Hemmelig budrunde

Synes du at det norske systemet for budrunder ved boligsalg er rart? Rart, nei. Det blir det først når du forsøker å kjøpe en bolig i Danmark.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Norge selges boliger ved åpne budrunder: Megleren ringer rundt og og hører om neste mann på listen er villig til å gi mer enn den forrige. Og slik fortsetter det til det bare er en igjen. Vinneren vet dermed også hvor mye mer han eller hun ga for boligen i forhold til de andre budgiverne.

Vi har sett nærmere på våre danske naboers prinsipper for boligsalg - og de er, kort fortalt, g(d)anske mærkelige.

Hemmelig

Dansk dilemma: Hvor mye skal du putte i konvolutten?
Dansk dilemma: Hvor mye skal du putte i konvolutten? Vis mer

- I 5-10 prosent av tilfellene ved boligsalg, blir boligen solgt ved hjelp av en budrunde, som vi også kaller en lisitasjon. Dette skjer bare når det er mer enn en aktuell kjøper, forklarer Inge Ørtoft på et av Nyboligs Aalborg-kontorer.


- Budrunden foregår ved at de som ønsker å kjøpe boligen, skriver under på en kjøpekontrakt, hvor de selv fyller inn salgssum og overtagelsesdato. Brevet leveres deretter i lukket konvolutt til megleren, og selgeren er til stede når brevene åpnes. Selgeren velger selv hvem av budgiverne han ønsker å selge til, og det vil da nesten alltid være den som har budt mest for eiendommen, sier Ørtoft.

Pengespill

Dette betyr i realiteten at det er komplett umulig for en eventuell kjøper å vite hvor mye ekstra han må by hvis han virkelig vil ha boligen. For skal han bare legge seg for eksempel 10.000 kroner over den andre, eller bør han egentlig by 175.000 over takst? Dette er med andre ord sjansespill med høye kronebeløp.

Men hvor mye er det vanlig å by over den fastsatte salgssummen?

BUDRUNDER

Hvilken modell for budrunder liker du best? (Avsluttet)
Den norske(53%) 241
Den danske(26%) 118
Ingen av dem(21%) 95
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Alt mellom 0 og 100.000 kroner er vanlig, men dette varierer selvsagt litt etter hvor dyr boligen er. Det villeste jeg har vært ute for var en leilighet til 1,5 millioner kroner, hvor det ble budt 150.000 kroner mer. Men det er jo i Aalborg, og spør du en megler i hovedstadsregionen, får du kanskje et annet svar, avslutter Ørtoft.


Men kan man ikke si at dette er en litt urimelig metode - en kjøper kan jo bli lurt til å gi mye mer for boligen enn hva som egentlig hadde vært nødvendig?

- På en måte kan du jo si at det ville vært mer fair med den norske modellen, men på den andre siden kan du også snu på saken: For via denne metoden bestemmer du deg for hva du synes er greit å betale for boligen, og du blir ikke lokket inn i en budrunde hvor du ikke vet hvor du ender, sier eiendomsmegler Ørtoft.

Eiendomsmegler Mogens Vinther, eier av et av de andre av Nyboligs Aalborg-kontorer, er litt mer forsiktig i sitt anslag av hvor mye ekstra bud-boligene går for.

- Maksimalt ti prosent av de eiendommene vi selger, blir solgt i budrunder. For de helt eksklusive eiendommene kan det hende at det blir lagt inn bud som er ti prosent høyere enn den fastsatte salgssummen. Men for vanlige boliger, er budene ganske små - for eksempel mellom 25.000 og 50.000 kroner over takst, sier Vinther.

I kongens by

Kommunikasjonskonsulent i Home, Torben Jastram, opplyser at rundt 5-10 prosent av boligene i Københavns-regionen blir solgt i en budrunde. Men han presiserer at det skyldes det nåværende boligmarkedet (som for tiden er ganske hett).

- De fleste boligene blir solgt 0-5 prosent over fastsatt salgssum, men fine boliger kan saktens gå ti prosent over takst. Grunnen er blant annet at det i noen tilfeller er vanskelig for megleren å fastslå en korrekt salgssum, spesielt i de tilfellene hvor det er snakk om liebhaverboliger (spesiell, unik eiendom, red. anm.), sier Torben Jastram.

Kort fortalt: Alle eiendomsmeglerne vi snakket med presiserte at det var svært viktig at budrundene foregikk etisk korrekt. Og at man nettopp derfor skulle levere bud i lukket konvolutt. Problemet er bare at de danske budrundene ikke alltid fungerer helt perfekt... Det kan du lese mer om her:

Triks med lukket budrunde.