Heltregulv

Den klassiske varianten av tregulv er stadig aktuell.

Slik kan et heltregulv av typen "valnøtt natur" se ut. Vi ser på ulempene og fordelene med denne typen gulv. Foto: Moelven
Slik kan et heltregulv av typen "valnøtt natur" se ut. Vi ser på ulempene og fordelene med denne typen gulv. Foto: Moelven Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gulv i ekte treverk, fra topp til bunn, laget av utvalgte tresorter og nøye utplukkede materialer som har fått nennsom behandling - finnes det noe bedre?

Det første mange vil reagere på er prisen, men krav til vedlikehold og ulike utfordringer knyttet til montering og bruk vil også være blant innvendingene.

Men det avgjørende er tidsperspektivet. Et heltregulv av topp kvalitet som er er lagt forskriftsmessig av fagfolk vil kunne vare i flere generasjoner, og i motsetning til moderne parkett med bare få millimeter med topplag av tre kan heltregulvet slipes ned svært mange ganger.

Andre gode egenskaper som trekkes fram er at de er varme å gå på, gir god lyddemping av fottrinn, og at de er allergi- og miljøvennlige.

LES OGSÅ: Teppet: fordeler og ulemper

Furu nordisk lys Foto: Moelven
Furu nordisk lys Foto: Moelven Vis mer


Tresorter

De mest brukte tresortene er furu, eik, bjørk, valnøtt og ask. Tykkelsen ligger gjerne mellom 14 og 30 millimeter, og bredden fra 70 millimeter opp til nærmere 300 millimeter. Lengden på bordene kan være opptil 250 centimeter, men kortere, fallende lengder er vanlig.

Tresortene kan som regel leveres i flere forskjellige farger og med forskjellige overflatebehandlinger. De kan være børstet, oljet og vokset, eller man kan lakke med overflatekarakter etter smak.

Legging

Siden heltre er et materiale som er mer følsomt for kombinasjoner av fuktighet og temperatur enn andre gulvbelegg, er det flere hensyn å ta under transport, oppbevaring og legging. Gulvet liker stort sett de samme forholdene som vi selv trives under, rundt 20 grader og middels fuktighet.

Dette kan være en utfordring store deler av året i de fleste landsdeler, spesielt i forbindelse med nybygg.

Underlaget må være jevnt og tørt. Det er også viktig å bruke fuktsperre der hvor underlaget kan avgi fukt, som for eksempel betonggulv.

Heltregulv kan legges flytende, limes eller spikres/skrus fast til underlaget. Hva som er den beste løsningen varierer med bygningen, årstid, oppvarming, fukt og ventilasjon.

Hvis man legger gulvet flytende, vil gulvet oppføre seg som en enhet. Det vil da utvide seg og krympe langs veggene. Er bredden større enn fire til seks meter anbefaler produsenter at det legges inn en ekspansjonsfuge som tar opp utvidelser ved økt fuktighet/temperatur.

Ved liming og spikring til et fast underlag vil gulvet utvide seg og krympe i hvert enkelt bord. Jo bredere bordene er, dess større utslag gir dette.

Med jevn varme og fuktighet vil disse variasjonene bli små når man har valgt god kvalitet på produktet og videre behandling blir gjort forskriftsmessig.

Les også: Legge gulv?

Basic gulv Foto: Flottegulv.no
Basic gulv Foto: Flottegulv.no Vis mer


Behandling og vedlikehold

Et gulv i heltre kan behandles på mange måter, alt etter hvilken overflate man ønsker og hvor mye vedlikehold man er villig til å gjøre. Den ene ytterligheten er å male eller lakke gulvet, den andre er å bare skure det med grønnsåpe.

I dag brukes ofte voksolje, som tetter porene og gir gulvet et slitesjikt. Denne behandlingen må gjentas, hvor ofte avhenger av bruken og slitasjen.

Til daglig rengjøring anbefales tørre metoder som støvsuger og tørrmopp. Trengs det grundigere rengjøring må man bruke et middel som produsenten av gulvet anbefaler, eller produsenten av produktet gulvet er behandlet med.

Vedlikeholdsprodukter fra Osmo. Foto: Produsenten
Vedlikeholdsprodukter fra Osmo. Foto: Produsenten Vis mer


Når gulvet blir slitt eller skadet etter lang tids bruk kan det slipes, og blir mer eller mindre som nytt. Hvis bordene har krympet kan sprekkene fylles med spesialsparkel i forbindelse med sliping og ny behandling. Dette gjøres fortrinnsvis av fagfolk som finner og blander til den riktige fargen.

Gulvvarme?

Heltregulv og gulvvarme kan fungere utmerket dersom det blir gjort riktig. Temperaturen i treverket må ikke overstige 26 grader, og det gjelder også der gulvet dekkes til med tykke tepper, møbler med lite luftrom under eller annet som lager varmere områder.

Fuktsperre er viktig, og ikke minst hvor den plasseres. Den må ligge mellom varmekilden og tregulvet.

Generelt er det viktig at hele gulvet får jevn temperatur og fuktighet, slik at ikke de forskjellige områdene sveller og krymper ujevnt i forhold til hverandre.

Les også: Aldri mer ripete gulv

Hvem passer heltregulv for?

Heltregulv er ikke for alle. Det er ikke på grunn av prisen, men fordi det krever mer av de som bruker det og stiller høyere krav til installasjon og kontroll av temperatur/fukt i boligen.

Men når gulvet får riktig stell og ellers gode betingelser gir det tilbake både komfort og estetiske kvaliteter som ligger høyere enn de fleste andre alternativer.

Det har en naturlig skjønnhet, gir en svært behagelig bofølelse, er støydempende og kan vare i generasjoner.

Tilbake til gulvguiden