Du må gjerne selge baderom der du har gjort hele jobben. Men dersom du ikke opplyser om dette, står du økonomisk ansvarlig dersom det skulle oppstå skader. Foto: colourbox.com
Du må gjerne selge baderom der du har gjort hele jobben. Men dersom du ikke opplyser om dette, står du økonomisk ansvarlig dersom det skulle oppstå skader. Foto: colourbox.com Vis mer

Helt trygt å selge bolig med selvbygget bad

Så lenge du forteller om det.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange dyktige amatørhåndverkere som fikser småelektrisk, såvel som snekkerarbeid og rørarbeid hjemme. Og det med rette. For i mange tilfeller gjør handymannen en bedre jobb en den profesjonelle håndverkeren.

Les også: Amatører bedre på membran enn fagfolk

Men hva med den dagen du skal selge?

- Vær ærlig

Ifølge forbrukeradvokat Ola Fæhn kan du trygt selge boligen din, selv om du ikke har brukt sertifiserte håndverkere, uten å ha et erstatningsansvarspøkelse hengende over deg. Du må bare være ærlig.

- Det store spørsmålet er når man har ansvar som selger, og når man ikke har det. Og hovedgrunnen til at selgerne kommer i en ansvarsposisjon er at de holder tilbake informasjon - for eksempel at de har bygget badet selv, sier Fæhn til DinSide.

Det er ikke bare dersom du skriver at baderommet er pusset opp av profesjonelle, du kan bli stilt økonomoisk ansvarlig dersom det skulle oppstå skader. Unnlatelse er like ille.

- Lar man være å opplyse om dette, så kommer man i ansvarsposisjon, sier Fæhn. - Opplysing er hele alfa og omega i denne verden her.

Smart nettside hjelper deg å finne dyktige håndverkere

Jo ærligere du er, jo bedre

Det er nok mange som vegrer seg for å skrive at de ikke har brukt fagfolk til vvs og elektriske installasjoner, og det med rette. For i valget mellom en bolig der fagfolk har pusset opp badet, og en bolig der det har blitt gjort av privatpersoner, er det økonomisk gunstig for forbruker å velge det første. Dette fordi man da kan få erstatning fra håndverkere eller forsikringsselskap dersom det skulle oppstå skader. Men den økonomiske risikoen du løper ved ikke å si ifra om at du har pusset opp selv, er langt større enn det du eventuelt taper.

Skal vi tro Fæhn, er det best å være så ærlig som mulig. Jo mer du forteller, jo bedre sikrer du deg.

- Gi beskjed om at "badet i annen etasje har jeg bygget opp helt selv. Jeg har gjort så godt jeg kunne etter forskriftene, men kan ikke gå god for at det vil vare til evig tid", eller lignende, sier Fæhn. - Har du sagt dette, har du tatt den ansvarsfraskrivelsen du skal.

Han forklarer at dette er en spesifikk ansvarsfraskrivelse, i forhold til den generelle ansvarsfraskrivelsen der boligen selges "som den er", eventuelt "as is" som noen bruker.

- Vær ærlig, si alt!, avslutter Fæhn.

Men når det er sagt, trenger du ikke flagge det, av typen "bolig selges med hjemmelaget bad" - men sørg for at det nevnes i beskrivelsen av baderommet i annonsen, prospektet, tilstandsrapport eller boligsalgsrapport, samt takst.

For husk, problemene kan komme uansett om du eller håndverker har laget badet. Det gjelder bare at du sikrer deg, slik at du ikke står økonomisk ansvarlig dersom noe går galt.


Alt om å selge bolig på DinSide

3 av 4 bad blir marerittbad

Og noe kommer til å gå galt, etter at du har solgt. Med mindre kjøper raskt pusser opp baderommet.

- 3 av 4 bad har feil og mangler som gjør at de før eller siden blir til marerittbad. Både hva gjelder manglende trivsel på badet, men enda mer gjennom tvister og kostnader ved kjøp og salg av bolig. Interessen fra bransjen for å bygge tryggere bad er stor, sier Lars Gulbrandsen i Fagrådet for Våtrom (FFV).

FFV har sertifisert ca. 760 håndverkere som godkjent våtromsbedrifter. Disse kan derfor dokumentere kompetanse som grunnlag for å kontraktsfeste bruk av våtromsnormen når bad skal bygges. Denne kompetansen blir stadig mer etterspurt, ikke minst fordi det gir selger et ekstra salgsargument.

Her kan du sjekke om rørleggeren er godkjent.

Andre sertifiseringsordninger:

Trenger du eksperthjelp til oppussingen, er det greit å vite at du hyrer inn en ekspert. Det kan du enkelt sjekke selv:

Håndverkermester? Søk på bedrifter i Mesterregisteret.
Sentralgodkjenet? Søk i registeret til Statens byggtekniske etat.

Det er ikke bare titler som bestemmer hvor god en håndverker er. Det viktigste arbeidet gjør du før du hyrer inn hjelp: Sjekk opp håndverkeren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer