Helt i tåkeheimen

Fotofikling er lov, men kan man gjemme bort stygg utsikt med tåke fra Photoshop?

På et bilde uten tåke, ville du sett rett over på et industriområde. Foto: Finn.no
På et bilde uten tåke, ville du sett rett over på et industriområde. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi får stadig tips om rare boligannonser og tukling med bilder, og noen fanger oppmerksomheten vår mer enn andre.

En av våre lesere tipset oss om denne annonsen på finn.no. I en mail til DinSide skriver han:

Vet at dere har hatt artikler som omhandler tukling med bilder i bolig annonser tidligere. Ble litt overrasket da jeg så på denne annonsen.

Legg merke til bilde 3 hvor du ser rett over på ett industri område på andre siden men det var tydeligvis både solskinn og tåke den dagen bildet ble tatt. Bilde 4 og 5 er også usedvanlig blurrete spør du meg.

- Riv ruskende galt

Her kan du se gjenskinn av vinduer fra bygget bak fotografen, på fasaden. Dette tyder på strålende sol - som på bildet er "skjult i tåken". - Det er noe veldig feil med lyset på bildet. Himmelen er tydelig manipulert på, fordi den ville være brent ut.  Foto: Finn.no
Her kan du se gjenskinn av vinduer fra bygget bak fotografen, på fasaden. Dette tyder på strålende sol - som på bildet er "skjult i tåken". - Det er noe veldig feil med lyset på bildet. Himmelen er tydelig manipulert på, fordi den ville være brent ut. Foto: Finn.no Vis mer


Vår fotograf, Per Ervland, er helt enig i at det er noe som ikke stemmer på disse bildene.

- Bildene ser veldig manipulert ut, nesten som datagenerete bilder fra et arkitektkontor, sier Ervland.

- Det er noe riv ruskende galt med de bildene der, sier han ved nærmere ettersyn. Han viser til det første av bildene. - Her er himmelen lagt på. Ser du nøye etter, ser du gjenskinn fra bygget bak på husets fasade. Dette vil si at bildet er tatt i motlys, og himmelen bak er brent totalt ut.

Han påpeker også at tåkeskyene forandrer seg veldig fra bilde til bilde - selv om de ser ut til å være tatt samtidig. - Himmelen er manipulert på.

Hvor mye annet som er manipulert, er imidlertid vanskelig å si. Men med en gang man begynner å manipulere bilder, mister resten av bildene troverdighet.

- Selv om noen av bildene faktisk er ekte, vil jeg stille spørsmålstegn ved alle bildene når ett av dem er så tydelig manipulert, sier Ervland.

Vi i DinSide kunne ikke klart oss uten tips fra våre årvåkne lesere. Er det noe du synes vi burde skrive om? Har noen gått over streken? Send en mail til [email protected]

- Det er å trekke det for langt

Det vi først la merke til i henvendelsen fra vår leser, var at han pekte på at tåkeskyer kunne ha vært brukt til å skjule fabrikkområde. Bildet over, med bildetekst "Utsikt" viser utsikten - men det man virkelig har å hvile øynene på, er godt skjult i tåken.

Boligen er nå solgt, så denne gangen ble ikke alle kjøperne skuffet da de kom på visning, men dette kan være en ulempe ved å lokke folk på visning med å skjule boligens mindre heldige sider.

- Det med bildemanipulering er egentlig veldig enkelt, sier Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DinSide. - Så lenge bildene ligger innenfor hva kvaliteten på boligen kan vise til, er det helt greit.

Som eksempel nevner han å legge på blå himmel. - Noe annet er at man fjerner en høyspentmast.

Tåkeheimen på bildet over, det være seg ekte eller ikke ekte, er i en gråsone. Ingen ting er fjernet, men det er sterkt nedtonet. Dersom du har fått en god idé og har lyst til å skjule din stygge utsikt med å legge på tåke i Photoshop, bør du imidlertid tenke deg godt om. NEFs leder er klar på hva han synes om å bevisst lure kjøpere.

Les også: De 10 verste tabbene boligselgere gjør

- Hvis det beviselig er lagt på tåke for å skjule noe i bildet, så synes jeg det er å trekke det for langt, sier Dreyer. - Kjøpere vil jo se det når de kommer på visning, men dette er ikke riktig måte å gjøre det på.

Vi har flere ganger tidligere snakket med Forbrukerombudet om bildemanipulering i boligannonser, og konklusjonen er stort sett den samme: Alle enkeltsaker må vurderes individuelt. På generelt grunnlag er de enige med Dreyer.

- Generelt kan jeg si at det vil være svært uheldig om bildene blir endret såpass drastisk at det vesentlig endrer forbrukers oppfatning av boligen, har Magne Eek i Forbrukerombudet sagt til DinSide.

Se også: Her er bildene som kanskje burde vært tuklet litt med

DinSide har ikke lykkes å komme i kontakt med megleren, trass gjentatte forsøk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!