Helsparkling til halv pris

ARG! Husets forrige eier (eller kanskje det til og med var deg?) har smelt opp 80-talls glassfiberstrie i hele huset. Uansett hvordan du vrir og vender på det slipper du ikke unna, og nå er det på tide å ta affære. Det er en grisejobb, og du vil ha hjelp - men hvor mye koster det?

Helsparkling til halv pris

  1. Din egen pristest
  2. Så mye koster det


Rette vegger

Om det er du eller boligens forrige eier som er den store innredningssynderen trenger vi ikke rippe opp i. Men de aller, aller fleste er vel enige i at det glade 80-tallets glassfiberstrie ikke gjør mest for innredningen?

Malt glassfiber på veggene kan fort gi boligen et litt klinisk preg, og uønskede assosiasjoner. Undertegnede lette febrilsk i krokene etter Karius og Baktus i trolldeig, før det slo henne at det var kun fordi samtlige tannlegekontor som har blitt avlagt visitter de siste 20 årene har hatt nettopp det: Hvitmalt glassfiberstrietapet - og de ovennevnte trolldeigfigurene.

Her måtte det altså forandringer til for å sikre den gode skjønnhetssøvnen, og det fort.

Vi ble anbefalt å søke profesjonell hjep for å få slette vegger vi kunne male. Foto: www.ifi.no Foto: www.ifi.no Vis mer


Ingen billig affære

En sjekk rundt omkring, med familie, venner og fagfolk fikk følgende konklusjon: Her må det sparkel til. Strietapetet var nemlig festet på gipsplater, som nesten umuliggjorde fjerning uten latterlig mye klin og støv.

Helsparkling av vegger ble altså lansert som den beste løsningen - og konklusjonen var at dette er en jobb for fagfolk.

Så vi startet ringerunden for å finne håndverkere.

[Her kan det nevnes som et malapropos at selv om ufaglært svart arbeidskraft ble hyppig foreslått i mange andre stadier av oppussingen - var de fleste enige om at akkurat en sparklejobb er såpass krevende at det bør gjøres av fagfolk. Gjerne med kvalitetsgaranti.]

Men hvor mye skal det koste å sparkle 50m2 vegger? Vi tok en ringerunde.

Kriteriene for prisoverslaget var følgende:
- Helsparkling av 50m2 vegger som er belagt med glassfiberstrie av typen g 135 (vanlig, uten mønster).
- Håndverkerne holder både utstyr og sparkelmasse.
- Leiligheten er klargjort for sparkling før håndverkerne kommer. (Veggene er vasket ned, og gulv og møbler tildekket.)

Trykk her for å se hvor mye det koster å helsparkle veggene.

Hvilken jobb utfører malermestrene?

- Skal jobben bli gjort helt perfekt pleier vi først å sparkle 2 ganger, så pusse ned, så maler vi en gang, flekksparkler, flekkmaler - og maler ett lag til slutt, sier Regnbuen Malermesterbedrift på Torshov i Oslo.

Noen av malerne vi snakket med oppga ikke flekksparkling og maling som endel av jobben (men alle lovet pene slette flater som resultat). Noen ville også grunne veggen, mens andre mente dette var helt unødvendig.

Flere av malerne presiserte at de måtte se veggene som skulle sparkles før de kunne gi et endelig prisoverslag. Ser vi på pristesten i lys av dette kan vi si som regel at jo penere tapeten som skal sparkles er lagt, og jo mindre markant mønster - dess billigere vil det bli å få veggene sparklet. Omvendt vil du nok lande i det øverste prissjiktet om veggen er slitt, med delvis avrevet tapet og mye skjønnhetsfeil, hakk og riper i lakken.

Her er noen tips før du sjekker prisene i ditt område.

Andre løsninger?

Sitter glassfiberstrien på gipsplater kan det være nesten umulig å fjerne uten å ødelegge platene. Ett alternativ kan være å rive ned platene og sette opp nye - men dette kan bety unødvendige utgifter - og mye, mye støv.

Det finnes også på markedet flere produkter som kan brukes istedetfor vanlig sparkel. Vi vurderte en rekke forskjellige underlagsduker til vårt tapet, men droppet denne løsningen ettersom vi fremdeles kunne se glassfiberstrien gjennom både underlagsduk og nytt tapet.

Helsparkling til halv pris

  1. Din egen pristest
  2. Så mye koster det


Rullesparkelen bruker du nesten som en malingrulle, og ryller flytende sparkel på veggen, lag på lag, og sliper det ned tilslutt.

For tips og råd om hvordan du selv kan helsparkle, bruke underlagsduker eller bruke en rullesparkel, se www.ifi.no. Alle bilder er gjengitt med tillatelse fra www.ifi.no.