Hellstrøms pelletsgrill

Mesterkokken har satt navnet sitt på en pelletsgrill. Den koster, men så smaker det også!

<b>ENKELT OG PERFEKT:</b> Squash, kyllingfileter, hel mais og entrecote, det var ingen ting å si på resultatet.  Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT OG PERFEKT: Squash, kyllingfileter, hel mais og entrecote, det var ingen ting å si på resultatet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det over og ut for tennvæskesvidde skosåler?

LES OGSÅ:

Ifølge stjernemestersinnakokk Eyvind Hellstrøm er det aller viktigste for å lykkes med grilling å ha full kontroll på varmen.

Og for det beste resultatet skal man grille lenge på lav temperatur.

- Pelletsgrillen har egenskaper som jeg mener er en grillrevolusjon, sier Hellstrøm i en reklamevideo for den amerikanske pelletsgrillen fra Memphis han har valgt å sette navnet sitt på.

Etter å ha prøvd den, er vi tilbøyelig til å være enige. Det er lekende enkelt, og maten blir fantastisk god. Likevel kommer vi nok aldri til å kjøpe den, og det er det flere grunner til.

Slik unngår du tennvæskesmak på grillen

Dette er pelletsgrillen

Pelletsgrillen skal være enkel i bruk, så enkel at alle kan klare det. Man griller indirekte, slik at man ikke svir selve produktet. Med god og nøyaktig temperatur, skal det bli enkelt å grille jevnt. Grillen kan stilles inn fra 80 til 300 grader.

Det er bokstavelig talt, plug & play. Fyll på pellets i kammeret foran på grillen, plugg i kontakten, og trykk på på-knappen. Så kan du stille inn ønsket temperatur på grillen, eventuelt koble til steketermometer og stille inn ønsket kjernetemperatur på maten som skal grilles; og du kan også velge at grillen skrur seg av når kjøttet er ferdig.

Det er nesten som en stekeovn, bare at du står ute. Den eneste "grillingen" man gjør er å snu maten, samt eventuelt fylle på pellets underveis. Grillen sørger for å mate pellets inn i brennkammeret automatisk, men om du griller lenge ved høy varme, kan det hende du må etterfylle.

Maten vil få smak fra trepelletsene, og du kan velge mellom ulike typer; det anbefales gjerne frukttrær og mildere trevirke til fisk og tøffere trær som eik til kjøtt.

Ny grill i år? Her er årets grillnyheter og -trender.

Slik testet vi

Den ruver endel i terrenget, Hellstrøms Pelletsgrill. Foto: ELISABETH DALSEG
Den ruver endel i terrenget, Hellstrøms Pelletsgrill. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi skal ikke påstå at dette er en fullblods test, der vi har grillet i flere uker - la oss heller kalle det en «prøvekjøring». Derfor triller vi heller ikke terning her.

Det vi har forsøkt er langtidsgrilling på "lave" temperaturer (grillen oppgir 140 grader som er skjæringspunktet mellom barbequing / smoking og grilling), samt litt hurtigere grilling på rundt 200 grader.

Vi har grillet store og små kjøttstykker, samt maiskolber og tynnere skiver av squash, og prøvd oss på både høye og lave temperaturer.

Les mer om de ulike måtene å grille på her og i USA, og se grillverdensmester Bjørn Tore Teigens spesialbygde barbeque.

Virkelig enkelt

Som vi nevnte innledningsvis: Det er nesten som en stekeovn. Kan du lage mat i ovn, kan du lage mat på denne grillen.

«Å, er det virkelig så enkelt?», sa vi flere ganger under testen. Det var rett og slett veldig intuitivt. Det er lenge siden vi har spist så mørt, fint og saftig grillkjøtt - og vi har definitivt ikke laget grillmat av dette kaliberet selv før.

Det ble imidlertid litt mye stek og litt lite grill for noen av oss. Det store entrecotestykket som lå lenge på fikk til slutt en fin stekeflate, mens kyllingfiletene måtte vi svi av litt på en annen grill for at de ikke skulle se kokt ut.

Nøyaktige temperaturer

Grillen skrus på med en knapp, men det betyr ikke at den blir umiddelbart smellvarm. Det tar tid å varme opp til ønsket temperatur, tidsmessig er det mer som en kullgrill enn en gassgrill å få den varm nok om du ønsker høye grilltemperaturer.

Det er lett å følge med på temperaturen, ned til nærmeste grad, og steketermometeret gir beskjed når ønsket temperatur er oppnådd.

Pluss også for at grillen blir relativt raskt kald, når den først er skrudd av.

Grillen ruver i terrenget, mye på grunn av pelletsskuffen foran, og brenneren under. Skroget er stort, til tross for at grillflaten er som på en vanlig trebrenners gassgrill. Foto: ELISABETH DALSEG
Pelletsene heller du inn foran, så mates de inn i brennkammeret automatisk. (Det er dette som bråker) Foto: ELISABETH DALSEG
Aldri før har det gått så smertefritt å skru på grillen: Du trykker på på-knappen øverst til venstre. Ellers kan du stille inn temperaturen på grillen og ønsket temperatur på steketermometeret (pluggen som går ut til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG
Det er enkelt å se når maten er "done". Foto: ELISABETH DALSEG
Det ryker litt fra grillen i oppvarmingsfasen. Foto: ELISABETH DALSEG
160 grader på grillen: Her har kyllingfiletene nådd perfekt kjernetemperatur (72 grader), men de er fortsatt ganske bleke på utsiden ... Foto: ELISABETH DALSEG
Ettersvidd: Vi etterstekte kyllingfiletene litt på en annen grill for å få stekeskorpe. Foto: BERIT B. NjARGA
Entrecoten fikk til slutt fin stekeskorpe, uten å bli svidd. Foto: ELISABETH DALSEG
Vi har aldri klart å lage så saftig biff på grillen før. Foto: ELISABETH DALSEG

Tar stor plass

To litt praktisk/estetiske ting du bør være klar over er at grillen er stor og veldig blank.

Det vil si: Den ruver langt mer på terrassen enn grillflaten tilsier, den bygger drøye 20 centimeter dypere på grunn av pelletsskuffen, og du trenger ekstra plass på baksiden når du åpner lokket.

I tillegg er den veldig blank, og er du så uheldig å sitte litt feil plassert, blir den en eneste stor solreflektor. Litt plagsomt for lysømfintlige øyne.

Slik lager du den perfekte burger

Konklusjon

Som vi nevnte innledningsvis, dette ble litt for mye stekeovn for oss. Vi er glad i saftig kjøtt, men litt av sjarmen med grill er at man får litt ordentlig stekeskorpe. Det er vanskelig å få til begge deler for urutinerte, om en griller mer enn én ting om gangen.

Er du kjempeglad i grillmat, men synes det er vanskelig å få det til, er dette en grill å vurdere for deg. Om du syns prisen smaker like godt som maten.

Dette er rett og slett så enkelt at alle kan klare det. Og du kommer garantert til å imponere naboen.

Testresultat

Hellstrøms Pelletsgrill

Terningkast

Meget enkel i bruk, alle kan få perfekt resultat.

Tar mye plass i forhold til grillflaten, tar tid å endre varmen, veldig blank og reflekterer sollys i overkant godt.

*Artikkelen er oppdatert 5. mai 18:30, og tidligere referanser til støy er fjernet, da det viste seg at testeksemplaret vi hadde var blitt skadet i transport.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!