Hele studielånet til husleie

Gamle som nye studenter ser det: Pengene fra Lånekassen strekker ikke til, og man lever under eksistensminimum etter at skyhøye husleier er betalt.

Hele studielånet til husleie

  1. Høye leiepriser

Leiemarkedet i studentbyene er trangt. Og aller trangest er det i Oslo. Studentsamskipnaden bygger ut flere boliger i Oslo, men kan likevel bare tilby studentboliger til omkring 11 prosent av studentene. Resten (ca. 40.000) må finne seg husrom privat. Og der er det hver høst relativt ville tilstander, med kø på visninger, budrunder om husleien og tvilsomme kontraktsforhold.

Aftenpostens rubrikkmarked

Selv om det er få ledige studentboliger hos studentsamskipnaden, blir ferske studenter prioritert. 75 prosent av de til enhver tid ledige boligene tildeles til de studentene med kortest studieansiennitet. Du bør derfor sjekke om det er mulig å få seg en studentbolig før du kaster deg ut i det private markedet. Søknadsfristen er den siste i hver måned, og du kan søke via nettet på denne adressen. Hos studentsamskipnaden i Oslo kan du få umøblerte hybler fra 1640 kroner i måneden.

Hele studielånet til husleie

Men for de aller fleste er det ikke mulig å skaffe subsidierte studentboliger. Da går de gjerne til den viktigste kanalen for utleieboliger på det private markedet i Oslo, nemlig rubrikkannonser i Aftenpostens aftennummer. Disse annonsene kan du hver dag lese ved å søke på nettstedet Finn, der de store regionavisenes rubrikkannonser legges inn. (Se under eiendom.)

Høye priser

For å få en formening om prisnivået undersøkte vi månedsleiene på utleieboliger annonsert i Aftenposten den 4. august. Av 64 boligenheter vi har notert der pris og antall rom stod oppført i annonsen, var det 25 ettromsleiligheter/hybler, 20 toromsleiligheter, ti leiligheter med tre til fire rom og ni større boliger. I snitt krever eierne 7.500 kroner per måned i leie. Les mer om gjennomsnittlig leiepris for forskjellige boligtyper i 4641 TARGET="_top">denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smuler fra Lånekassen

En student over 19 år (som tar høyere utdanning) som ikke bor hjemme hos foreldre, får vanligvis utbetalt totalt 6.625 kroner i måneden i 10 av årets måneder som lån og stipend fra Lånekassen. Det betyr at man samlet får 66.250 kroner i året. Av dette har 20.900 kroner fått merkelappen botillegg.

Holder ikke

Med gjennomsnittlig månedlig husleie for en ettroms i Oslo på i overkant av 4.500, sier det seg selv at disse dråpene fra Lånekassen nesten forsvinner i leiehavet.

Det er sjelden at utleieren gir leietaker "leieamnesti" selv om man reiser hjem for å arbeide om sommeren, så man må som regel betale hybelen hele året. Da må en vanlig student som bebor en vanlig hybelleilighet i Oslo regne med årlige husleieutgifter på mer enn 54.000 kroner. Altså mer enn dobbelt så mye som han eller hun får i botillegg fra Lånekassen.

Her er et lite regnestykke som viser hvor lite som faktisk blir igjen:

Klar for konkurs?
PostBeløp
Lånekassen, lån og stipend, 10 mnd+ 66250
Husleie, 12 mnd- 54960
Månedskort, Oslo Sporveier, 10 mnd- 5200
Strøm, 12 mnd- 4000
Telefonabonnement og tellerskritt- 2200
DU MANGLER:- 110

Og da er altså verken mat, klær, studiemateriell, fornøyelser eller reiser med. Og mange utleiere krever i tillegg depositum. Gjerne på tre ganger husleien. Det er med andre ord dyrt å være mor og far til unge studenter…

Jobb i tillegg

Mange studenter må på grunn av dette ta seg jobb i tillegg. Men vær klar over at du ikke kan tjene mer enn 3.550 kroner brutto i måneden (i snitt for månedene i hvert semester), før Lånekassen begynner å kutte ned på studiestøtten. Tjener du mer enn 7.500 kroner brutto i måneden forsvinner hele stipendandelen av studiestøtten din. (Nesten 2.000 kroner i måneden.)