I KJØLESKAPET: Heksesot kan feste seg de rareste steder, som inne i kjøleskapet. Det skjedde også med paret som kjøpte seg ny leilighet, og nå skal få ordnet opp i problemet gratis.  Foto: Mycoteam/heksesot.com
I KJØLESKAPET: Heksesot kan feste seg de rareste steder, som inne i kjøleskapet. Det skjedde også med paret som kjøpte seg ny leilighet, og nå skal få ordnet opp i problemet gratis. Foto: Mycoteam/heksesot.comVis mer

Heksesot kan gi deg erstatning

Forbrukermyndighetene mener nemlig dårlig ventilasjon er årsaken til heksesot.

Sent 2006 kjøpte et samboerpar en flunkende ny leilighet i et rekkehus. Og tidlig 2010 innså kjøper at leiligheten plagdes med heksesot. Misfargingen skal da ha vært der en stund før paret forstod hva det faktisk var. Soten skal ha festet seg til "toalettringen, kjøkkenmaskiner, inne i kjøkkenskap, på innsiden i kjøleskap, innsiden av skapdører og på møbler". Og den skal ha vært umulig å vaske bort.

Kanskje de ikke prøvde det som faktisk kan fungere for å vaske bort heksesot – Plumbo!

Dette føyde seg raskt inn i en heller lang liste over ting som ikke var på stell i leiligheten. Men paret fikk aldri den hjelpen de krevde. Megleren mente kjøperne måtte ordne opp med utbygger og entreprenør, ettersom megleren "ikke selv hadde noen relasjoner til disse". Og det gjorde paret.

Takstmannen noterte dårlig ventilasjon

Etter en haug purringer og mye frem og tilbake, kom endelig utbygger til leiligheten for å se på manglene tidlig 2011. Men ingenting skjedde etterpå. Forbrukerrådet ble derfor kontaktet, og en takstmann kom for å se på leiligheten, slik at saken kunne tas videre til Boligtvistnemnda med sterkere skyts.

Takstmannen mente feil i ventilasjonsanlegget kunne være grunnen til heksesoten. En ventilrist var nemlig helt tett av fett og støv, fordi den var for finmasket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I HJØRNER: Det er gjerne her man ser heksesoten oftest. Ny maling og nye materialer kan ha skylden, sammen med dårlig ventilasjon.  Foto: Mycoteam/heksesot.com
I HJØRNER: Det er gjerne her man ser heksesoten oftest. Ny maling og nye materialer kan ha skylden, sammen med dårlig ventilasjon. Foto: Mycoteam/heksesot.com Vis mer


Januar 2012 kom saken inn i nemndas postkasse, med klage på heksesoten i tillegg til en rekke andre problemer. Etter å ha innhentet all informasjon ble den behandlet i september, med konklusjonen: "Entreprenøren skal utbedre forholdet med heksesot, uten kostnad for forbrukeren".

Vi har også skrevet om bergenskvinnen som fikk 110.000 kroner i erstatning for heksesot – men hun måtte gå via retten

Skylder på ventilasjonen

Entreprenøren var, ikke overraskende, uenig i at han kunne stå til ansvar for heksesoten. Han mente forskning de senere år hadde vist at heksesot er som hekserier flest: Vanskelig å gi noen forklaring på. Dermed kunne det i hans øyne heller ikke påstås at det var byggtekniske feil som stod bak soten.

– Men det ble påvist feil ved ventilasjonsanlegget! kontrer Boligtvistnemnda i sin avgjørelse.

"Nemnda er kjent med at mangelfull ventilasjon er en av hovedårsakene til dannelsen av heksesot, og at problemet først og fremst er knyttet til de første årene etter overtakelsen, mens bygningsmaterialer, inventar og overflatebehandling herder og tørker ut" skriver de videre.

Entreprenøren har innrømmet at det var noe feil med ventilasjonen, men at det var utbyggers ansvar, og uansett ikke noen bevist årsak til heksesoten. Det er altså nemnda uenig i, og krever at entreprenøren ordner opp, koste hva det koste vil.

HAR FORSKET: Per Jæger og Kolbjørn Mohn Jenssen viser oss hvordan problemet, C12H2403-molekylet, ser ut. Dette har kommet med ny maling og nye materialer, og kan feste seg som heksesot.  Foto: Elisabeth Dalseg
HAR FORSKET: Per Jæger og Kolbjørn Mohn Jenssen viser oss hvordan problemet, C12H2403-molekylet, ser ut. Dette har kommet med ny maling og nye materialer, og kan feste seg som heksesot. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Forskere er enige

I høst skrev DinSide en sak om at forskere antok de "har funnet årsaken til heksesot". Norske forskere mente ny maling og nye byggevarer, med nye ingredienser, hadde skylden. Og nye boliger skulle være spesielt sårbare.

Les saken: Derfor kan ny maling være grunnen til heksesot

Men det er ikke slik at entreprenører og utbyggere bare kan skylde på byggevarene i seg selv. God ventilasjon er nemlig alfa og omega for å unngå at heksesoten setter seg. Forskerne pekte på at heksesot så og si ikke er et problem i kontorbygg, trolig fordi kravene til ventilasjon er mye strengere i slike bygg. Men i husene våre er det helt andre boller.

– Ventilasjonskravene vi har i dag har vært de samme siden 1847, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, som står bak forskningsrapporten sammen med Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Pass derfor på å ha ventilasjonen i orden i leiligheten din. Og om heksesoten viser seg, og dårlig ventilasjon i en ny bolig kan være synderen, kan du altså vinne frem i Boligtvistnemnda.

Her kan du se forskerne forklare hva de mener heksesot kommer av:

Har du tips mot heksesot? Del gjerne med deg under artikkelen!