Til sammen tilbyr de største norske TV-distributørene i dag 19 HD-kanaler. Vår undersøkelse viser at Canal Digital er den overlegent flinkeste leverandøren av HD-TV her i landet. Foto: Per Ervland
Til sammen tilbyr de største norske TV-distributørene i dag 19 HD-kanaler. Vår undersøkelse viser at Canal Digital er den overlegent flinkeste leverandøren av HD-TV her i landet. Foto: Per ErvlandVis mer

HD-TV: Overlegen vinner

Vår store undersøkelse viser at Canal Digital er den store HD-vinneren blant norske TV-signal-distributører.

Fordi du bestemte deg for å lese denne artikkelen, er sannsynligheten stor for at du eier minst en flat-TV. Sannsynligheten er også stor for at TV-en din er av typen HD-Ready eller Full HD. Det innebærer i tilfelle at du kan glede deg over såkalte HD-sendinger.

Se tabeller nederst i artikkelen.

HD står for High Definition, noe som kan oversettes til "høyoppløselig". Poenget er at TV-bilder som sendes i HD består av langt flere punkter (pixler) enn ordinære TV-sendinger (SD, Standard Definition) og fremstår derfor som langt skarpere og mer livaktige. Resultatet er kort og godt en positiv TV-opplevelse.

Les også: Disse kanalene viser fotball-VM

Enorme forskjeller

Alle de store TV-signal-distributørene, uansett om de distribuerer sine signaler via kabel, satellitt, internett eller bakkenett, har åpenbart forstått at HD-TV er fremtiden. Alle de syv aktørene vi har sett nærmere på, tilbyr derfor HD-kanaler. Samtidig avdekker vår undersøkelse enorme forskjeller mellom de ulike aktørenes HD-tilbud.

Den store vinneren av vår undersøkelse er Canal Digital. Canal Digital tilbyr både kabel-TV og parabol-TV. Og når antall HD-kanaler er målestokken, er begge plattformer helt overlegne sammenlignet med konkurrentene.

Canal Digital parabol: 12+2

 Foto: Canaldigital.no
Foto: Canaldigital.no Vis mer


Aller best er Canal Digitals parabol-TV-tilbud. Den såkalte Familiepakken, som koster moderate 323 kroner per måned, omfatter hele 12 HD-kanaler. Blant disse finner vi kvalitetskanaler som Animal Planet HD, BBC HD, Discovery HD, History Channel HD og National Geographic Channel HD samt de norske HD-kanalene NRK1 HD, TV2 HD og TVNorge HD. Om ønskelig kan Canal Digitals parabol-kunder betale for ytterligere 2 HD-kanaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viasat parabol: 2+4

 Foto: Viasat.no
Foto: Viasat.no Vis mer


Sammenlignet med dette tilbudet, faller parabol-konkurrenten Viasat fullstendig gjennom. Deres grunnpakke, den såkalte "Folkepakken" omfatter kun 2 HD-kanaler; NRK1 HD og TV2 HD (199 kr per mnd). I tillegg kan Viasat totalt kun tilby ytterligere 4 HD-kanaler. Og den som ønsker å ha tilgang til samtlige av disse må ut med hele 459 kroner per måned.

Canal Digital kabel: 10+3

 Foto: Canaldigital.no
Foto: Canaldigital.no Vis mer


Også på kabel-TV er Canal Digital den ubestridte HD-kongen. Den såkalte "Grunnpakken", som koster moderate 299 kroner per måned, inneholder hele 10 HD-kanaler. Blant disse finner vi alle de flotte kanalene vi nevnte i det forrige Canal Digtal-avsnittet, med unntak av TV2 HD. Og om ønskelig kan Canal Digitals kabel-TV-kunder bestille ytterligere 3 HD-kanaler. Legg forøvrig merke til at Canal Digital (kabel+parabol) er alene om å tilby kanalene Animal Planet HD og History Channel HD.

Get: 2+5+4+4

Kabel-TV-konkurrenten Get er ikke i nærheten av Canal Digital. Get-pakken "Start" inneholder kun 2 HD-kanaler; NRK 1 HD og TV2 HD (273 kr per mnd). Riktignok tilbyr Get til sammen hele 13 HD-kanaler, men det finnes ikke noe tilbud som gir kundene tilgang til samtlige av disse.

 Foto: Get.no
Foto: Get.no Vis mer


Ved å velge "HD", som koster 372 kroner per måned (273 kr + 99 kr), får man ikke tilgang til flere enn 7 HD-kanaler til sammen. Og ved å velge "Familie HD", som koster 422 kroner per måned (272 kr + 149 kr), ender man opp med bare 6 HD-kanaler. Og selv om man skulle være villig til å kjøpe begge pakkene (521 kr per mnd), ender man ikke opp med flere enn 10 HD-kanaler. Dette fordi Eurosport HD er med i begge pakkene.

Om ønskelig tilbyr riktignok Get ytterligere 4 HD-kanaler, slik at tilbudet totalt kommer opp i 14. Men da tilkommer ytterligere abonnementsavgifter. Og heftige dokumentarkanaler som Animal Planet HD, History Channel HD og National Geographic Channel HD - som ligger inne i Canal Digitals "Grunnpakke", vil man uansett ikke kunne kjøpe seg til.

RiksTV: 2

 Foto: Rikstv.no
Foto: Rikstv.no Vis mer


Hva så med den eneste bakkenett-baserte tilbyderen; RiksTV? Vel, det er mulig situasjonen vil bli bedre til høsten, men i skrivende stund er RiksTV den store taperen. Per dags dato tilbys kun NRK1 HD og TV2 HD. Begge inngår forøvrig i RiksPakken, som koster 280 kroner per måned.

Nextgentel: 2/3 + 2

 Foto: Nextgentel.no
Foto: Nextgentel.no Vis mer


Vi har også sjekket HD-situasjonen hos de to IP-TV-leverandørene Altibox og Nextgentel. Og når antall HD-kanaler er målestokken, er Nextgentel uten tvil den store taperen. Nextgentel-pakken "Viasat Start" inkluderer kun 2 HD-kanaler (NRK1 HD og TV2 HD), mens "Plenty" kun kan skilte med 3 (+ SVT HD). De to pakkene koster henholdsvis 199 og 259 kroner per måned, men her må det bemerkes at abonnentene også må belage seg på 39 kroner per måned for leie av en HD-dekoder (79 kr for en HD-opptager).

Nextgentel-kunder kan kun velge å betale for 2 kanaler utover de nevnte ; Canal+ Film HD og Viasat Sport HD. Det betyr at Nextgentels kunder maksimalt kan abonnere på 5 HD-kanaler.

Altibox: 3+4+4

 Foto: Altibox.no
Foto: Altibox.no Vis mer


Altibox-tilbudet kan ikke måle seg med Canal Digitals, men er betydelig bedre enn Nextgentels HD-tilbud. "Basispakken", som koster 279 kroner per måned, inneholder riktignok kun 3 HD-kanaler, men ved å kjøpe pakken "Viasat Underholdning" til 419 kroner per måned, får kundene tilgang på 7 HD-kanaler totalt. Ved å betale ytterligere 99 kroner (518 totalt) for pakken "HD", får kundene tilgang på ytterligere 4 HD-kanaler, totalt 11.

TV2 Premier League

TV-området - både selve apparatene og sendingene - har vært gjennom en rivende utvikling de siste årene. Vi antar derfor som en selvfølge at de ulike aktørene de kommende månedene og årene vil tilby stadig flere HD-kanaler.

I denne sammenheng må det nevnes at flere av distributørene lover nye HD-kanaler allerede til høsten, i form av kanalpakken TV2 Premier League HD. Fordi Premier League ennå ikke er i gang, og fordi det foreløpig er uklart hvor mange av disse TV2-kanalene de ulike aktørene vil velge å sende, har vi hoppet over Premier League-kanalpakken i denne omgang. Hvis vi får tilstrekkelig antall henvendelser, vil vi imidlertid gjøre en egen undersøkelse på dette temaet i august.

Parabol-TV og bakkenett: Canal Digital, Viasat og RiksTV

HD-TV: Overlegen vinnerEkstra=Kan kjøpes som tilleggskanaler.
*=Summen 280 kr er sammensatt av en grunnpris på 120 kr og en abonnementspris på RiksPakken 160 kr.

Kabel-TV: Canal Digtal og Get

HD-TV: Overlegen vinnerEkstra=Kan kjøpes som tilleggskanaler.
*=Kanalene inngår også i Startpakken.

IP-TV: Altibox og Nextgentel

HD-TV: Overlegen vinnerEkstra=Kan kjøpes som tilleggskanaler.
*=Kanalene inngår også i Basispakken/Viasat Start.
**=39 kroner i leie per mnd for HD-dekoder, 79 kr for HD-opptager
***=319 kroner per måned hvis man aksepterer bindingstid

Kilder: Altibox, Canal Digital, Get, Nextgentel, RiksTV, Viasat

Les også:

  • Disse kanalene viser fotball-VM
  • Reklamerer med HD-fotball - men dårligst tilbud
  • Nextgentel-kunder får HD-fotball