<strong><B>ØNSKET VELKOMMEN:</strong></B> Nyutnevnt sjef for HBO Nordic, Hervé Payan, ønsket journalister fra hele Norden velkommen til den offisielle avdukingen av kanalen. Foto: Øivind Idsø
ØNSKET VELKOMMEN: Nyutnevnt sjef for HBO Nordic, Hervé Payan, ønsket journalister fra hele Norden velkommen til den offisielle avdukingen av kanalen. Foto: Øivind Idsø Vis mer

HBO Nordic kommer i oktober

Den amerikanske film- og serieprodusenten sparer ikke på kruttet når de nå kommer til Norge og Norden.

Publisert
Sist oppdatert

(STOCKHOLM): Det er bare et par uker siden det ble avslørt at den amerikanske seriekanalen HBO kommer til å lansere HBO Nordic i løpet av året, og på en pressekonferanse i Stockholm torsdag lettet kanalen så mye på sløret som et selskap kan gjøre i lanseringsfasen.

Innledningen av nyutnevnt CEO (som for deg og meg betyr sjefen) for HBO Nordic, Hervé Payan, inneholdt mange vyer om hvordan HBO ser for seg TV-framtida. Viktigst for potensielle abonnenter er likevel at den også inneholdt mer eller mindre konkret informasjon om hvordan du kan abonnere på kanalen kjent for serier som The Sopranos, The Wire, Entourage, Six Feet Under og Game Of Thrones. Abonnementsprisen er også klar, ihvertfall nesten.

De harde fakta

Kort oppsummert ser HBO Nordic slik ut:

  • Kanalen vil lanseres i midten av oktober

  • Prisen per måned for et abonnement vil ligge på "under ti euro" (inkludert norsk moms), men HBO har foreløpig ikke satt endelige priser i alle de nordiske landene. Ti euro er med dagens kurs rundt 75 norske kroner, men det kan altså bli rimeligere.

  • HBO Nordic skal tilbys på alle plattformer, inkludert visse kabel-TV-operatører. Den vil med andre ord også bli tilgjengelig via smartmobiler, spillkonsoller, nettleseren og de fleste andre steder der video kan strømmes.

Det siste punktet er verdt å merke seg. Tradisjonelt har HBO tilbudt onlineproduktene som en tilleggspakke for abonnenter som ser HBO via tradisjonelle kanaler, det vil si TV. Det forandrer de på nå.

Norden blir det foreløpig eneste området i verden hvor det blir mulig å abonnere på bare onlineversjonen, som altså vil ligge på maksimalt 75 kroner (ti euro) per måned. Det betyr ikke at HBO har tenkt å ignorere det tradisjonelle TV-mediet.

– Gammeldags TV er ikke død

– Filmer og TV-serier ses lineært på tv (det vil si mens de sendes; journ.anm.), og det ses on demand. Noen hevder at lineært TV er dødt. Det tror jeg ikke på et sekund. TV-seerne vil bruke begge kanalene, sier Hervé Payan, og nevner "flerkonsumpsjon" som et ideal.

<B>KJENNER DU HENNE IGJEN?</B> Sannsynligvis ikke, men det er fordi britiske Susanna White befinner seg bak kamera. Hun har blant annet vært sjefsprodusent for en av de beste miniseriene HBO har produsert - Generation Kill, med annet svenske Alexander Skarsgård i en av hovedrollene. Hun var en av dem som kastet glans over HBO Nordics pressekonferanse i Stockholm denne uka.
KJENNER DU HENNE IGJEN? Sannsynligvis ikke, men det er fordi britiske Susanna White befinner seg bak kamera. Hun har blant annet vært sjefsprodusent for en av de beste miniseriene HBO har produsert - Generation Kill, med annet svenske Alexander Skarsgård i en av hovedrollene. Hun var en av dem som kastet glans over HBO Nordics pressekonferanse i Stockholm denne uka. Vis mer


– Mange familier har gjerne både fem og seks TVer hjemme, og kan se på to og tre strømmer (med video) samtidig. Vi vil at alle skal kunne velge hva de vil se, og når de vil se det, forteller Payan.

Det er denne doble troen på både tradisjonelt TV og på de nye mediekanalene som gjør at HBO forhandler med norske kabel-TV-operatører om distribusjon av HBO Nordic. Ifølge Hervé Payan vil abonnenter som velger et slikt abonnement også få tilgang til strømmingsdelen. Payan vil ikke si hvilken eller hvilke norske kabel-TV-operatører de forhandler med, men avslører at de ikke har som mål å bli distribuert av alle operatørene. De vil også satse på distribusjon via IPTV, det vil si operatører som tilbyr strømming av TV-tilbudet.

På spørsmål om hvorfor HBO nå satser så kraftig i Norden, nevner Hervé Payan to viktige årsaker.

– De nordiske landene har sannsynligvis den beste bredbåndsdekningen i verden, det i seg selv er viktig. Dessuten er kjennskapen til HBO-merkevaren ekstremt høy i det nordiske området, det er også veldig positivt, forteller Payan.

Hva får du tilgang til?

HBO, som nå skryter av å ha 100 millioner abonnenter på hovedkanalen og filmtjenesten Cinemax fordelt på 60 land, kommer til å tilby alt som finnes av klassisk og nytt HBO-innhold via den nye kanalen.

Det er også verdt å merke seg at abonnenter vil få tilgang til ferske episoder "inntil få timer etter at de er sendt i USA" ifølge Hervé Payan, noe som er en kraftig forbedring sammenliknet med tiden det tar før norske kanaler kan sende de samme episodene.

Ifølge Payan vil det ikke skje noen endringer med norske kanalers mulighet til å sende HBO-serier, men de vil følge den samme sperrefristen på ni måneder som eksisterer i dag.

HBO Nordic vil inneholde serier og filmer også fra andre TV-kanaler, inkludert storheter som NBC og Showtime. Det blir med andre ord ikke en ren HBO-kanal, slik mange kanskje hadde trodd i forkant.

Ikke redd for Netflix

<strong><B>OFFENSIV:</strong></B> Simon Sutton (t.v.) er ansvarlig for HBOs distribusjon utenfor USA, mens Hervé Payan er fersk CEO for HBO Nordic.
OFFENSIV: Simon Sutton (t.v.) er ansvarlig for HBOs distribusjon utenfor USA, mens Hervé Payan er fersk CEO for HBO Nordic. Vis mer


Samme dag som pressemeldingen fra HBOs eier, Time Warner, gikk ut om nordisk lansering, presenterte også en annen stor amerikansk strømmingstjeneste deler av sine planer for Norden. Netflix tilbyr også filmer og TV-serier fra store amerikanske TV-selskaper mot en fast månedssum, og har sagt de vil komme til Norge og Norden "i løpet av 2012.

HBO-ledelsen ga ikke inntrykk av å være veldig bekymret, og sa med stor selvsikkerhet at de ikke betraktet Neflix som en konkurrent.

- Vi skal ikke konkurrere med Netflix, men Netflix må gjerne konkurrere med oss, som Hervé Payan sa det.

Foreløpig er detaljene rundt Netflix-lanseringen få, men vi regner med den omfattende HBO Nordic-presentasjonen som ble holdt i Stockholm torsdag fører til at det drypper mer informasjon fra det holdet før heller enn senere. Uansett blir dette en svært spennende TV-høst for nordmenn.

OPPDATERT: Samsung har under IFA 2012-messen i Berlin i dag presentert et omfattende samarbeid med HBO Nordic. Det medfører blant annet at HBO Nordic blir forhåndsinstallert "i de fleste av Samsungs Smart TVer, Blu-ray-spillere, smarttelefoner og nettbrett", og at kunder som kjøper visse Samsung-produkter får seks måneders gratis abonnement på kanalen med på kjøpet.

HBO Nordic vil også fungere på TV-modeller fra 2011 (den såkalte D-serien). Det er forøvrig ingenting som tyder på at dette blir et eksklusivt samarbeid, i den forstand at andre produsenter ikke kan formidle HBO Nordic via sine smart-produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer