Om sommeren spiser vi den kald med friske bær - vinterstid kan den få en tur innom mikrobølgeovnen, i godt selskap med for eksempel eplebiter og kanel. Foto: ELISABETH DALSEG
Om sommeren spiser vi den kald med friske bær - vinterstid kan den få en tur innom mikrobølgeovnen, i godt selskap med for eksempel eplebiter og kanel. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Havregrøten som lager seg selv

Når du har lyst til å gjøre annet enn å stå over grytene om morgenen.

Havregrøt har for lengst seilt opp som et populært alternativ til sukkerholdige frokostblandinger. Men hvem har lyst til å stå over grytene på morgenkvisten?

Les også: Statoil satser på havregrøt

Overnattingsgrøt

Det trenger man heller ikke. Overnight oats, havregrøt over natten, eller kjøleskapsgrøt om du vil, er så enkelt at selv den aller største morgenzombien kan klare det. Trikset er selvfølgelig at du gjør jobben kvelden før.

Skjønt, jobb. Det eneste du trenger å gjøre er å blande havregryn med væske, og eventuelt smakstilsetning. Sett det i en beholder med lokk i kjøleskapet før du legger deg, og neste morgen har du fiks ferdig havregrøt. Servér med litt melk, en dæsj yougurt, friske bær, bananbiter ... her er det bare fantasien som setter grenser.

Ja, den er kald. Ønsker du varm grøt kan du varme den i mikroen (eller gi den et oppkok, men da forsvinner jo litt av poenget med at du skal slippe å koke noe om morgenen.

Slik gjør du - trinn for trinn

Oppskriften vi bruker er som følger: Like deler havregryn, melk og yougurt naturell, samt litt salt. Dette blir en ganske løs grøt - så prøv deg gjerne frem med litt mindre væske. Det er lettere å røre inn i ettrkant. Foto: Elisabeth Dalseg
Ha alt i en bolle, gjerne med tilhørende lokk, og rør rundt. (Vi har brukt en gjennomsiktig bolle her for bildets skyld.) Foto: Elisabeth Dalseg
Dekk til, med plastfolie eller lokk, og sett i kjøleskapet. Foto: Elisabeth Dalseg
Neste morgen ser det omtrent slik ut. Havregrynene synker gjerne til bunns, men det er bare å røre rundt. Foto: Elisabeth Dalseg
Rør godt rundt, og hell i en skål og ha eventuelt på ønsket smakstilsetning. Foto: Elisabeth Dalseg
Om sommeren spiser vi den kald med friske bær - vinterstid kan den få en tur innom mikrobølgeovnen, i godt selskap med for eksempel eplebiter og kanel. Foto: ELISABETH DALSEG


Les også: Er grøt den nye sushien?

Inspirasjon

Flere norske bloggere har lagt ut en variant eller to, men fenomenet ser ikke ut til å ha blitt plukket ordentlig opp her hjemme. Heldigvis finnes det mye å ta av, om man ikke blir skremt av engelske oppskrifter og vanskelige mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går du vill i pints, oz eller gallons er det bare å bruke vår smarte omregner.

Vi har i flere år latt oss fascinere av Kath Youngers blogg Kath Eats. Younger er bakerieier, ernæringsfysiolog, matelsker og blogger, som etter hvert regnes som overnattgrøtens mor. Om det stemmer vites ikke, men det er ingen tvil om at hun har bidratt sterkt til å inspirere mange til å lage nettopp overnattingsgrøt.

Mange av Youngers oppskrifter inneholder ingredienser som nok kan se litt rare ut, som chiafrø. Frøene har blitt hauset opp som den nye supermaten (kk.no) men vær obs på at det kan gi allergiske reaksjoner (kk.no). Det trenger heldigvis ikke være så komplisert. Men synes du det er kjedelig eller skummelt å eksperimentere uten oppskrift, kan det være en fin inspirasjonskilde.

BuzzFeed har samlet en rekke fine oppskrifter, og flere oppskriftssamlinger finner du også på Pinterest.

De fleste oppskriftene oppgir en blanding av melk og yoghurt, men det er fullt mulig å lage med bare melk. Og er du blant dem som liker havregrøt kokt på vann best, er det bare å prøve seg frem til du finner et blandingsforhold som gir en konsistens du er fornøyd med.

Tips: La deg inspirere av kaffekjeden Stockfleths take-away-havregrøt, der lettkokte havregryn tilsettes litt kanel, en dæsj Ringi-eplejuice og kokende vann. Det smaker godt i overnattingsversjonen også. Matblogger, journalist og kokebokforfatter Margit Vea lager havregrøt i kjøleskapet på eplejuice og rører inn gresk yougurt før servering.

Smart kjøkkentriks: Skrell en hel hvitløk på få sekunder