<strong>MAGISK:</strong> Betong som gjør at du blir glad når det regner ... Foto: Produsenten
MAGISK: Betong som gjør at du blir glad når det regner ... Foto: ProdusentenVis mer

Hard og myk på samme tid

Betong som blir finere når det regner.

Mange forbinder betong med noe hardt, dystert, rått og industrielt. Men betong kan faktisk fremstå både som lyst og silkemykt, som for eksempel søylene på flyplassterminalen på Gardermoen. Mange designinteresserte og arkitekter har derfor lenge hatt en forkjærlighet for materialet som kan formes nesten etter ønske.

Nå har vi sett et vakkert, nytt betongprodukt fra nederlandske Studio Molen, som vil gjøre deg glad for litt regn. Frederik Molenschot og Susanne Happle står bak ideen, som har fått det beskrivende navnet Solid Poetry. Denne betongen avslører nemlig et mønster når den blir fuktig, og kan brukes både ute og inne.

Dette kan minne om duken som ber om å bli sølt på.

Solid Poetry er foreløpig ikke satt i kommersiell produksjon, men vi tipper det bare er et spørsmål om tid før det skjer.

Vannet avslører mønsteret i betongen. Foto: Produsenten
Vannet avslører mønsteret i betongen. Foto: Produsenten Vis mer


Kan brukes overalt

Betong er mer fleksibelt enn mange tror. Vi har for eksempel sett bilder av sofaen som er laget av betong. Og den er nok langt lettere enn den kan se ut. Ved bruk av glassforsterket betong kan nemlig vekten reduseres med 60-70 prosent. Det finnes også både benkeplater, bord og benker av betong å få i butikkene i dag.

Liker du looken, men har ikke mulighet til å fylle huset med betong og mur? Nå kan alle få "åpen murvegg" i boligen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liker ikke flekkete betong?

Betong er et porøst materiale som ikke bare trekker vann, men også andre stoffer som kan sette flekker. Hele poenget med det nederlandske produktet er at det skal trekke fuktighet, men det samme vil ikke gjelde om du for eksempel bruker betong på bad eller kjøkkenbenk.

Vil du helst holde overflaten som "ny", kan den forsegles med lakk. Da skal den tåle det meste. Noen flekker er imidlertid vanskelig å fjerne helt, som flekker av konditorfarge, varm olje og sprittusj.

Benk i betong? Her er arkitektens tips