Er det problemer med rotter der du bor, bør du kanskje tenke over hva du gir til småfuglene. Korn står øverst på rottenes drømmemeny ... Foto: Colourbox.com
Er det problemer med rotter der du bor, bør du kanskje tenke over hva du gir til småfuglene. Korn står øverst på rottenes drømmemeny ... Foto: Colourbox.com Vis mer

- Har sett rotter komme opp av toalettet

Når nettene blir lange, trekker rottene inn. Slik blir du kvitt dem.

Publisert
Sist oppdatert

Noen dyr er søte på avstand, men vi synes ikke det er fullt så hyggelg å få dem i hus. Rotter er, for de aller aller fleste av oss, ikke søte hverken ute eller inne. Men det forhindrer dessverre ikke at rotter gjør skader på norske boliger for flere millioner hvert år.

Ifølge Linda Engen, produktutvikler i Gjensidige Forsikring, ligger gjennomsnittlig erstatningssum etter at disse skadedyrene har vært på ferde på rundt 50.000, men de kommer gjerne opp i en sekssifret sum.

- Vi har noen hundre slike skadesaker i året, sier Engen til DinSide.

Hun forteller at det vanligste er små gnageskader. Men også disse kan utvikle seg til å bli alvorlige. For eksempel dersom rottene har gnaget i stykker en ledning, kan det føre til brann.

Tett igjen alle sprekker og hull, er rådet fra Linda Engen i Gjensidige forsikring.  Foto: Gjensidige
Tett igjen alle sprekker og hull, er rådet fra Linda Engen i Gjensidige forsikring. Foto: Gjensidige Vis mer


- Det som koster mest, er hvis de dør inni veggen, slik at du må rive ned veggen for å få dem ut, sier Engen, og legger til: - Det er faktisk mange som ikke oppdager at de har rotter i huset før de kjenner lukten av døde dyr.

Uvelkomne gjester i hus? Slik blir du kvitt dem

Skrekkhistoriene

Historier om rotter innomhus er aldri hyggelige, og ifølge Engen klarer rottene i mange tilfeller å leve i symbiose med oss mennesker ganske lenge før vi merker det.

- I ett tilfelle fant vi rotteurin på et soverom. Den første som merket lukten var katten, men lukten ble snart så påtrengende at de som bodde der måtte flytte til de fikk sanert huset.

Rottene er også ganske oppfinnsomme, og trenger ikke store åpningen for å komme seg inn i huset. De kan også finne veien inn fra kloakken gjennom kloakkrør, og inn i huset.

- I de verste tilfellene har man sett rotter komme opp av toalettet.

Kommentar: De slenger fra seg søppelet på dørstokken

Slik unngår du rottene

Det aller viktigste du gjør, er å sørge for at rottene ikke kommer seg inn i boligen din. Ifølge Arnulf Soleng, seniorforsker på avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, trenger ikke rottene mer enn en åpning som er 12 mm i diameter for å komme seg inn.

- Når du først gjør dette, ta gjerne alt som er større enn 6 mm, så stenger du musene ute også, sier Soleng til DinSide.

Gå gjennom hus fra loft til kjeller, og tett igjen det som er av store sprekker. Ifølge Engen er det også smart å sjekke ventiler og andre naturlige åpninger, at disse er dekket av netting med så små hull at rotter og mus ikke får sneket seg inn.

- Dette gjelder ikke bare nede på bakkenivå, men alle mulige sprekker. Dyrene er flink til å klarter, kan klatre på vegger, i trær, stolper ledninger, et cetera, ifølge Soleng.

Dersom du er bekymret for scenariet over, at rottene kommer seg inn gjennom kloakkrør, kan man, ifølge Engen, få satt inn en rist i røene for å hindre at rotter og mus kan komme inn.

- Det er også viktig å sørge for at du ikke tiltrekker deg rottene. For eksempel at komposthaugen ikke er nærme huset, at du har orden på søppelet dit, et cetera.

Rotter tiltrekkes av mat. Dette gjelder også for eksempel nedfallsfrukt, så har du ikke raket opp i hagen ennå, er dette kanskje et bra insentiv? I tillegg bør du kanskje tenke deg om to ganger før du pøser på med store mengder fuglefrø på terrassegulvet. Det er ikke bare fugler som liker korn ...

- Prøv å være bevisst. Ha ørene med deg, og kjenn etter nye eller rare lukter, er Engens beste råd. - Vi har sett mange tilfeller der man ikke har merket noe før det er alt for sent.

Disse krypene er på vei inn til deg

Uhellet ute?

Dersom uhellet skulle være ute, er det de gode gamle triksene som gjelder: Rottefeller og rottegift. Det finnes ulike klappfelleløsninger, rottefeller med giljoutin som kapper hodet av skadedyrene - og rottegift i ulike varianter.

- Jo flere feller du setter ut, jo bedre. Og det er bra å være oppfinnsom med åte. Rotter kan bli spesialiserte på ting, så det er ikke sikkert at ost nødvendigvis er tingen sier Soleng.

Han legger til at selv om det er vanskelig, bør du smøre deg med tålmodighet. - Det kan ta lang tid fra du setter ut en felle til rottene går på. Rotter er skeptiske til nye ting, og kan trenge å venne seg til fellen, før de tør å nærme seg den.

Han anbefaler likevel å bruke en form for felle, for da fanger eller dreper man dyrene der de er. - Bruker man gift, ser man at dyrene kan dø inne i gulv og vegger, og da kan man få et luktproblem.

- Er dette noe man ikke makter på egenhånd bør man kanskje kontakte et profesjonelt skadedyrfirma for å få hjelp.

Skal du leie inn noen for å bli kvitt skadedyrene for deg, er det ikke likegyldig hvem du velger. Folkehelseinstituttet har en liste over godkjente skadedyrbekjempere i Norge, og den finner du her.

Er du dekket av forsikringen?

At skader som følge av rotter i hus dekkes av forsikringen er imidlertid ikke noen selvfølge.

- Skader på hus som følge av rotter dekkes ikke av vanlig forsikring, sier Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til DinSide. - Forsikring skal gjelde for ting man ikke kan verne seg mot, noe som skjer uforutsett. Tanken er at rotteinvasjon er noe som folk kan ta ansvar for, og gardere seg mot. Det ville ført til en dramatisk økning i premiene dersom dette skulle tas inn.

Du bør altså sjekke med forsikringsselskapet ditt om du er dekket for dette, eller om du eventuelt bør oppgradere boligforsikringen ditt ett nivå.

Har du boligforsikring gjennom Gjensidige, er du dekket for rotteskader uansett hvilken type boligforsikring du har valgt. Men du har et visst ansvar selv.

- Vi dekker første gang skaden oppstår, men ikke annen, tredje og fjerde gang, dersom du ikke har gjort nødvendige tiltak etter første skade, for eksempel å tette igjen der rottene kom seg inn i huset, sier Engen i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer