Har funnet årsaken til heksesot

Mener malingingrediens har skylda.

SKYLDES STOFF I MALING: Stoffet knytter til seg partikler i luften og danner heksesot, viser fersk forskning.
SKYLDES STOFF I MALING: Stoffet knytter til seg partikler i luften og danner heksesot, viser fersk forskning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble en utbygger i Bergen dømt til å betale huseier erstatning for heksesotskader i en tre år gammel bolig.

Heksesot er svart misfarging som fester seg på vegger og andre steder i boligen, og problemet er blitt stadig mer vanlig i norske boliger de siste årene. Boligprodusentenes Forening har derfor ønsket å komme til bunns i hva problemet skyldes.

Etter et halvt års forskning mener det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) å ha funnet årsaken til problemet.

I en ny forskningsrapport viser de til at heksesot skyldes et stoff som blir brukt i maling og byggevarer.

Stoffet binder seg med partikler

Per Jæger (t.v.) og Kolbjørn Mohn Jenssen viser oss hvordan problemet (C12H2403-molekylet) ser ut.  Foto: Elisabeth Dalseg
Per Jæger (t.v.) og Kolbjørn Mohn Jenssen viser oss hvordan problemet (C12H2403-molekylet) ser ut. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Stoffet som pekes ut som synderen har navnet 2,2,4-trimetyl-1,3-pentandiol monoisobutyrat, forkortet TMPD-MIB.

– Det er et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

De norske forskerne har funnet at stoffet fordamper over veldig lang tid og binder seg med ultrafine partikler i lufta, som i sin tur blir til større partikler som fester seg som heksesot.

Les også: Derfor bør du lufte ofte

Miljømalingsdirektivet

Ifølge Mohn Jenssen er problemet med heksesot tett linket opp til EU-direktivet om begrensning av utslipp av flyktige organiske forbindelser (VOC). Norge har forpliktet seg til å redusere utslipp av VOCer med 37 prosent fra 1990 til 2010. Dette har blant annet ført til at malingsprodusentene har måttet endre den kjemiske sammensetningen i sine produkter, og VOC-er har blitt erstattet med det "snillere" SVOC (Semi-Volatile Organic Compounds, eller tungt flyktige organiske forbindelser).

Problemet er imidlertid som følger: Såkalt oljemaling avga VOC i relativt store og skadelige mengder i 1-3 dager, mens den nye, vannløselige miljømalingen kan avgi SVOC i 1-3 år.

- Når man tester den nye malingen for avgasser, maler man en glassflate; og perioden der SVOC-er fordamper er relativt kort. Men maler man en flate som trekker til seg malingen, vil dette vare mye lenger, vanlig peropde er 1-3 år, men det kan fortsette å avgi gasser i hele 5 år, sier Mohn Jenssen.

Mycoteams undersøkelser viser at heksesot oppstår over hele landet, i alle typer boliger, både gamle og nye. 91 prosent av dem har imidlertid én ting til felles: De er nye eller har pusset opp i løpet av de siste par årene. Med ny miljømaling.

- Jeg mistenker at de siste ni prosentene rett og slett er møkk, sier Mohn Jenssen.

Oppstår om vinteren


Fenomenet heksesot oppstår bare om vinteren, da lufta innendørs ofte er svært tørr.

– Samtidig finnes det flere kilder for sot-partikler om vinteren, fra bruk av stearin, peis eller ovn. TMPD-MIB kondenserer på disse ørsmå partiklene. Ved veldig lav luftfuktighet kan dette skje lag for lag inntil partiklene er blitt så store at de ikke lenger klarer å sveve i luften og derfor avsettes på naturlig vis, forklarer seniorforsker Norbert Schmidbauer i NILU.

Ved høyere luftfuktighet vil denne prosessen blir hemmet av vann slik at partiklene ikke i samme grad kan øke i størrelse.

Vil man unngå heksesot, er det viktig med god ventilasjon. God utlufting øker sjansen for at sotpartiklene finner veien ut i stedet for å sette seg på veggen. Jæger peker på at det ikke har vært meldt inn problemer med heksesot fra kontorbygg som har langt strengere krav til ventilasjon enn boliger, og han foreslår å øke grenseverdiene. Dette er det stor enighet om blant de ulike partene som har vært involvert i prosjektet.

- Ventilasjonskravene vi har i dag har vært de samme siden 1847, sier Mohn Jenssen.

Det kan også hjelpe å øke luftfuktigheten, for eksempel med en luftfukter. Men merk at luftuktere ikke anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også: Slik fjerner du sot

Veien videre

Problemet er funnet, og det er noen løsningsforslag på bordet. Men det er fortsatt en lang vei å gå. Her trenger de din hjelp. På nettstedet heksesot.com kan du registrere problemer, som kan bidra til videre forskning, og kanskje til og med en løsning på problemet.

Les mer: Trøbbel med heksesot? Meld det inn!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!