Har du vært skeptisk til Blu-ray?

Uansett hva du trodde: Hjemmekino-fantastenes favorittformat er nå på vei til å bli folkeeie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det manglet ikke på skeptikere da det høyoppløste videoformatet Blu-ray ble lansert: Både spillerne og filmene var alt for få og dyre, og hvem ville vel bruke penger på et fysisk film-medium når man i stedet kunne laste ned?

Vel, skal vi tro på tallene som ble presentert på den store Blu-ray konferansen på årets IFA-messe, så tok skeptikerne feil. Grundig feil.

Det skal likevel ikke legges skjul på at det er skjær i sjøen, noe vi kommer tilbake til lenger ned. Men først, litt fakta:

Svært gode tall

Det er allerede over 1500 Blu-ray titler tilgjengelig, og utvalget øker nesten daglig. Nesten alle nyhetene går på Blu-ray, og også filmselskapenes back-up kataloger har fått et kraftig oppsving.

Bedre utvalg kombinert med stadig lavere priser har altså økt salget kraftig, og selv om inntekten per film synker i takt med prisreduksjonen veies dette mer enn opp av det økte volumet.

Siden filmselskapene tjener langt mer på Blu-ray enn på DVD-filmer er de her i ferd med å få en solid pengemaskin:

Salgstallene hittil i år viser nemlig at hele 31 millioner Blu-ray filmer vil bli solgt (tall for vest-europa), i løpet av 2009. Dette er en økning på 244 prosent, eller en tredobling av salgstallet fra 2008.

Se bilder fra Blu-ray pressekonferansen på IFA-messen her:

Men utvalget av tilgjengelig innhold er ikke alt, også salget av spillere har eksplodert: I dag har hvert 10 hjem i Europa en Blu-ray spiller, og fortsetter trenden antar man at tallet vil være 20% i løpet av 2011. Til å begynne med var, ikke uventet, Playstation 3 en viktig bidragsyter her. Nå ser man imidlertid at dette tallet flater ut; samtidig som det stasjonære spillersalget eksploderer. Og det siste er viktig for bransjen. En gjennomsnittlig PS3-kunde kjøper nemlig langt færre filmer enn de kundene som har vanlige Blu-ray spillere.

Også her er naturlig nok prisen en svært viktig faktor. For prisene på spillerne har rast, og fortsetter å synke: I Storbritannia antas det at spillere rundt 100 Euro, cirka 900 norske kroner, vil bli tilgjengelig i løpet av 2009.

Suksessen kan altså oppsummeres slik: Flere spillere og filmer og lavere pris på spillere og filmer. Det siste poenget skal heller ikke glemmes: Kundene som allerede har brukt penger på en HDTV trenger HD-materiale å se på, og siden det er langt flere som har HDTV enn det er som har HDTV-signaler øker naturlig nok kjøpelysten for Blu-ray formatet.

BD-live

75% av Blu-ray spillerne på markedet har nå profil 2.0, som gjør at du kan koble deg opp til nettet og laste ned interaktivt innhold via BD-live.

Vi synes idèen er god, men har dessverre blitt skuffet hittil. For det første må du registrere deg på alle de ulike selskapenes BD-live sider for å få tilgang, og det kan være en tidkrevende prosess når alt gjøres via fernkontrollen. I tillegg har det ikke vært alt for mye godt tilgjengelig innhold. Heldigvis ser det ut til at grep blir tatt:

* Den kanskje mest spennende nyheten er MovieIQ, en ny BD-live tjeneste som gir deg data om både filmen, film-musikken, skuespillerne og filmcrewet via data fra Gracenote. (Se bildespesialen for eksempler) MovieIQ er allerede på vei, og vil f.eks. finnes på Angels and Demons med Tom Hanks - (film nr 2 basert på Dan Browns bøker)
* Under VM i fotball skal det også bli mulig å sjekke fotallresultatene via Blu-ray spilleren din.

Hvorvidt dette er nok til å få bruken av BD-live til å ta av er vi imidlertid ikke sikker på...

NB: Flere saker fra IFA 2009 får du her (vi legger ut kontinuerlig)