Har du vært skeptisk til Blu-ray?

Har du vært skeptisk til Blu-ray?

Uansett hva du trodde: Hjemmekino-fantastenes favorittformat er nå på vei til å bli folkeeie.

Publisert
Sist oppdatert

Det manglet ikke på skeptikere da det høyoppløste videoformatet Blu-ray ble lansert: Både spillerne og filmene var alt for få og dyre, og hvem ville vel bruke penger på et fysisk film-medium når man i stedet kunne laste ned?

Vel, skal vi tro på tallene som ble presentert på den store Blu-ray konferansen på årets IFA-messe, så tok skeptikerne feil. Grundig feil.

Det skal likevel ikke legges skjul på at det er skjær i sjøen, noe vi kommer tilbake til lenger ned. Men først, litt fakta:

Svært gode tall

Det er allerede over 1500 Blu-ray titler tilgjengelig, og utvalget øker nesten daglig. Nesten alle nyhetene går på Blu-ray, og også filmselskapenes back-up kataloger har fått et kraftig oppsving.

Bedre utvalg kombinert med stadig lavere priser har altså økt salget kraftig, og selv om inntekten per film synker i takt med prisreduksjonen veies dette mer enn opp av det økte volumet.

Siden filmselskapene tjener langt mer på Blu-ray enn på DVD-filmer er de her i ferd med å få en solid pengemaskin:

Salgstallene hittil i år viser nemlig at hele 31 millioner Blu-ray filmer vil bli solgt (tall for vest-europa), i løpet av 2009. Dette er en økning på 244 prosent, eller en tredobling av salgstallet fra 2008.

Se bilder fra Blu-ray pressekonferansen på IFA-messen her:

Men utvalget av tilgjengelig innhold er ikke alt, også salget av spillere har eksplodert: I dag har hvert 10 hjem i Europa en Blu-ray spiller, og fortsetter trenden antar man at tallet vil være 20% i løpet av 2011. Til å begynne med var, ikke uventet, Playstation 3 en viktig bidragsyter her. Nå ser man imidlertid at dette tallet flater ut; samtidig som det stasjonære spillersalget eksploderer. Og det siste er viktig for bransjen. En gjennomsnittlig PS3-kunde kjøper nemlig langt færre filmer enn de kundene som har vanlige Blu-ray spillere.

Også her er naturlig nok prisen en svært viktig faktor. For prisene på spillerne har rast, og fortsetter å synke: I Storbritannia antas det at spillere rundt 100 Euro, cirka 900 norske kroner, vil bli tilgjengelig i løpet av 2009.

Suksessen kan altså oppsummeres slik: Flere spillere og filmer og lavere pris på spillere og filmer. Det siste poenget skal heller ikke glemmes: Kundene som allerede har brukt penger på en HDTV trenger HD-materiale å se på, og siden det er langt flere som har HDTV enn det er som har HDTV-signaler øker naturlig nok kjøpelysten for Blu-ray formatet.

BD-live

75% av Blu-ray spillerne på markedet har nå profil 2.0, som gjør at du kan koble deg opp til nettet og laste ned interaktivt innhold via BD-live.

Vi synes idèen er god, men har dessverre blitt skuffet hittil. For det første må du registrere deg på alle de ulike selskapenes BD-live sider for å få tilgang, og det kan være en tidkrevende prosess når alt gjøres via fernkontrollen. I tillegg har det ikke vært alt for mye godt tilgjengelig innhold. Heldigvis ser det ut til at grep blir tatt:

* Den kanskje mest spennende nyheten er MovieIQ, en ny BD-live tjeneste som gir deg data om både filmen, film-musikken, skuespillerne og filmcrewet via data fra Gracenote. (Se bildespesialen for eksempler) MovieIQ er allerede på vei, og vil f.eks. finnes på Angels and Demons med Tom Hanks - (film nr 2 basert på Dan Browns bøker)
* Under VM i fotball skal det også bli mulig å sjekke fotallresultatene via Blu-ray spilleren din.

Hvorvidt dette er nok til å få bruken av BD-live til å ta av er vi imidlertid ikke sikker på...

NB: Flere saker fra IFA 2009 får du her (vi legger ut kontinuerlig)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer