<strong>SISAL:</strong> Naturfibre som sisal har vært storselgere i flere år. Men de er ikke egnet i alle typer rom, og tåler vann dårlig. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
SISAL: Naturfibre som sisal har vært storselgere i flere år. Men de er ikke egnet i alle typer rom, og tåler vann dårlig. Foto: Frode Larsen/Ifi.noVis mer

Har du slike tepper hjemme?

Sisal er sterkt, men tåler ikke vann spesielt godt. Slik holder du det rent.

Sisaltepper har vært populære lenge, både som heldekkende tepper, trappetepper og løse tepper. Mange har kanskje hatt sine sisaltepper noen år, og vil etterhvert se tydelige spor av slitasje og fukt.

Her er triksene som gjør at sisalteppene dine holder seg fine, lenge.

Bør du droppe teppene? Demper støy, men kan gi helseplager

Kan krympe

Sisalfibrene skal ikke tørke helt ut, men tåler likevel fuktighet dårlig. Får du vann eller annen væske på fibrene, misfarges de raskt. Dessuten kan teppet rett og slett krympe, og miste fasongen. Første bud er derfor å unngå at teppene utsettes for væske. Søler du på teppet, bør du tørke opp så fort som mulig med en lofri fille fuktet med lunkent vann.

- Press et tørt, hvitt håndkle eller et stykke kjøkkentørk mot flekken til det ikke suger mer væske. Ikke gnikk på flekken, det vil bare gjøre den større, råder André Toonen, direktør i Cunera, som leverer blant annet sisaltepper til det norske markedet til Ifi.no.

Får du ikke bort flekken, kan du forsøke med eddik eller salmiakk i vannet. Pass på at teppet ikke blir gjennomvått, og fukt bare der det er flekker. Fremskynd gjerne tørkeprosessen ved hjelp av en vifteovn eller hårføner.

Sisal blir ofte brukt i trapper, da det vurderes som sterkt og sklisikkert. Foto: Espen Grønli/Ifi.no
Sisal blir ofte brukt i trapper, da det vurderes som sterkt og sklisikkert. Foto: Espen Grønli/Ifi.no Vis mer


Siden sisal tåler fuktighet så dårlig, er det strengt tatt et mindre egnet alternativ i inngangspartier og som dørmatter. Dessuten er ikke dette teppet du bør velge på kjøkkenet, og kan også være utsatt for eksempel under spisebordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke gulv passer hvor? Den store gulvguiden

Hvordan holde det rent?

Støvsuging er hverdagsrenhold. Men hva om du får flekker på teppene? Rådet fra Ifi er å rense flekken med så lite vann som mulig. Er flekken tørr, kan du forsøke å skrape den forsiktig vekk med en skje eller bordkniv, eller baksiden av en kjøkkenkniv for eksempel. Skrap fra ytterkanten av flekken, og inn mot midten. Når du har fjernet flekken, kan du støvsuge eller feie bort støvet.

Flosset teppe? Slik får du bort dumpene i en fei

Ikea er en av mange produsenter som forhandler løse sisaltepper. De anbefaler at du støvsuger og roterer teppet regelmessig, og forøvrig samme renholdsråd som over.

Teppeleverandørene anbefaler også at du forsøker kjemiske rensemidler eller profesjonell rens om andre metoder feiler. Vil du være føre var, kan du også impregnere teppet i forkant. Det øker motstandsdyktigheten mot fukt og flekker.