Vedlikehold av skinnmøbler

Har du skinnmøbler? Se opp for disse tabbene

Hold vann og oppvaskmiddel unna skinnmøblene.

RIFT OG RIPER: Setet er trukket med tynt skinn som ikke er veldig slitesterkt. Slik så skinnet ut etter at en annen stol hadde stått stablet oppå setet. Når riften er såpass liten, kan du derimot prøve å fikse det selv ved å bruke en egnet skinnlim. Du kan også bruke en egnet skinnlakk eller krem over ripen på setet. FOTO: Linn M. Rognø.
RIFT OG RIPER: Setet er trukket med tynt skinn som ikke er veldig slitesterkt. Slik så skinnet ut etter at en annen stol hadde stått stablet oppå setet. Når riften er såpass liten, kan du derimot prøve å fikse det selv ved å bruke en egnet skinnlim. Du kan også bruke en egnet skinnlakk eller krem over ripen på setet. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skinnmøbler er i grunnen en evigvarende trend i hjemmet, men hvor lenge møbelet varer og hvor slitesterkt møbelet er, kommer an på hva slags skinntype det er trukket med.

Hvilken skinntype som er brukt på møbelet ditt, er viktig å vite for å kunne vedlikeholde det på riktig måte. Derfor er dette noe du i forkant bør spørre butikken eller produsenten som selger deg møbelet om.

– Dyre møbler har gjerne anilin-skinn som er skinn med åpne porer. Denne typen skinn er vanskelig å holde vedlike og bør behandles oftere enn vanlig lakkert skinn, forteller Dan Riebe, markedssjef ved Oslo Skinnspesialisten.

GODT VEDLIKEHOLD: – Unngå vann i kontakt med skinn, råder Dan Riebe, markedssjef ved Oslo Skinnspesialisten. FOTO: Privat.
GODT VEDLIKEHOLD: – Unngå vann i kontakt med skinn, råder Dan Riebe, markedssjef ved Oslo Skinnspesialisten. FOTO: Privat. Vis mer

I tillegg er såkalt nappa-skinn med glatt overflate mer utsatt for riper og slitasje enn skinn med grovere struktur, opplyser han videre.

– Tykkelsen på skinnet kan også variere, det ser vi særlig på rimeligere møbler, sier han.

Hårvoks og svette kan ødelegge skinnet

Det er flere ting du bør være obs på for å unngå at skinnmøblene dine blir ødelagt. Her handler det først og fremst om hvordan du pleier skinnet.

– Manglende vedlikehold eller bruk av feil produkter til feil type skinn, er det som vanligvis ødelegger skinnet, sier Riebe.

SVETTE FRA HUDEN: Monica Bruksås, salgssjef ved Leather Master AS, forteller at skinnmøbler slites ut blant annet på grunn av fett og vette fra vår egen hud. FOTO: Privat.
SVETTE FRA HUDEN: Monica Bruksås, salgssjef ved Leather Master AS, forteller at skinnmøbler slites ut blant annet på grunn av fett og vette fra vår egen hud. FOTO: Privat. Vis mer

Monica Bruksås, salgssjef ved Leather Master AS, forteller også at for lite rengjøring og impregnering vil gjøre at skinnet brytes ned raskere.

– Fett og svette fra kroppen vår bryter ned skinnoverflatene. Dette skjer som regel først på armlene og nakkepute som er i kontakt med huden. Også hårvoks kan ødelegge skinnet. Skinnet fungerer som en svamp som trekker til seg fett dersom det ikke impregneres ofte nok, sier hun.

Ifølge Bruksås vil skinnet kunne være et levelig område for bakterier, slik at det lett kan oppstå krakkeleringer og forråtnelse her.

Når du impregnerer skinnet, er det heller ikke ett fett hva slags type impregnering du bruker.

På sårbart skinnmateriale kan for eksempel fett eller vanlig skinnkrem ha motsatt effekt, og heller ødelegge skinnet.

– Vi har hatt eksempler på sofa i 100.000 kronersklassen hvor kunden har smørt den inn med feil produkt og skinnet har endret totalt farge fra lyst til mørkt. Dette lar seg ikke reversere i slike tilfeller, sier Riebe.

Unngå vann på skinnet

For å ta vare på skinnmøblene dine, må du altså skaffe deg god og riktig informasjon om hva slags type skinn møblene er trukket med, og hvilke middel som da er korrekt å bruke på skinnet.

– Godt vedlikehold av skinnmøbler krever rens og impregnering flere ganger i året. Det er stor forskjell på impregnering og tilføring av fuktighet via skinnkrem, fett eller liknende, understreker Riebe.

Men ifølge Riebe har ikke nye møbler det samme behovet for fuktighet og smøring som eldre møbler.

– Her er det viktigere å beskytte mot misfarging, slitasje og UV-stråler. Sol kan bleke fargen på skinnet, særlig anilin-skinn, sier Riebe mens han understreker:

– Unngå vann i kontakt med skinn! Skinn skal ikke ha vann, selv ikke i renseprosessen. Her bør man heller bruke ren skinnsåpe i skumform.

Glem Zalo

Hvor ofte du bør rengjøre og impregnere skinnmøblene kommer også an på hvor hyppig skinnmøbelet er i bruk, ifølge Bruksås.

– Stressless eller recliner som er i bruk mange timer hver kveld må impregneres mye oftere enn en skinnsalong som ikke er i bruk like ofte. Men bruker du bare vann for å rengjøre, vil ikke dette løse opp fettet, du ender bare opp med å gni fettet utover, sier hun.

Bruksås anbefaler å bruke så lite væske som mulig, men i stedet et mildt rensemiddel egnet for skinn som skummer. Og for all del – ikke bruk oppvaskmidler som Zalo!

– Oppvaskmidler er det bare å styre unna. Skinnhud i dag kontra varianten før i tiden er to vidt forskjellige typer. Før kunne man bruke tunge kjemikalier som salmiakk. Men i dag stiller myndigheten strenge miljøkrav til dette, og derfor er også skinnet mer ømfintlig, noe som igjen gjør at man må bruke mildere rengjøring. Og da er det altså veldig viktig å bruke egnet produkt, sier Bruksås videre.

Det lureste er å høre med butikken du kjøper skinnmøblene av om hva som er riktig måte å vedlikeholde skinnet på.

– De fleste butikker har brosjyrer med informasjon om dette. Forbrukerne er godt beskyttet av Forbrukerloven i fem år, men da er det viktig å huske på at man må behandle skinnet som anbefalt, sier hun.

Bruksås understreker at du ved siden av impregnering også må gjøre enkle ting som å støvsuge bort smuler og sandkorn som kan lage skader i overflaten.

Når skaden ikke kan repareres

Har du fått veldig dype rifter eller kraftige merker på skinnet, er det ikke så lett å ta saken i egne hender. Det beste er da å levere møbelet inn til et egnet verksted, hevder Riebe.

– Velg et verksted som kan reparere alle typer skader i skinn, som strukturskader, riper, misfarging, slitasje med mer, råder han.

Samtidig må du i enkelte tilfeller belage deg på at skaden som har skjedd kan være såpass omfattende at det rett og slett ikke er mulig å reparere den.

– Ved store rifter, gammelt krakelert eller for tynnslitt skinn, lønner det seg heller å bytte ut skinnet med en ny del. Det samme gjelder alcantara som mange tror er skinn. Dette er kunststoff som ikke lar seg reparere og som også må byttes ut, opplyser Riebe.