Trekk fra dører og vinduer er ikke bare ubehagelig, det koster også penger å fyre for kråka, selv om det bare er en liten lunk.
Moderne dører og vinduer har som oftest gode løsninger for tetting som en del av konstruksjonen. Har du eldre utgaver og spesielt eldre hus med doble vinduer, kan det være gunstig å sjekke disse nøyere.
For selv om du kanskje ikke merker trekken så godt, kan den likevel lekke mye varme ut av huset.
Et triks for å sjekke om det trekker er å tenne et stearinlys og plassere det nær mulige kilder til trekk. Dersom flammen trekker mye over på den ene siden, er dette en klar pekepinn på at det er trekk i rommet.
Apropos - les også: Slik får du stearinlysene dine til å brenne ekstra lenge
Det finnes også mer profesjonelle metoder for å sjekke hvor varmen forsvinner. Mer om det her.
Forskjellige tetningslister
Det finnes flere forskjellige typer og varianter av tetningslister. Det er forskjell i tykkelse, materiale, farge og ikke minst - selve profilen.
Hvilke varianter skal brukes hvor?
Når det gjelder materialvalg så er det EPDM-gummi som er mest brukt. Dette materialet er svært motstandsdyktig mot både kjemiske, termiske og mekaniske påvirkninger. Det beholder elastisiteten over store temperaturområder, noe som er svært viktig i denne sammenhengen.
Det finnes også løsninger i slikongummi, ofte beregnet for spesielle bruksområder.
Selve profilen på tetningslisten er også viktig. Profil og tykkelse på listen velger du etter hvor stor sprekk som skal tettes.
Bør du etterisolere? Sjekk om det er løsningen for din bolig
Profiltyper
De vanligste profilene er P-typen og E-typen. Betegnelsen kommer ganske enkelt av at profilen ligner på disse bokstavene, vel å merke når den ikke er presset sammen.

Det finnes også rektangulære profiler uten spor, og for store sprekker finnes det også lister med O-profil.
En list med O eller P-profil har mer luft i seg og kan dermed presses mer sammen enn lister uten luft.
For små sprekker er en list med E-profil eller lignende godt egnet.
Hvor tykke skal listene være?
Tetningslistene skal være så tykke at de fyller åpningen, men ikke gjøre det vanskelig å lukke vinduet.

For å måle hvor tykk listen skal være er et gammelt triks å ta en bit plastelina eller annen modelleringsmasse - til nød en veltygd tyggegummi som ikke er for klissete - og legge denne i sprekken som skal tettes.
Lukk og åpne vinduet, og sjekk så tykkelse på klumpen. Da ser du cirka hvor stor plass tetningslisten skal fylle, og velger type etter dette.
Bør du heller skifte vinduer?
Forarbeide
Praktisk talt alle tetningslister kommer på rull og har lim på baksiden, som er dekket av beskyttelsesfolie. De aller fleste lister leveres også med to profiler ved siden av hverandre i strimmelen, slik at du må splitte lengdene. Dette gjøres naturlig nok for å gjøre innpakningen mindre.

Før du monterer er det viktig at underlaget er jevnt, rent og tørt for å få det beste og mest varige resultatet.
Hvis du fjerner gamle tetningslister må du gjerne pusse eller skrape underlaget, det samme gjelder hvis det er løse malingsflak der listene skal sitte.

For å fjerne rester av fett og andre uønskede substanser anbefales ren (oljefri) aceton hvis du skal gjøre det skikkelig og ha listene sittende godt i årevis.
Les også: Slik holder du varmen hjemme
Montering av tetningslistene
Tetningslistene skal monteres slik at det ikke oppstår glipper i hjørnene og ellers så rett som mulig.
Det er viktig at du ikke strekker listene, da vil de trekke seg sammen etter hvert og det vil oppstå glipper.

Det er også viktig at hjørnene legges slik at listene ikke bretter seg over hverandre og løsner fra underlaget når vindu eller dør lukkes. Det kan være lurt å stifte fast tetningslistene i endene, for sikkerhets skyld. Men pass på at stiften ikke presser sammen profilen og åpner for trekk.
Fortsatt kaldt? Derfor holder ikke huset på varmen
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.