Jordfeilbryteren sjekker du enkelt ved å trykke på test-knappen. Foto: Brynjulf Blix
Jordfeilbryteren sjekker du enkelt ved å trykke på test-knappen. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Har du sjekket jordfeilbryteren?

Bør testes minst én gang i året.

Lenge siden du sjekket jordfeilbryteren din? Har du overhodet sjekket om den virker? Da bør du gjøre det nå.

– Disse bør testes minst en gang i året, sier Jostein Ween Grav, sjefingeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) til DinSide.

Han forteller at enkelte produsenter anbefaler at du sjekker i kortere intervaller, gjerne hvert halvår eller annenhver måned.

Ryker sikringene ofte? Løsningen kan være mer strøm, men det er ikke alle som kan få

Dette er en jordfeilbryter

Sjekk jordfeilbryteren minst én gang i året, er rådet fra Jostein Grav i DSB. Foto: DSB
Sjekk jordfeilbryteren minst én gang i året, er rådet fra Jostein Grav i DSB. Foto: DSB Vis mer


En jordfeilbryter er i korte trekk en automatisk innretning som kobler ut strømmen dersom det oppstår en spenningsfeil. Du finner den i sikringsskapet. Hensikten med jordfeilbrytere er å forhindre brann, dersom det skulle oppstå feil i det elektriske anlegget.

I gamle boliger er det stort sett en eller to jordfeilbrytere, mens det i dag er påbudt med jordfeilbrytere på alle kurser.

De fleste har automatsikringer, men ikke alle. Kan du skifte sikring?

Hvor ofte må dine jordfeilbrytere sjekkes?

Lurer du på hvor ofte du bør sjekke, vil vi anbefale at du minst holder deg til DSBs råd. Se også etter i sikringsskapet, ifølge Grav skal installatøren sette opp et skilt eller en lapp som sier hvor ofte det skal sjekkes.

Det kan også hende at du har flere jordfeilbrytere som bør testes. De aller fleste har en hovedjordfeilbryter, samt en jordfeilbryter for baderommet. Er huset bygget etter 90-tallet bør det ha jordfeilbryter på hver eneste kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor sikkert er det elektroniske anlegget i boligen din? Bli med og se bilder fra en elkontroll.

Slik sjekker du

Å sjekke jordfeilbryteren er noe av det enkleste du gjør. Alle jordfeilbrytere skal ha en testknapp, akkurat som røykvarslere. Når du trykker på den, vil jordfeilbryteren løses ut automatisk om den virker.

Det kan imidlertid være viktig at du sjekker litt i forkant. Virker bryteren som den skal, tar du nemlig strømmen fra hele boligen. Det er for eksempel ikke smart å la elektriske apparater som PC, vaskemaskin eller komfyr være midt i et program. Sensible lyspærer kan du gjerne slå av, det samme gjelder andre elektriske apparater eller hjelpemidler som helst ikke skal kobles fra strøm uten å være skrudd av.

NB Har du elektrisk vekkerklokke som går automatisk, merk at denne eventuelt må stilles inn på nytt.

Dette er en jordet stikkontakt. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Dette er en ujordet stikkontakt. Foto: Gaute Beckett Holmslet

Merk at ikke alle stikkontakter må være jordet, men du må ha en jordet stikkontakt til apparater som er jordet. For sikkerhets skyld: