Du kan spare deg for unødige utgifter og mye arbeid etter vannskader dersom du tar enkle forholdsregler før du drar bort i nyttårshelgen. Foto: Colourbox.com
Du kan spare deg for unødige utgifter og mye arbeid etter vannskader dersom du tar enkle forholdsregler før du drar bort i nyttårshelgen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Har du sikret deg mot frostsprengning av vannrør?

Nå kommer sprengkulden.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du bort i nyttårshelgen? Gradestokken kommmer nok til å krype godt under null de fleste steder i landet, og noen steder tror meteorologene at vi vil få et tosifret antall minusgrader.

Før du skrur ned varmen for å spare på strømmen mens du er borte, er det imidlertid en viktig ting du bør tenke på: For er vannrørene fulle når kulden setter inn, kan isen sprenge hull i rørene. Når isen så tiner igjen, strømmer vannet ut i boligen, og kan gjøre store skader.

Fire av fem stenger ikke stoppekranen når de drar på ferie, og dette fører til mange og kostbare vannskader, spesielt i tiden rundt jul og nyttår.

Sjekk også hvordan det står til med varmtvannsberederen

Ekstremkulde verst

Jo kaldere vær, jo større er sjansen for at rørene fryser. - I 1996, som var et ekstremt kaldt år, ble det rapportert inn over 80.000 skader. I et normalår, blir det meldt inn rundt 60.000 skader. De 20.000 ekstraskadene skyldes nok frost, sier Fiskum.

- Det er når det blir ekstremkulde at det er størst fare for skader.

Slik gjør du hus og hage klar til høsten

Slik sikrer du deg

For å unngå frostsprengte rør, er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater boligen - eller hytten, melder Sintef. I tillegg bør du:

  • Åpne kraner etter at du har stengt stoppekranen, slik at ikke vann blir stående i rørene
  • lukke alle lufteventiler og vinduer
  • sett opp dører til rom med vannrør slik at varmen kan spre seg dit
  • Skru gjerne ned termostat på ovner, men la dem stå på full effekt, slik at de kan ta opp kampen med plutselige fall i temperaturen
  • om mulig ikke senke temperaturen i boligen lavere enn ca 10 ºC
I denne videoen kan du se Knut Viker, soussjef i Gjensidige Forsikring, fortelle om vannskader og hvordan du kan forhindre dette.

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.


Har du husket hytten?

Det er ikke bare boligen du bør sikre når du ikke er hjemme. Har du husket på familiens andre hjem? Ifølge Sintef Byggforsk er frostsprengning av vannrør den vanligste formen for vannskade i hytter. Sprengkulde er vanligst på fjellet, men det kan også bli så kaldt at rørene fryser i sommerhyttene. I tillegg til å følge rådene over, bør du også sørge for å fylle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske, i fritidsboliger som står tomme i kulden.
Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk har utarbeidet en ny brosjyre i samarbeid med forsikringsbransjen i Norge om vannskader på fritidsboliger.

I brosjyren "Unngå vannskader på hytta" finner du generelle råd om tiltak for å unngå vannskader på hytta, informasjon om frostsprenging, henvisning til nyttig litteratur og kontaktinformasjon.

(Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide)

Kilde: DinSide, Sintef, Gjensidige, If Skadeforsikring og Newsire på vegne av Varme & Bad

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer