I oktober falt prisene med 4,2 prosent i landsgjennomsnitt. Foto: Per Ervland
I oktober falt prisene med 4,2 prosent i landsgjennomsnitt. Foto: Per ErvlandVis mer

Har du råd til å selge boligen din?

Ny kalkulator viser hvor mye prisene kan falle før du sitter igjen med negativ boligkapital.

Det henger en stor, svart sky over boligmarkedet. Det siste halvåret har prisene falt, jevnt og trutt. I oktober falt prisene med hele 4,2 prosent i snitt.

Kjøpte du da boligmarkedet var på topp, og hadde lite egenkapital, kan det nå hende at du sitter igjen med mer i lån enn det boligen din er verdt. Det vil si at du sitter igjen med restgjeld, dersom du selger boligen din nå.

Her finner du alt om boligprisene på DinSide

Når det er sagt, boligprisene har økt voldsomt de siste årene, så dersom du var smart (eller heldig) og kjøpte til en god pris for et par år siden, må nok prisene falle ganske kraftig før du mister all kapitalen du har spart opp i boligen.

Spørsmålet er hvor mye. Følger du med på boligprisutviklingen? Vår nye kalkulator gir deg svar på hvor mye prisene kan falle før du sitter igjen med mer høyere lån enn verdien av boligen din.

Sjekk vår Boligprisfallkalkulator

Salter ned pengene i bolig

Liv Irene Haug er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea
Liv Irene Haug er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Ifølge Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea, er det typisk norsk å spare i boligen.

- Vi pleier å si at vi nordmenn sparer i tre og murstein, sier Haug til DinSide.

Norge er det landet i Europa der flest eier egen bolig, ifølge Haug eier over 80 prosent av oss. Finnene kommer hakk i hæl, mens det i Sverige og Danmark er vanligere med for eksempel obligasjons- eller aksjeleiligheter og langtidsleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I Norge liker vi å eie boligen vår, og vi nedbetaler lånet hurtig, sier Haug.

Når kapitalen skal realiseres

Det er vanlig å prioritere å kvitte seg med lån, framfor pensjonssparing. Selv om det ikke alltid er et enten-eller spørsmål, er det nedbetaling av lån som prioriteres, dersom en må velge mellom det ene eller det andre. Nedbetaler du på lånet, sitter du tross alt igjen med kapital i form av en bolig til slutt.

Det som kan være problematisk med å spare i egen bolig, er at kapitalen ikke er så lett å realisere. - Svenskene betaler mye til pensjon, så de har litt ekstra å gå på etter de går av med pensjon, mens vi setter pengene i boligen, sier Haug.

Løsningen på dette problemet for nordmenn har vært såkalte rammelån, eller fleksilån. Låneformer som i løpet av en tre-fire år har blitt populære blant nordmenn som har bundet opp mye kapital i boligen.

- For tre-fire år siden var det først 40-50-åringene som ville ha rammelån. Nå kommer også de over 60 på banen.

Haug maner imidlertid til forsiktighet - særlig om man nærmer seg pensjonsalder. - Husk at lån skal tilbakebetales. Man bør tenke seg godt om. Det å ha lån kan være en psyisk belastning for noen, sier Haug.

Haug tror ikke de som har rammelån har noen særlig grunn til å bekymre seg for boligkapitalen med det første.

- Rammelån belånes jo ikke opp til 100 prosent. Der ligger vel grensen på rundt 70 prosent av markedsverdien, i det lånet tas opp. Jeg tror nesten alle finansinstitusjoner har tatt høyde for både oppturer og nedturer når man bevilger slike lån, sier Haug.

Hun minner på at det er viktig å ha is i magen. - Ser du at prisene går ned, og du ikke selge, bit deg fast. Med mindre det skjer noe helt ekstraordinært kommer jo prisene til å gå opp igjen.

Boligprisfall

Hver måned presenterer Norges Eiendomsmeglingsforbund og Eiendomsmeglernes Forening statistikk over boligprisutviklingen. En prosent her og to prosent der - eller kanskje seks prosent?

Hundretusenkronersspørsmålet er imidlertid: Hvor mange prosentpoeng kan prisene falle før du sitter igjen med negativ boligkapital?

Sjekk vår Boligprisfallkalkulator

For å finne ut hvor mye boligen din er verdt nå, kan du sjekke vår boligtakstkalkulator, som beregner boligverdi ut ifra takst på prospekter på Finn.no og Tinde.no.