Har du råd til å flytte?

DYRT: Det er bare en ting som er sikkert når du skal flytte. Det blir alltid dyrere enn du tror. Vi viser deg hvordan du kutter kostnadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Før eller siden oppdager de aller fleste av oss at det er dyrt å flytte.
Det er likevel fullt mulig å kutte regningen med titusenvis av kroner, betingelsen er at du selv engasjerer deg i prosessen.

Tips 1: Prut på megleren

Selv om det er fullt mulig å selge boligen selv, du finner vår komplette guide her, velger fortsatt de fleste å selge boligen sin via megler. De tar seg selvsagt betalt for jobben.

De fleste meglerne tar en viss prosentsats av sluttsummen, men husk at det er fullt mulig å prute på meglerens satser. Konkurrransen blant meglerne er stor, og det kan du som skal selge bolig utnytte.

Enkelte meglere baker inn offentlige gebyrer og annonseringskostnader i provisjonssatsen. Det kan gjøre det problematisk å vurdere hva du egentlig betaler. Be derfor alltid om en spesifisert oversikt over hva du egentlig betaler for.

Vi anbefaler at du alltid innhenter pristilbud fra flere meglere.

image: Har du råd til å flytte?

Eks 1: En av våre lesere fikk følgende tilbud på sin bolig, forutsatt salgssum 2 millioner:

 • Provisjon 3,1%
  + Tilretteleggingsgebyr på 3.100.-
  + Annonse 7.400.-
  + Mellomfinansieringshonorar, ca. 1.600.-
  + Eierskifteforsikring 7.000.-
  + Takstmann 5.500.-

  = Totalt 86.680.-

Dette syntes de var dyrt, og ba om et nytt tilbud. Noe de da også fikk. Denne gang var alle ekstrautgiftene plutselig bakt inn i provisjonssatsen på 3,1%. Totalpris ble dermed redusert til 62.000 kroner.

Heller ikke dette var de fornøyd med, og megleren hostet da opp et siste tilbud på 55.980 kroner. Dette er hele 30.700 mindre enn det opprinnelige tilbudet.

Eks 2: Selv fikk jeg megler til å kutte sin egen provisjon fra 2,75% til 2,4%. Dette gikk svært lett, og i etterpåklokskapens lys angrer jeg nok på at jeg ikke prutet enda mer.

Her gjelder det imidlertid å ta med seg det man får, og dersom du selger en bolig til 2 millioner vil dette alene (55.000- 48.000) gi en besparelse på 7.000 kroner.

Tips 2: Det er dyrt å være selveier

Dokumentavgiften til staten er den største ekstrautgiften boligkjøpere må ut med, i tillegg kommer tinglysningsgebyret på 1.340 kroner.

Dokumentavgiften utgjør hele 2.5% av kjøpssummen, og omfatter alle som kjøper en selveierbolig.

Dokumentavgiften har vært kjernen for mye debatt og diskusjon, og blir av de aller fleste sett på som en lite fornuftig avgift. Tross mye snakk om å fjerne avgiften er den imidlertid fortsatt en bitter realitet.

For en eiendom på 2 millioner utgjør dokumentavgiften hele 50.000 kroner.

Billigere med borettslag

Kjøper du en leilighet i et borettslag eller en aksjeleilighet slipper du unna dokumentavgiften.
Du slipper også unna tinglysningsgebyret som selveiere må ut med.

I stedet må du betale et eierskiftegebyr til forretningsføreren i borettslaget.

Dette gebyret dekker utgifter som eierskiftet påfører sameiet, og er i hovedsak et dokumentasjons- og overføringsgebyr. Størrelsen på eierskiftegebyret varierer fra sameie til sameie, men pleier å ligge fra 2000 til 7000 kroner.

Tips 3: Trenger du eierskifteforsikring?

Salget av eierskifteforsikringer har eksplodert, men med det har også kritiske røster reist seg.

Styreformannen i Huseiernes Landsforbund har bl.a. uttalt at eierskifteforsikringen er en dyr forsikring som boligselgere i svært få tilfeller vil få bruk for.

Også anerkjente jurister har uttalt seg kritisk om ordningen, ifølge Trygve Bergsåker kan eierskifteforsikringen gi en falsk trygghet for kjøper.

Generelt kan det nok sies at det sjelden er nødvendig med eierskifteforsikring så lenge du skal selge en leilighet.

Tips 4: Pusse opp før du selger?

Mange lever i den troen at det lønner seg å pusse opp gamleboligen før salget. To uker før de skal flytte legger de derfor nytt gulv i gangen, eller maler hele leiligheten.

Poenget er imidlertid at du aldri vet om kjøperen har samme smak som deg. Det er liten vits i å bruke tusenlapper på maling, dersom de nye eierne likevel vil male over.

Kort fortalt er vår erfaring at det viktigste er å rette opp mangler, i stedet for å foreta en generell oppussing. Mer om dette finner du i denne artikkelen.

Mer informasjon om flyttekostnader får du ved å trykke på lenkene nederst, eller øverst til høyre i artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!