Har du prøvd flaskeballer?

Genialt når du skal vaske flasker og karafler med smal åpning.

Det finnes mange smarte løsninger på flaske- og karaffelvaskproblemet. Vi anbefaler å præve varianten i midten.  Foto: Produsenten
Det finnes mange smarte løsninger på flaske- og karaffelvaskproblemet. Vi anbefaler å præve varianten i midten. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karafler er nok ikke det som er hyppigst i bruk i de tusen hjem. Synd, for mange viner har godt av å bli luftet eller dekantert, og det er en langt hyggeligere måte å servere pappvin eller Gøy-saft på.

Men hvorfor er det ikke flere som bruker dem? Fordi det er et salig ¤%&/(¤%&&## å få vasket dem ordentlig. Dette er ekstra viktig om du bruker karaffelen til for eksempel blomster eller søte drinker. Her er tipsene som gjør det litt enklere å få den ren.

Vasketips: Slik unngår du at ølen blir tam

Slik vasker du den:

Bobble flaskebørste er designet av Karim Rashid med tanke på vask av Bobble vannflasker. Busten er i et statsisk materiale, som skal fange opp smuss og skitt. Pris: cirka 40 kroner.  Foto: Produsenten
Bobble flaskebørste er designet av Karim Rashid med tanke på vask av Bobble vannflasker. Busten er i et statsisk materiale, som skal fange opp smuss og skitt. Pris: cirka 40 kroner. Foto: Produsenten Vis mer


Som hovedregel: Jo tidligere du får skylt og vasket karaffelen, dess bedre. Tipset som går igjen fra ulike produsenter er klart: Kan du unngå det, dropp såpe. Det kan være vanskelig å få skylt ordentlig ut, og det vil sette usmak på drikkevarene neste gang du bruker den.

Mange ganger vil det holde å bare vaske karaffelen i rause mengder varmt vann, helst med én gang du har brukt den. Skyll godt hvis du vasker med såpe. Og når du tror karaffelen er ren: Skyll en gang til.

Har glasset blitt hvitt? Det er enklere å forhindre enn å fikse det.

La den stå ...

Eddik og bakepulver løser opp de fleste gamle flekker.  Foto: PRODUSENTEN
Eddik og bakepulver løser opp de fleste gamle flekker. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Ble den ikke helt ren, eller holder det ikke å skylle eller vaske med varmt vann, har vi et triks for lathanser. Det aller enkleste og minst smertefrie er å la karaffelen rense seg selv. Trikset er enkelt, og finnes i mange variasjoner: Du fyller den opp med varmt vann og noe som skal løse opp flekkene, og lar det stå natten over. Går det ikke bort, prøv én gang til - eller velg en annen type oppløsning.

Vi har hatt stort hell med en 50:50-blanding av eddik og vann. For å redde antikvariske, fastgrodde flekker har vi hatt suksess med oppvaskmaskinpulver og vann. For enda litt mer kraft kan du også tilsette bakepulver. Merk at litt avhengig av hva karaffelen er laget av, er det ikke sikkert at den tåler alle kjemikalier. Hør gjerne med forhandler.

Eddiktrikset fungerer også godt på blomstervaser eller annet glass som har blitt skittent eller misfarget.

NB! Ikke glem å vaske oppvaskbørsten etter at du har vasket blomstervasen.

Smarte produkter

Det er ikke alltid du har tid til å la karaffelen stå over natten for å rense seg selv. Heldigvis finnes det noen smarte produkter som hjelper deg å vaske. Enkle flaskekoster får du kjøpt fra 10-15 kroner i kjøkkenutstyrsbutikker. Det aller enkleste er imidlertid å bruke vaskeballer, eller flaskeballer om du vil.

De får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker og spesialbutikker for glass eller barutstyr, og de produseres blant annet av velrennomerte firma som Trudeau og Riedel.

I videoen under kan du se hvordan disse «stålperlene» virker:

Heng den opp

Holmegaards nye karaffel i Perfection-serien kommer med eget stativ for tørk og oppbevaring. Pris: 499 kroner for karaffel, 199 kroner for holder. Foto: Holmegaard
Holmegaards nye karaffel i Perfection-serien kommer med eget stativ for tørk og oppbevaring. Pris: 499 kroner for karaffel, 199 kroner for holder. Foto: Holmegaard Vis mer


En annen ting man ikke tenker på er at karaffelen kan bli ganske støvete innvendig om den blir stående en lang stund. Har du en kork, kan du sette denne i når karaffelen er helt tørr, men også dette kan være en litt langvarig prosess. Det er heller ikke alle karafler som tåler å balansere på den tynne halsen.

Da designer Tom Nybro skulle lage en ny glass-serie med karaffel fra Holmegaard gikk han et skritt lenger, og designet et eget stativ.

Vi har testet vaskestativ til vinglass