Alle gruer seg til strømregningen. Men det du sparer på lave renter, bør mer enn dekke de ekstra kronene. Foto: Per Ervland
Alle gruer seg til strømregningen. Men det du sparer på lave renter, bør mer enn dekke de ekstra kronene. Foto: Per Ervland Vis mer

Har du problemer med å betale strømregningen?

Har du boliglån, burde alle varsellampene ringe høyt.

Publisert
Sist oppdatert

I disse dager mottar mange norske forbrukere det som kan vise seg å bli tidenes høyeste strømregning. Kombinasjonen av en rekordkald desember måned og et presset kraftmarked, gjør at det er mange som gruer seg til den kommer.

Har du økonomien i orden, burde det imidlertid ikke være noe problem å betale.

Grunnen er enkel: Det lave rentenivået.

Ja, styringsrenten har vært nede i rekordlave 1,25, men dagens rentenivå på 2 prosent er fortsatt langt unna det tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem kalte "et naturlig rentenivå". Han refererte da til en styringsrente på mellom fem og seks prosent. Og vi skal ikke lenger tilbake enn til sommeren og høsten 2008 for å finne dette. Da var styringsrenten 5,75 prosent.

Betaler du for mye for lånet ditt? Finn biligste lån med vår boliglånskalkulator

Så mye sparer du på lave renter

De mest konkurransedyktige boliglånsrentene ligger typisk rundt en prosent over styringsrenten, andre hakket over. I tillegg kommer gebyr, så dette vil si at norske boligeiere hadde en effektiv rente på lånet sitt på rundt 7 prosent, drøye to år tilbake.

I dag har de med aller best rente en effektiv rente på rundt 3,25 prosent. Dette utgjør mye i kroner og øre. Nærmere bestemt 25.984 kroner i året, eller 2.165 kroner i måneden, etter at skattefordelen er trukket fra - dersom man har et lån på 1,8 millioner kroner og 17 års gjenværende løpetid.

I tabellen under kan du se månedlig og årlig besparelse for tre eksempelpersoner ved fire ulike rentescenarier.

Så mye mer må du betale om rentene går opp (- dersom du i dag har 3,25 prosent effektiv rente)
LånebeløpNy rente (effektiv)Gjenværende løpetid lånMånedlig besparelse (etter skatt) Årlig besparelse (etter skatt)
1.000.0004%152132.553
1.000.0005%155136.154
1.000.0006%158319.974
1.000.0007%151.16714.006
1.500.0004%173193.829
1.500.0005%177699.231
1.500.0006%171.24714.961
1.500.0007%171.75121.009
2.000.0004%194455.341
2.000.0005%191.08012.954
2.000.0006%191.75921.106
2.000.0007%192.48029.770
Vi har her gått utifra at du Kilde: DinSides renteendringskalkulator


Som du ser, med unntak av den med det aller minste lånet (og de laveste utgiftene) burde det man sparer på de lave rentene langt på vei kunne bidra til å betale de høye strømregningene.

Hvor mye sparer du på de lave rentene? Finn ut med vår renteendringskalkulator

Legger oss til et høyt forbruk

Sidsel Sodefjed Jørgensen blir bekymret når hun hører at folk har problemer med uforutsette regninger med dagens lave rentenivå. Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen blir bekymret når hun hører at folk har problemer med uforutsette regninger med dagens lave rentenivå. Foto: DnB NOR Vis mer


Det at så mange som burde ha god råd ikke kan betale strømregningen bekymrer bankenes forbrukerøkonomer. Og det burde bekymre deg, dersom du er en av dem som er i denne situasjonen.

Denne uken kunne vi fortelle at mer enn 200.000 nordmenn har problemer med å betale regningene sine i tide. Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea fortalte at hun er overrasket over at utviklingen har gått i en så negativ retning.

- Det er besynderlig. Folk har aldri hatt det bedre enn nå; renten er lavere enn den har vært på lenge, og folk har hatt mulighet til å bygge seg opp en stor økonomisk buffer, sa Warloe til DinSide.

Hun er bekymret over hvordan tallene vil se ut om kort tid.

- Nå er rammebetingelsene gode, hva skjer når rentene går opp, noe vi vet at de kommer til å gjøre?

Også forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen, har tidligere uttrykt sin bekymring for nordmenns forbruk. Hun forteller at når de vurderer hvor mye du skal få låne regner de ikke bare på hvor stort lån du har råd til å betjene med dagens rentenivå. Du må også kunne tåle en renteøkning på minst tre prosent.

- Det som forundrer meg litt er alle som har problemer med januarregningene. Men som sier de klarer 3 prosents renteoppgang, sier Sodefjed Jørgensen til DinSide. - Det er voldsomt mye problemer rundt januarregningene. Men 2-3.000 kroner ekstra er det man må regne med i månedlig renteøkning de neste årene dersom man har et ganske stort lån. Så jeg tenker: Nå burde ingen har særlig store problemer.

Slik fikser du problemet

Er du en av dem som bruker penger til kontoen er tom hver måned, og alltid har litt problemer i januar, når studielånet kommer - eller dersom et par strømregninger dobler seg er Sodefjed Jørgensens råd klart:

- Sett av disse 3 eller 3,3 prosentene på en høyrentekonto eller øk avdraget ditt tilsvarende, slik at du vet at du takler en renteøkning og ikke legger til deg et forbruk du ikke kan opprettholde.

Få oversikt: Prøv vår smarte budsjettkalkulator

Det er prinsippet ...

Batta mener det er på tide å protestere mot statens strømpolitikk. Foto: Per Ervland
Batta mener det er på tide å protestere mot statens strømpolitikk. Foto: Per Ervland Vis mer


En ting er at man, rent fysisk, har problemer med å betale strømregningen. Men selv om man ikke nødvendigvis sprekker hele budsjettet, er det mange som har et problem med måten strømmarkedet er organisert på, og at staten tjener rått på de høye strømprisene, uten å gjøre noe med situasjonen. Og selv om lave renter nå gjør at strømregningen svir litt mindre, er det ikke gitt at renten holder seg lav de neste vintrene. Snarere tvert imot.

Protestene mot de høye strømprisene er mange, og Huseiernes Landsforbund går nå i bresjen for en storstilt aksjon: Strømaksjonen 2011.

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforening tar til orde for en endring i det han mener er statens grove utnyttelse av norske forbrukere:

- Overskuddet til Statkraft og Statnett var i fjor på 38 milliarder kroner: Av disse tok staten ut noen og tredve milliarder i utbytte, tordner Batta og legger til at dette kunne ha finansiert den omdiskuterte dyre løsningen med sjøkabler i Hardanger hele åtte ganger.

Han synes ikke lave renter er en formildende omstendighet.

- Selv om rentene er lave, må man ikke glemme at de som har tatt opp lån de siste årene har jo tatt opp lån i forhold til renten. Med dagens høye boligpriser har nok mange tatt i litt ekstra, og jeg tror ikke den gruppen har noe særlig overskudd i privatøkonomien, sier Batta.

Han presiserer at det ikke nødvendigvis kun er snakk om en liten håndfull mennesker som lever over evne som vil kunne få problemer.

- I 2002-2003, under den første virkelige strømkrisen så vi jo at det var rundt 100.000 mennesker som befinner seg i en slik marginalposisjon, sier Batta.

Les mer: Til kamp mot høye strømpriser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer