Har du også funnet en flue i salaten?

Det skal du være glad for, mener vår kommentator.

Oi, maten var ikke sterilisert likevel.  Foto: Ba.no, Lofotposten.no
Oi, maten var ikke sterilisert likevel. Foto: Ba.no, Lofotposten.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er den første til å sette kaffen i halsen når jeg ser bilder av en halvdrukken cocacolaflaske med en fingerlignende gjenstand i bunnen. Det samme når glass- eller skarpe metallbiter har forvillet seg inn i en pølse eller potetsalat. Dette hører ingen steder hjemme i matvarer.

Men hva når en liten larve eller tre har sneket seg inn i et eple, en pose frosne erter eller en mandarin?

Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon.  Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides boligredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Slapp av. Det er naturlig. Frukt og grønnsaker hører til naturen, og er avhengig av insekter for å spre seg. At noen av dem så tar bosted i dem, får vi leve med. Alternativet er verre.

Det hadde vært deilig å slippe å rense salaten for snegler eller fluer, men selv om de hadde vært garantert insektsfrie, må vi fortsatt vaske den. Det hadde også vært stas om det aldri var mark i epler eller mandariner, men takke meg til en mark eller to, om det betyr at ikke frukten er så mettet med sprøytemidler at intet levende kan oppholde seg der.

Fluene du ikke trenger å tolerere: Slik blir du kvitt bananfluene.

Det er dessverre slik at forbrukere ofte får raskere og bedre hjelp om de går til pressen i stedet for til butikken, slik en egentlig burde gjøre. Kranglete eller avvisende forhandlere gjør seg selv en bjørnetjeneste, og mediene vet hva som vekker interesse: Hun skulle bare spise et eple ..., illustrert med triste eller forferdete øyne, vekker vemmelse, og selger aviser.

Noen ganger virker imidlertid klagen så meningsløs at selv mannen i gata får nok. Dette fikk mor og datter Ilebakke erfare, da en klage på en overpriset adventskalender ble en ironisk farsott i sosiale medier. Det toppet da en komiker arrangerte fakkeltog til støtte for de pårørende. Kanskje burde han gjort det samme for alle de som "rammes" av snegler i kålhodene sine også. For er det virkelig verdt et oppslag?

Å bli bekymret og løpe til mediene kan du gjøre den dagen alle eplene, salathodene eller potetene ser like ut, smaker likt, og er fullstendig insektsfrie. Da er det noe riv ruskende galt.

Finner du en glassbit i salaten på restaurant har du lov til å klage. Den har ikke noe der å gjøre. Men en flue i salathodet? Larve i mandarinen? Det er kanskje ekkelt, men det kan skje, og det skal du være glad for. Går du til avisen med det, kan du risikere at jeg arrangerer fakkeltog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer