Har du lyst på Canal Digitals flate parabolantenne?

Her er våre erfaringer fra monteringen og etter over en måneds bruk.

<b>SLIK SER DEN UT:</b> Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice er i full gang med finjusteringen. Foto: ØYVIND PAULSEN
SLIK SER DEN UT: Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice er i full gang med finjusteringen. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Vi lot oss friste av den nye flate antennen til Canal Digital. Ikke bare er den mindre enn den runde standardparabolen, er du heldig kan den også monteres tett inntil husveggen. Men fullt så enkelt var det ikke i praksis.

LES OGSÅ:

Flate satelittantenner har vært tilgjengelig i faghandelen i lang tid. Det nye er altså at landets Canal Digital-kunder fra og med denne høsten kan velge om de vil betale ekstra for å få en flat versjon.

Den flate parabolen skal i teorien være enkel å montere. Vi anbefaler likevel at du bruker en montør, for selv om selve monteringen i seg selv ikke var noen heksekunst, virket den flate versjonen mer følsom for signalene, og da er det definitvt en fordel å ha utstyr til å finjustere den. Om du likevel velger å montere selv får du her noen praktiske tips.

Slik monterer du parabol selv

I esken

- Akkurat denne modellen er ny for meg også, sa vår montør, Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice AS, men i prinsippet er jo det meste likt. Det viktigste er jo at antennen har fri sikt, og siden du allerede har hatt parabol er jo den gamle plasseringen et godt utgangspunkt.

DEN GAMLE: Standard-parabolen til Canal Digital. Foto: ØYVIND PAULSEN
DEN GAMLE: Standard-parabolen til Canal Digital. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

- Men den gamle plasseringen din er litt vindutsatt, jeg vil derfor anbefale at vi setter den nye lenger inn på veggen, sa Wangen.

- Selv starter jeg alltid med å montere så mye som mulig sammen før jeg går opp på stigen, fortsatte Wangen. Her vil jeg for eksempel starte med å skru festearmen fast i parabolen, og grunntipset er enkelt; bruk håndkraft. Det viktige er at det henger sammen, og selve strammingen gjør vi uansett ikke før senere.

Hva som ligger i esken ser du her:

ESKEN. Foto: ØYVIND PAULSEN
Skruer for å feste stativ og satelittantennen sammen følger med, men skruer til å montere parabolen til veggen må du skaffe selv. Foto: ØYVIND PAULSEN
Armen på festet var mye lengre enn vi hadde sett for oss på forhånd. Det skyldes ganske enkelt at du skal ha mulighet til å vinkle parabolen inn mot satelitten. Hvis boligen din ligger slik til at du slipper dette, kan du imidlertid korte ned festet noe. Dessverre gjaldt ikke det oss... Foto: ØYVIND PAULSEN
Baksiden av festet lar deg justere vinkel både horisontalt og vertikalt. Foto: ØYVIND PAULSEN
Fra baksiden. Foto: ØYVIND PAULSEN
Fire antenneuttak. Husk at en HD-PVR krever at du bruker to dersom du skal se på en kanal samtidig som du tar opp fra en annen. Dermed har du to igjen. Foto: ØYVIND PAULSEN

Selve monteringen

Men hvorfor er armen på parabolen så lang? Jeg må innrømme at jeg hadde håpet å kunne få den nye parabolen helt inntil veggen?

- Hadde du hatt en mer optimal vinkel på husveggen din hadde det gått an å trikse litt og feste den nærmere, sier Wangen. Hos deg må imidlertid antennen vinkles, og da trenger vi rett og slett den avstanden armen gir.

En liten nedtur der altså...

- Selve antennefestet skal selvsagt sitte ordentlig i veggen, fortsetter Wangen, så her gjelder det å bruke riktige skruer. På treunderlag bruker jeg derfor solide franske treskruer og strammer ganske hardt.

- Men når det gjelder tilkoblingen av antennekablene er det imidlertid en annen sak: Tar du i for hardt her kan det fort gå galt. Her gjelder det altså å begynne med håndkraft, og så etterstramme forsiktig med en fastnøkkel. Underveis måler jeg også signalkvalitet med en liten signalmåler, for så å stramme selve antennen til armen underveis. Det kan ta litt tid, men her ser det så langt greit ut.

SLIK SER DEN UT: Etter at festet er skrudd ordentlig fast i veggen, finner Kjetil Wangen fram måleapparatet før han begynner å vinkle antennen. Det er for tidlig å stramme til skruene. Foto: ØYVIND PAULSEN
MÅLEAPPARAT: Først når signalene ser bra ut begynner han å stramme. Foto: ØYVIND PAULSEN
MÅLEAPPARAT: Når den skal strammes til gjelder det å stramme mutterne vekselsvis, omtrent som når man etterstrammer dekkene. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Pass på at kablene ikke får en knekk, de tåler bare å bøyes. Foto: ØYVIND PAULSEN
Skru fast for hånd, deretter foretas nødvendig etterstramming med en fastnøkkel. Foto: ØYVIND PAULSEN
MÅLEAPPARAT: Og så er det tid for nok en signalkontroll. Foto: ØYVIND PAULSEN

- I ditt tilfelle har du cirka 25 meters strekk fra parabolen og inn til dekoderen, sier Wangen. Signalkvaliteten ute ved parabolen er på cirka 86 dB (mikrovolt), og inne ved dekoderen ligger det på 81 db.

Det er et godt signalresultat. I praksis anses det som godkjent dersom det måles mellom 44 til 77 dB (mikrovolt) inn til dekoderen.

Men hvordan fikser du pluggene?

Det hører imidlertid med til historien at Wangen ikke var imponert over verken kabelen eller tilstanden på pluggene våre. De ble derfor byttet.

- Kabelen din er for det første litt tynnere enn jeg liker, i tillegg er det viktig å huske på at det ikke skal være noen knekk på den, sier Wangen.

Det største problemet var likevel ifølge montøren pluggene. De må ha samme dimensjon som kabelen, noe våre ikke hadde. Bruker du ikke montør, bør du kjøpe alt utstyr på et sted som vet hva de selger, og kan hjelpe deg å få deler som passer sammen.

- Mange slurver også med selve pluggen, og det er lite heldig. Her gjelder det nemlig å være nøye, sier Wangen.

Framgangsmåten ser du i bildespesialen her:

Kjetil Wangen har selvsagt med seg proffverktøy, men framgangsmåten er lik uansett. Trinn 1: Kutt bort litt over en centimeter av isolasjonen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn to: Fjern den ytre delen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn 3: Fjern cirka en centimeter av det ytre laget. Pass på at du ikke ødelegger trådene, som skal brettes bakover slik som på bildet. Foto: ØYVIND PAULSEN
Finpuss trinn 3: Vær nøye, og få med deg alle trådene når du bretter dem bakover. Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn 4: Her presser vi på pluggen. Vi bruker en engangsplugg, av den typen som GET ofte bruker, men du får også alternativer som skrus på plass. Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn 5: Etter at plugghetta sitter ordentlig på plass skal det se slik ut. Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn 6 er å sørge for at kobbertråden ikke er for lang. Legg merke til hvilken vei Wangen holder tangen, Foto: ØYVIND PAULSEN
Trinn 7: Dette er korrekt lengde. Nå er det bare å skru forsiktig inn i dekodere/parabolen. Foto: ØYVIND PAULSEN

Fri montering? Husk å sjekke hva det innebærer: «Fri montering» ble drøye 12.000 kroner

Den endelige dommen

Etter at alt var koblet til tok montøren en siste sjekk inne ved dekoderen:

- Vi ser ofte på det som kalles «Modulation Error Ratio», og der er alt over 11 akseptabelt, mens over 12 er bra. Her endte vi til slutt opp med 13,5, og det er jeg fornøyd med.

Men husk: Når alt er ferdig koblet til er det viktig at du tar en 100 prosent fabrikkinnstilling av dekoderen. Da er du nemlig sikker på at dekoderen virkelig har fått med seg at den har blitt koblet til en ny parabol.

- Hvilken det effekt det har, ser du tydelig på dekoderens signalmåler, avslutter Wangen.

Her er signalkvaliteten på NRK 1 med den originale runde parabolen. Vi hadde selvsagt et håp om å bedre kvaliteten på tuner 1, og styrken på tuner 2. Foto: ØYVIND PAULSEN
Dessverre så det ikke bra ut da vi målte signalstyrken med den nye parabolen montert, heldigvis var dette resultatet FØR vi tok en fabrikkinnstilling av dekoderen. Foto: ØYVIND PAULSEN
SLUTTRESULTATET VAR DET LITE Å KLAGE OVER: Signalkvaliteten på den nye flate satelittantennen ETTER fabrikkinnstilling av dekoderen. Foto: ØYVIND PAULSEN

Ny TV til de nye signalene? Alle våre TV-tester finner du her

Konklusjon: Men bør du kjøpe den?

I følge Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital Parabol, er prisen for nye kunder akkurat nå 695 kroner inkludert montering. Det er det lite å si på, og hadde vi vært ny kunde ville vi gått for det flate alternativet.

Men hvorvidt eksisterende kunder bør oppgradere er ikke like selvsagt.

For de fleste vil nok svaret avhenge av prisen du må betale, og her gjelder det å følge med:

Veiledende pris for eksisterende kunder er nemlig på 1.990 kroner. Ut første kvartal 2015 er det imidlertid en kampanjepris på 990 kroner. Merk deg likevel at det her kommer monteringskostnader (regn med pluss/minus 1.500 kroner) i tillegg.

Selv om du fysiske målene er mindre, synes vi heller ikke at den nye parabolen er spesielt mer diskret enn den gamle. I vårt tilfelle skyldes det riktignok at den ikke kunne festes helt inntil veggen på grunn av signalforholdene, men akkurat det vil nok gjelde flere. Nå skal det sies at den ville blitt mindre synlig om vi hadde malt den i samme farge som huset vårt, men akkurat det kunne vi også gjort med den gamle parabolen.

Vår gamle parabol var imidlertid ikke spesielt god i snøvær, fordi snøen alt for lett ble liggende. På grunn av manglende snø på Østlandet har vi ikke fått utsatt den flate versjonen for de største prøvelsene så langt. Det vi imidlertid har konstatert er at snøen ser ut til å gli langt lettere av, og det er et godt tegn.

Akkurat det kan være verdt å merke seg. Vi kommer derfor til å oppdatere denne saken med nye erfaringer utover vinteren.