<strong><b>SLIK SER DEN UT:</strong></b> Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice er i full gang med finjusteringen. Foto: ØYVIND PAULSEN
SLIK SER DEN UT: Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice er i full gang med finjusteringen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Har du lyst på Canal Digitals flate parabolantenne?

Her er våre erfaringer fra monteringen og etter over en måneds bruk.

Publisert
Sist oppdatert

Vi lot oss friste av den nye flate antennen til Canal Digital. Ikke bare er den mindre enn den runde standardparabolen, er du heldig kan den også monteres tett inntil husveggen. Men fullt så enkelt var det ikke i praksis.

Flate satelittantenner har vært tilgjengelig i faghandelen i lang tid. Det nye er altså at landets Canal Digital-kunder fra og med denne høsten kan velge om de vil betale ekstra for å få en flat versjon.

Den flate parabolen skal i teorien være enkel å montere. Vi anbefaler likevel at du bruker en montør, for selv om selve monteringen i seg selv ikke var noen heksekunst, virket den flate versjonen mer følsom for signalene, og da er det definitvt en fordel å ha utstyr til å finjustere den. Om du likevel velger å montere selv får du her noen praktiske tips.

Slik monterer du parabol selv

I esken

- Akkurat denne modellen er ny for meg også, sa vår montør, Kjetil Wangen fra Norsk Antenneservice AS, men i prinsippet er jo det meste likt. Det viktigste er jo at antennen har fri sikt, og siden du allerede har hatt parabol er jo den gamle plasseringen et godt utgangspunkt.

<strong><B>DEN GAMLE:</strong></B> Standard-parabolen til Canal Digital. Foto: ØYVIND PAULSEN
DEN GAMLE: Standard-parabolen til Canal Digital. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

- Men den gamle plasseringen din er litt vindutsatt, jeg vil derfor anbefale at vi setter den nye lenger inn på veggen, sa Wangen.

- Selv starter jeg alltid med å montere så mye som mulig sammen før jeg går opp på stigen, fortsatte Wangen. Her vil jeg for eksempel starte med å skru festearmen fast i parabolen, og grunntipset er enkelt; bruk håndkraft. Det viktige er at det henger sammen, og selve strammingen gjør vi uansett ikke før senere.

Hva som ligger i esken ser du her:

Selve monteringen

Men hvorfor er armen på parabolen så lang? Jeg må innrømme at jeg hadde håpet å kunne få den nye parabolen helt inntil veggen?

- Hadde du hatt en mer optimal vinkel på husveggen din hadde det gått an å trikse litt og feste den nærmere, sier Wangen. Hos deg må imidlertid antennen vinkles, og da trenger vi rett og slett den avstanden armen gir.

En liten nedtur der altså...

- Selve antennefestet skal selvsagt sitte ordentlig i veggen, fortsetter Wangen, så her gjelder det å bruke riktige skruer. På treunderlag bruker jeg derfor solide franske treskruer og strammer ganske hardt.

- Men når det gjelder tilkoblingen av antennekablene er det imidlertid en annen sak: Tar du i for hardt her kan det fort gå galt. Her gjelder det altså å begynne med håndkraft, og så etterstramme forsiktig med en fastnøkkel. Underveis måler jeg også signalkvalitet med en liten signalmåler, for så å stramme selve antennen til armen underveis. Det kan ta litt tid, men her ser det så langt greit ut.

- I ditt tilfelle har du cirka 25 meters strekk fra parabolen og inn til dekoderen, sier Wangen. Signalkvaliteten ute ved parabolen er på cirka 86 dB (mikrovolt), og inne ved dekoderen ligger det på 81 db.

Det er et godt signalresultat. I praksis anses det som godkjent dersom det måles mellom 44 til 77 dB (mikrovolt) inn til dekoderen.

Men hvordan fikser du pluggene?

Det hører imidlertid med til historien at Wangen ikke var imponert over verken kabelen eller tilstanden på pluggene våre. De ble derfor byttet.

- Kabelen din er for det første litt tynnere enn jeg liker, i tillegg er det viktig å huske på at det ikke skal være noen knekk på den, sier Wangen.

Det største problemet var likevel ifølge montøren pluggene. De må ha samme dimensjon som kabelen, noe våre ikke hadde. Bruker du ikke montør, bør du kjøpe alt utstyr på et sted som vet hva de selger, og kan hjelpe deg å få deler som passer sammen.

- Mange slurver også med selve pluggen, og det er lite heldig. Her gjelder det nemlig å være nøye, sier Wangen.

Framgangsmåten ser du i bildespesialen her:

Fri montering? Husk å sjekke hva det innebærer: «Fri montering» ble drøye 12.000 kroner

Den endelige dommen

Etter at alt var koblet til tok montøren en siste sjekk inne ved dekoderen:

- Vi ser ofte på det som kalles «Modulation Error Ratio», og der er alt over 11 akseptabelt, mens over 12 er bra. Her endte vi til slutt opp med 13,5, og det er jeg fornøyd med.

Men husk: Når alt er ferdig koblet til er det viktig at du tar en 100 prosent fabrikkinnstilling av dekoderen. Da er du nemlig sikker på at dekoderen virkelig har fått med seg at den har blitt koblet til en ny parabol.

- Hvilken det effekt det har, ser du tydelig på dekoderens signalmåler, avslutter Wangen.

Ny TV til de nye signalene? Alle våre TV-tester finner du her

Konklusjon: Men bør du kjøpe den?

I følge Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital Parabol, er prisen for nye kunder akkurat nå 695 kroner inkludert montering. Det er det lite å si på, og hadde vi vært ny kunde ville vi gått for det flate alternativet.

Men hvorvidt eksisterende kunder bør oppgradere er ikke like selvsagt.

For de fleste vil nok svaret avhenge av prisen du må betale, og her gjelder det å følge med:

Veiledende pris for eksisterende kunder er nemlig på 1.990 kroner. Ut første kvartal 2015 er det imidlertid en kampanjepris på 990 kroner. Merk deg likevel at det her kommer monteringskostnader (regn med pluss/minus 1.500 kroner) i tillegg.

Selv om du fysiske målene er mindre, synes vi heller ikke at den nye parabolen er spesielt mer diskret enn den gamle. I vårt tilfelle skyldes det riktignok at den ikke kunne festes helt inntil veggen på grunn av signalforholdene, men akkurat det vil nok gjelde flere. Nå skal det sies at den ville blitt mindre synlig om vi hadde malt den i samme farge som huset vårt, men akkurat det kunne vi også gjort med den gamle parabolen.

Vår gamle parabol var imidlertid ikke spesielt god i snøvær, fordi snøen alt for lett ble liggende. På grunn av manglende snø på Østlandet har vi ikke fått utsatt den flate versjonen for de største prøvelsene så langt. Det vi imidlertid har konstatert er at snøen ser ut til å gli langt lettere av, og det er et godt tegn.

Akkurat det kan være verdt å merke seg. Vi kommer derfor til å oppdatere denne saken med nye erfaringer utover vinteren.

Minifakta Canal Digitals flate parabol.

Den nye modellen har en bredde på 56,6 centimeter, en høyde på 30 centimeter, og en dybde på 6,5 centimeter.

I følge Canal Digital skal den være like effektiv som deres runde standardparabol - som har en diameter på 64 centimeter. Den kan monteres verktikal (på vegg) og horisontalt (på tak).

Pris antenne:

Nye kunder får den til 695 kroner inkludert montering når de binder seg til en programpakke.

Per dags dato får eksisterende kunder antennen til 990 kroner, men her kommer pris på montering i tillegg..

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer