Har du kjøpt slike produkter?

Flere avslørt i kontroll, og fjernet fra butikkene.

Dette er ingen leke, men en dispenser for desinfeksjonsmiddel til boblebad. Medfører kritikk for brudd på aktsomhetsplikten, og trekkes fra butikkene. Foto: Klif
Dette er ingen leke, men en dispenser for desinfeksjonsmiddel til boblebad. Medfører kritikk for brudd på aktsomhetsplikten, og trekkes fra butikkene. Foto: Klif Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alt du kjøper i butikkene som er så trygt som det bør være. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har tatt stikkprøver i 80 butikker over hele landet (apoteker, sportsbutikker, hagesentre, byggevarehus, båt- og landbruksforretninger, dyrebutikker og lekebutikker), og avslørt en rekke lovbrudd hos selgere av biocider - kjemikalier som rottegift, insektmidler, bunnstoff til båter og desinfeksjonsmidler.

300 følges opp

Og resultatet er ikke bare bra. I 65 av de undersøkte butikkene ble det avdekket rundt 300 kjemikalier som må følges opp nærmere i forhold til markedsføringen, produktmerking, registrering og emballering. Sju av produktene er ulovlige å omsette og bruke. Disse ble umiddelbart fjernet fra butikkhyllene

- Biocider er svært giftige produkter, og det er ille at så mange bryter regelverket. Vi er slett ikke fornøyd disse resultatene, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en melding om aksjonen.

Her slurves det mest

Desinfeksjonsmidler til for eksempel boblebad og insektmidler ser ut til å være blant produktgruppene det slurves mest med, rapporterer Klif, som mistenker manglende registrering og feil merking og markedsføring av mange slike produkter.

På bildet over ser vi et produkt som Klif har stanset salget av. Det som ser ut som en badeand, er egentlig en dispenser for desinfeksjonsmiddel til boblebad
. Av de øvrige produktene som umiddelbart ble fjernet fra hyllene, var det også bunnstoff til båt og midler mot skadedyr/insekter.

Produsent, forhandler og selger har ansvar

Alle som produserer, importerer eller distribuerer biocidprodukter i Norge har plikt til å melde disse til produktregisteret i Klif på eget skjema.

Disse produktene ble fjernet fra hyllene:

  • Pelias Mus og Rottemiddel - på grunn av for sen søknad om produktgodkjenning.
  • Seajet 035 Hard Racing Antifouling - gammel utgave med diuron, et stoff som ble utfaset i 2008.
  • Seajet 038 Bunnstoff for aluminiumsbåter - gammel utgave med klortalonil, et stoff som ble utfaset i 2008.
  • Bunnstoff for oppblåsbare båter grå/sort, gammel utgave med diuron, se over.
  • Tanaco Myremiddel - insektmiddel mot maur - til utvanning, inneholder malathion, et stoff som ble utfaset i 2008.
  • Temus giftblokker - på grunn av for sen søknad om produktgodkjenning.
  • Dispenser for desinfeksjonsmiddel (se bildet), kan forveksles med leke og er et brudd på aktsomhetsplikten.
  • Trinol 810 insektmiddel, med bioalletrin og bioresmetrin, stoff som ble utfaset fra 2008.
  • Under aksjonen ble det også funnet et produkt som ikke er et biocid, men et treimpregneringsmiddel. Produktet, Black Varnish, er forbudt å selge til private, og forhandlerne ble pålagt å fjerne produktet fra hyllene.
Det kan finnes nyere utgaver av enkelte av disse produktene, med stoffer som er lovlige.