Har du kjøpt katta i sekken?

Forsikringsgigant slår varmepumpealarm.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

500.000, eller hvert tredje, norske hjem har nå en varmepumpe, men nå slår If Skadeforsikring alarm om at mange kan ha blitt lurt, melder Newswire.

– Tusenvis av disse varmepumpene er av så dårlig kvalitet at de slutter å virke etter en tid. En annen feil mange gjør er å montere pumpen selv uten å følge bruksanvisningen, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If.

- Vi ser en såpass økning i omfanget av varmepumpeskader, at vi må skaffe oss en større oversikt, har informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, tidligere uttalt til DinSide. - De dårlige pumpene ser ut til å svikte før det går fem år, fortsetter han.

Selskapet har nå begynt en kartlegging av skadesaker for å finne ut om det er noen sammenheng mellom kvalitet og skadeomfang.

Lønner det seg for deg å installere varmepumpe? Finn ut med vår kalkulator.

Ytre faktorer

Det er nok ofte så enkelt som at billige varmepumper har billige komponenter og mindre kompressorer, som må opp i høyt turtall for å klare høyere effekter. Og høyt turtall gir kortere levetid.Ole Nordbrenden, Varme & Bad


Varmepumper omfattes av villaforsikringen, på samme måte som integrerte hvitevarer, varmekabler og varmtvannsbeholder. Forsikringen dekker derfor skader som følge av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal. I følge If dekker imidlertid ikke forsikringen mekaniske feil, eller feil som følge av feilmontering.

Rundt halvparten av de 80 erstatningssakene If har hatt hittil i år har endt med avslag, fordi varmepumpen gikk i stykker av seg selv. Sakene gjelder hovedsakelig luft-til-luft-varmepumper, som er den klart vanligste varianten i norske hjem.

– En feil mange gjør er å kjøpe varmepumpe hos mer eller mindre useriøse forhandlere, på supermarkedet, eller ved å importere direkte selv. Ofte står da kjøperen for monteringen selv også, sier Anfinsen.

– De som fikk erstatning oppfylte kravene om ytre påvirkning. Det er også et mønster at dette er varmepumper av god kvalitet, kjøpt av seriøse aktører, sier han.

Det er imidlertid ikke alltid dette er nok. Ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam blir kvaliteten på varmepumper stadig verre. - Det er en urimelig høy andel skader for såpass nye og dyre produkter, som skyldes av produsentene gir avkall på kvaliteten. Vi hadde håpet at bransjen skulle jobbe for å snu utviklingen. Men den har snarere gått bakover enn fremover, sier Jan Snaar i Folksam i en pressemelding.

Les mer: Varmepumpeprodusentene blåser i kvaliteten.

Kvalitet koster

Verstinglisten (Luft/luft-varmepumpene med flest meldte feil på det svenske markedet, til svenske Folksam, i 2008. )
ProdusentModell Antall skademeldinger i Sverige På det norske markedet?
IVT/SharpNordic Inverter680Ja
PanasonicE9420Ja
Nordic AirNA 4000276Ikke funnet
PanasonicE12140Ja
ToshibaRAS-10 JAVP-E64Ja
Kilde: Folksam. Med forbehold om feil.


Arnfinsen mener varmepumper til noen tusenlapper bør få varsellampene til å lyse. Ifølge Ole Nordbrenden i Varme & Bad bør du opp i over 22.000 kroner, inkludert montering.

– Da får du bedre garantier og oppfølging dersom det skjer noe. Og de tåler en skikkelig norsk vinter, som den vi har i år, sier Nordbrenden til Newswire. Han har bevisst holdt de billige varmepumpene unna sortimentet.

– På de billigste kan det stå at de yter like mange kilowatt som de dyrere pumpene. Hvordan kan de klare det, lurer jeg på da. Det er nok ofte så enkelt som at billige varmepumper har billige komponenter og mindre kompressorer. De må da opp i høyt turtall for å klare høyere effekter, og høyt turtall gir kortere levetid. Særlig når komponentene er billige, sier Nordbrenden.

Ifølge Varme & Bad tar etterspørselen etter varmepumper seg alltid opp når temperaturen synker og avisene begynner å skrive om strømpriser.

Tar du sjansen på å installere varmepumper i kulden? Selv ekspertene er usikre på om dette et trygt.

Nordiske modeller

– Varmepumper kan brukes til både oppvarming og kjøling. Alle kan brukes til kjøling, men ikke alle er like gode til oppvarming i et nordisk klima, med ned mot 20 minusgrader, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til Newswire.

Også han ber folk være skeptiske til supertilbud på varmepumper.

– De kjente merkene har laget egne modeller som takler nordisk klima. Vi anbefaler derfor å kjøpe de kjente merkene, og gjennom autorisert forhandler tilknyttet hovedimportør, sier Baardsen.

Har du en gammel varmepumpe som har problemer med at den iser igjen? Se hvordan vår leser fikset problemet, eller hva du bør gjøre for å slippe å avise varmepumpen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer