Dersom du ikke fylte ut dette skjemaet i høst, bør du snarest melde fra til Skattekontoret i din kommune om hvor stor boligen din er. Foto: PER ERVLAND
Dersom du ikke fylte ut dette skjemaet i høst, bør du snarest melde fra til Skattekontoret i din kommune om hvor stor boligen din er. Foto: PER ERVLANDVis mer

Har du ikke levert boligselvangivelsen ennå?

Nå begynner det å haste. Siste frist er 1. februar.

I fjor måtte norske boligeiere skrive boligselvangivelse for å få satt ny ligningstakst på boligen sin. For de som leverte, på ære og samvittighet, innen fristen 15. oktober eller i god nok tid før skattekortene ble sendt ut, er den nye ligningsverdien tatt med i skatteberegningene på skattekortet for 2011. Og det vil automatisk komme opp på selvangivelsen for 2011.

Det er imidlertid fortsatt noen som ikke har levert, nærmere bestemt 12 prosent av norske boligeiere. Kjøpte du bolig etter 1. juli, vil du få en påminnelse sammen med 17.500 andre nye boligeiere, skriver Skatteetaten i en pressemelding. Resten av boligeierne må faktisk huske på det helt selv innen 1. februar.

Har du nettopp solgt? Solgte du før første januar i år, skal ikke boligens ligningsverdi være med på selvangivelsen, men dersom du eide boligen over årsskiftet skal den med.

Les også: Skattesmell for 500.000 boligeiere

Dette trenger du:

Riset bak speilet: Leverer du for sent, vil også skatteoppgjøret bli forsinket, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Riset bak speilet: Leverer du for sent, vil også skatteoppgjøret bli forsinket, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer


For å levere boligselvangivelsen trenger du kun å oppgi tre nøkkeldata: Hvilken type bolig du har, når den er bygget, og hvor stor den er.

Den første er enkel å svare på: Bor du i leilighet, rekkehus eller enebolig?

Punkt nummer to, kanskje litt verre. For er boligen egentlig bygget i 1914 eller 1916? Det er heldigvis ikke så komplisert. For det første spiller det ikke noen rolle når boligen er bygget så lenge den er bygget før 1970. Det eneste vil være ved en eventuelt klage på for høy ligningsverdi, hvor du må sannsynliggjøre at boligen er mindre verdt enn det skatteetatens kalkulator kommer frem til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det kommer til areal, burde dette også være relativt enkelt. Lurer du på hva som faktisk skal telle med i boligarealet, kan du lese mer om det her: Slik finner du boligens areal.

Når selvangivelsen kommer i mars, vil de opplysningene du har meldt inn være inkludert, og dermed gjøre jobben lettere for deg som har forhåndsutfylt selvangivelse. En kalkulator som beregner likningsverdien for 2010 blir lagt ut på skatteetaten.no samtidig som selvangivelsene sendes ut.

Hva skjer om du ikke leverer?

Svaret er enkelt: Merarbeid for deg når selvangivelsen skal leveres. Og sent skatteoppgjør.

Ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten vil du kunne risikere å betale for mye skatt, elller for lite og risikere en ordentlig baksmell. Du vil også, når selvangivelsen skal leveres, måtte legge til opplysingene som trengs for å fastsette ligningsverdi på boligen din, og havne i den gruppen som ikke får skatteoppgjøret i juni men i oktober, ifølge Halvorsen.

Les mer: Se hva som skjer om du ikke leverer boligselvangivelsen

Har levert, men fikk feil ligningsverdi

Fikk du feil ligningsverdi på boligen i forbindelse med ustendelse av skattekortet haster det ikke like mye, med mindre det gjør store utslag på lønnsslippen din. Da kan du kan enkelt fikse det ved å endre ligningsverdien på Skatteetatens nettsider (til dette trenger du koder for å bruke MinID) eller på SMS. Du kan også gjøre det på gamlemåten og sende inn skriftlig erklæring til ditt skattekontor. Gjør det ikke det aller største utslaget, kan du vente til du får selvangivelsen, og gjøre eventuelle endringer da.

Les mer: Fort gjort å rette opp feil ligningsverdi