Kjøpte du bolig siste halvår i fjor, men har fortsatt ikke fått dette skjemaet? Fortvil ikke, det skal være på vei.  Foto: Per Ervland
Kjøpte du bolig siste halvår i fjor, men har fortsatt ikke fått dette skjemaet? Fortvil ikke, det skal være på vei. Foto: Per ErvlandVis mer

Har du ikke fått boligselvangivelsen?

Ikke fortvil, den er på vei!

Tidligere denne uken minnet vi våre lesere på at den absolutt siste fristen for å levere inn boligselvangivelsen er 1. februar. De som bare har utsatt å levere inn skjemaet de fikk må selv sørge for å levere, mens alle som kjøpte bolig i periode 1. juli til 31. desember i fjor skal få et brev med skjema nå.

I etterkant av denne artikkelen har vi fått en rekke henvendelser fra lesere som har kjøpt bolig i løpet av det siste halvåret i fjor, som forteller at de ikke har mottatt dette brevet. Ikke fortvil - det er på vei.

- Brevene sendes ut fortløpende, så de som ikke har fått ennå, kan vente seg det i posten i løpet av de nærmeste dagene, forteller Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten til DinSide.

Ikke alle må fylle ut: Her slipper de å fylle ut boligselvangivelsen

Last ned selv

Skulle du av en eller annen grunn ikke få påminnelsesbrevet med skjema, for eksempel fordi du nettopp har flyttet og det er rot med posten, er det heldigvis lett å ordne selv. Og er du utålmodig, kan du gjøre det allerede i dag.

Du kan enkelt levere elektronisk på Skatteetatens nettsider, her trenger du MinID og pin-koder fra skattekortet. Du kan også levere inn på SMS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker du å fylle ut et skjema manuelt, kan du laste dette ned fra Skatteetatens nettsider, printe ut, skrive inn de detaljene som trengs,

Merk at dette skjemaet ikke vil ha ferdigutfylt adresse og bolignummer. Sistnevnte finnes ofte på et klistremerke på innsiden av dørrammen på ytterdøren, og det vil i de fleste tilfeller stå i papirene du fikk da du kjøpte boligen.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Dette trenger du:

Riset bak speilet: Leverer du for sent, vil også skatteoppgjøret bli forsinket, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Riset bak speilet: Leverer du for sent, vil også skatteoppgjøret bli forsinket, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer


For å levere boligselvangivelsen trenger du kun å oppgi tre nøkkeldata: Hvilken type bolig du har, når den er bygget, og hvor stor den er.

Den første er enkel å svare på: Bor du i leilighet, rekkehus eller enebolig?

Punkt nummer to, kanskje litt verre. For er boligen egentlig bygget i 1914 eller 1916? Det er heldigvis ikke så komplisert. For det første spiller det ikke noen rolle når boligen er bygget så lenge den er bygget før 1970. Det eneste vil være ved en eventuelt klage på for høy ligningsverdi, hvor du må sannsynliggjøre at boligen er mindre verdt enn det skatteetatens kalkulator kommer frem til.

Når det kommer til areal, burde dette også være relativt enkelt. Lurer du på hva som faktisk skal telle med i boligarealet, kan du lese mer om det her: Slik finner du boligens areal.

Hva skjer om du ikke leverer?

Svaret er enkelt: Merarbeid for deg når selvangivelsen skal leveres. Og sent skatteoppgjør.

Ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten vil du kunne risikere å betale for mye skatt, elller for lite og risikere en ordentlig baksmell. Du vil også, når selvangivelsen skal leveres, måtte legge til opplysingene som trengs for å fastsette ligningsverdi på boligen din, og havne i den gruppen som ikke får skatteoppgjøret i juni men i oktober, ifølge Halvorsen.

Les mer: Se hva som skjer om du ikke leverer boligselvangivelsen

Har levert, men fikk feil ligningsverdi

Fikk du feil ligningsverdi på boligen i forbindelse med ustendelse av skattekortet haster det ikke like mye, med mindre det gjør store utslag på lønnsslippen din. Da kan du kan enkelt fikse det ved å endre ligningsverdien på Skatteetatens nettsider (til dette trenger du koder for å bruke MinID) eller på SMS. Du kan også gjøre det på gamlemåten og sende inn skriftlig erklæring til ditt skattekontor. Gjør det ikke det aller største utslaget, kan du vente til du får selvangivelsen, og gjøre eventuelle endringer da.

Les mer: Fort gjort å rette opp feil ligningsverdi