Har du husket å sjekke varmtvannsberederen?

Jevnlige sjekker minsker faren for vannlekkasje.

Du kan ikke installere den selv, men det er smart å sjekke varmtvannsberederen med jevne mellomrom.  Foto: Antimedia
Du kan ikke installere den selv, men det er smart å sjekke varmtvannsberederen med jevne mellomrom. Foto: Antimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmtvannsbereder bør være plassert i rom med sluk, men er dessverre alt for ofte gjemt bort i kott, skap og i kjellere. Hver tredje vannskade på kjøkken i borettslag er forårsaket av varmtvannsberedere, ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad.

Se også: Slik renser du vannlåsen selv

Jevnlige sjekker av varmtvannsberederen er viktig for å forhindre lekkasjer, og dette kan du gjøre selv. Det er rett og slett så enkelt som at du sjekker gulvet under og rundt berederen for smådrypp og fuktige flekker. Du bør også sjekke ekstra godt under koblinger mellom rør og varmtvannsbereder. Med mindre du har en ny smart varmtvannsbereder med automatisk vannstoppefunksjon som er utviklet nettopp med tanke på å unngå kostbare vannskader.

Ta vannsjekken

Ifølge If forsikring er problemet med dryppvannskader fra bereder nå økende fordi mange varmtvannsberedere begynner å bli gamle.

– Etter loven skal en overløp fra sikkerhetsventilen i en bereder ledes til et rom med sluk på gulvet. Men om det begynner å dryppe fra kolbe eller pakning, skjer det ofte rett ned på gulv i rom uten sluk, sier Torstein Bratgjerd i If i en pressemelding.

For å unngå vannskader har mange montert et rustfritt trau under berederen, men rørleggere anbefaler heller å installere lekkasjestopper, som for eksempel NRL-stoppen.

If , Varme & Bad og Huseiernes landsforening samarbeider nå for å få ned antallet vannskader i norske boliger og tilbyr norske forbrukere å få en tilstandsrapport de kaller Vannsjekken. Dette kan du imidlertid ikke gjøre selv.

En vannsjekk koster 1.500 kroner. Medlemmer av Huseiernes Landsforbund får 500 kroner i rabatt.

I videoen under viser rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL hvordan du best plasserer en varmtvannsbereder.


Videoen er produsert av Antimedia på vegne av Norske Rørleggebedrifters Landsforening og DinSide.

Bør du være redd for lekkasje? Gi boligen en vannsjekk