Trampoliner er svært vanlig i norske boligområder. Har du sikret din? Foto: Finn.no
Trampoliner er svært vanlig i norske boligområder. Har du sikret din? Foto: Finn.noVis mer

Har du husket å sikre hagen?

Usikrete eller løsrevne trampoliner, hagemøbler og søppelspann er tikkende bomber.

Ikke før har Berit rast fra seg, så kommer den bitre lillesøsteren. Og selv om hun ikke er hissig nok til å få et eget navn, har Storm varslet sterkere vind enn da Berit var på besøk.

– Vi har dessverre erfaring med at blant annet dette med trampoliner er en stor utfordring når det stormer. Veldig mange glemmer at de har trampolinen der, og den effekten den kan ha på omgivelsene i sterk vind, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring til DinSide.

Hvert år får selskapet rundt 70 henvendelser som følge av trampoliner som har blåst bort.

Les også: Løpsk trampoline skadet seks biler

Slik sikrer du deg

Roar Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg forsikring. Foto: Tryg
Roar Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg forsikring. Foto: Tryg Vis mer


Er du en av dem som har en trampoline i hagen og ikke har demontert den og satt den innomhus for vinteren er rådet klart:

– Aller helst bør du demontere den og sette den i garasjen, sier Stigum Olsen. Har du ikke garasje eller annen mulig lagringsplass bør du snu den på hodet, slik at duken ligger ned mot bakken, og fortøye den skikkelig. Da unngår du at vinden får tak.

– Trampolinen kan fungere som et seil, og gjøre stor skade. Selvfølgelig på folk og det ville være en tragedie, men det som er vanlig er at den forårsaker store skader på ting, gjerne naboens altan, bil et cetera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her peker Stigum Olsen på en viktig ting. For har du tatt alle nødvendige forholdsregler, og tjoret fast trampolinen etter alle kunstens regler vil forsikringen dekke skadene. Men forholdet til naboen som har fått ødelagt prydbusker, vinterhage eller den nye bilen, må du selv reparere.

Du må heller ikke glemme andre løse gjenstander i hagen. Hagemøbler, putekasser, blomsterpotter og kasser - og ikke minst søppelspann, noe det ikke er vanlig å sette inn i huset for vinteren. Og det holder ikke å sette det inntil husveggen, skal vi tro Stigum Olsen.

– Den siste uken har vi (på Vestlandet, red.anm.) hatt sintere vind enn det pleier å være, som kommer fra alle kanter. Det gjør at ting som ellers står trygt, kan bli tatt av vinden, sier han og legger til: – Forleden da jeg skulle sette frem søppelspannet mitt måtte jeg gå lange veier rundt huset for å finne det igjen.

Dyrt å ikke bry seg

Dersom du er en av dem som tenker at "det ikke er så farlig" og heller vil se på Dagsrevyen enn å demontere trampoline og bære hagemøblene inn, er det verdt å få med seg at du kan komme i en ansvarsposisjon dersom du ikke har vært aktsom nok.

– Det er sjelden vi avkorter erstatning, og det er helt unødvendig å sette seg selv i en slik situasjon, sier Stigum Olsen. Dersom du ikke har vært så aktsom som vanlig omgang forventer at du burde være, kan du få en avkortning.

– Det stilles klare krav til en vanlig føre-var-holdning. Iallefall når det gjelder storm: Heller føre var enn etter snar!

Ikke glem båten!

Er du blant dem som har fritidsbåt anbefaler han også at du tar en tur og sjekker at alt er i orden. For også båter kan bli tatt av vinden.

– I den vinden vi har nå, må man sørge for at båtene er fortøyet skikkelig, "som om det kommer storm", som det heter på båtspråket. Og nå gjelder det virkelig!

Det er også viktig med strekkavlastninger, slik at fortøyningene ikke sliter seg, spesielt om båten ligger værhardt til.

Er båten på land, bør du sjekke at støttene er sikret, og være spesielt observant dersom du har dekket båten med en presenning. For her kan vinden få godt tak!

– Og står det flere på rad, kan man fort få en dominoeffekt, og mange skadete båter, fordi én ikke er godt nok sikret, advarer Stigum Olsen.