Har du husket å rense varmepumpen?

Mange kan enkelt gjøre det selv.

Jevnlig rens og service av varmepumpen forlenger levetiden.  Foto: IVT
Jevnlig rens og service av varmepumpen forlenger levetiden. Foto: IVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med varmepumpe får du mer varme for kilowattimene, og har et godt utgangspunkt for en kald vinter med tilhørende stive strømpriser.

Sjekk om det lønner seg for deg med luft-luft-varmepumpe med vår varmepumpekalkulator

Det er imidlertid viktig å huske på å rengjøre den med jevne mellomrom for at den skal yte maksimalt. Og gjorde du det ikke da vi minnet dere på det i vår, er det smart å rense den nå, før behovet melder seg. Heldigvis er dette en enkel sak.

Det viktigste er å sørge for at luftveiene er frie. Bokstavelig talt. Varmepumpen må ikke være tildekket, og de ulike filtrene må være fri for støv, skitt, småkryp og pollen, både i innedelen og utedelen.

Det er imidlertid ikke sikkert at du kan rense alt selv. Dette skal det stå mer om i bruksanvisningen til varmepumpen. For der noen varmepumper enkelt lar seg demontere inn til filteret, krever andre at dette gjøres av en godkjent installatør.

Dette er et moment du bør ta med deg om du skal kjøpe varmepumpe.

Dropp varmepupmpe på hytten

Dette kan du gjøre selv:

Er det fritt frem for å fikle med pumpen, er det en enkel prosess: Ta ut filtrene av pumpen og rengjør dem hver for seg enten ved å støvsuge eller ved å tørke av med en fuktig klut.

NB! Det er viktig å sjekke bruksanvisningen og anvisningene om rens av filtre. Enkelte typer kan vaskes, mens andre ikke tåler vann. Du bør uansett unngå å helle vann direkte på delene, og være forsiktig med for varmt vann og ulike rensemidler.

Når du har tatt ut filtrene har du lett tilgang til å kunne rengjøre resten av pumpen. En støvsuger med et lite munnstykke og lang børste er ofte det beste. Da kommer du til overalt samtidig som det er tryggere for de skjørere delene i pumpa. Under filtrene ligger nemlig registeret som er bygd opp av tynne aluminiumsfinner som tåler veldig lite før de bøyes. For en optimal luftsirkulasjon bør du også rense utedelen fri for løv og annet smuss som kan tette igjen luftinntaket.

Svensk forsikringsselskap: For dårlig kvalitet på varmepumpene

Få service på varmepumpen

I tillegg til det du kan gjøre selv, anbefaler de fleste produsentene også at en godkjent installatør har jevnlig service på varmepumpen, typisk annet eller tredje hvert år. Det høres kanskje litt voldsdomt ut, men med tanke på at du bruker motoren i varmepumpen langt mer enn du bruker bilen, er det ikke dumt å investere i vedlikehold.

- Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid, sier Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til DinSide.

varmepumpeinfo.no finner du informasjon om firmaer i hele landet som er godkjent av NOVAP.

Ny bolig med varmepumpe?

Er du blant dem som har kjøpt ny bolig i år, med varmepumpe, er det viktig at du forhører deg godt med de forrige eierne.

- Få tak i bruksanvisninger og kvitteringer for varmepumpa, er rådet fra NOVAP. I tillegg bør du forhøre deg om hvilke garantier som gjelder, samt hvor når den er kjøpt og hvor ofte den har blitt renset eller har fått service.

Er du usikker på når dette sist ble gjort, anbefales du å få en autorisert varmepumpemontør til å ta en sjekk og eventuelt service av anlegge. - Da kan han samtidig dobbelsjekke at varmepumpen er montert riktig slik at du får
optimal besparelse ved bruk.

En av ti monterer varmepumpen selv. Det kan koste dem dyrt

Disse varmepumpene må du ha hjelp til å rense

Har du bergvarme- eller vann-til-vann-varmepumpe må du tilkalle rørlegger for rensing og service. Den gode nyheten er at disse varmepumpene ikke trenger å vedlikeholdes spesielt ofte, ifølge Skikkeligrørlegger.no holder det med en sjekk cirka hvert fjerde år. Rørleggeren sjekker i tillegg om det er slitasje på noen av komponentene, og om pumpen fungerer optimalt. Med jevnlig service legger du til rette for god, stabil og økonomisk drift i mange år.

Merk at også her er det viktig at du leser bruksanvisningen: er det anbefalt med en sjekk hvert tredje år, bør du lytte til dette.