Har du fått besøk av disse etter ferien?

Slik blir du kvitt bananfluer!

<strong><strong>FRUKTFLUE:</strong></strong> Drosophila melanogaster er ingen fremmed. De trives spesielt godt på kjøkkenet ditt, gjerne mellom frukt og halvtomme panteflasker. Foto: Wikipedia
FRUKTFLUE: Drosophila melanogaster er ingen fremmed. De trives spesielt godt på kjøkkenet ditt, gjerne mellom frukt og halvtomme panteflasker. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er de tilbake igjen. De irriterende, gulebrune krypene som svermer over både fruktboller og planter.

Vi snakker selvsagt om bananfluen, også kjent som fruktfluen eller «Drosophila melanogaster», insektet som scorer høyt på hatlisten hos enkelte.

Ifølge Matportalen kan de dukke opp hele året, men det er spesielt på høsten at de surrer rundt på kjøkkenet ditt.

Les også: Få flere bananfluetips her!

Formerer seg raskt

De er ikke farlige, men de kan spre sykdomsfremkallende smittestoffer siden de flyr mellom rene og urene miljøer.

Bananfluer er alt annet enn kresne, og flyr ofte mellom søppel, gjærende frukt, matrester og gamle tomflasker. Ofte kommer de seg inn på kjøkkenet ved hjelp av åpne vinduer, frukt eller andre matvarer.

Et annet minus er at bananfluer er fryktelig kjappe til å formere seg. Hunnen legger nemlig flere hundre egg, som klekker etter ett par dager. Har du sett en, så kan du være rimelig sikker på at du har flere på besøk. Kjempeirriterende!

Du har sikkert oppdaget at bananfluer elsker gjæringsprodukter som eddik og alkohol. Det er derfor de oppholder seg på steder med råtten eller halvråtten frukt, vin- og ølskvetter, avløpsvann og sur melk. Det er nettopp på disse stedene de «forhatte» larvene utvikles.

Les også: Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Så hvordan kvitter du deg med fluene?

  • Først og fremst: Finn ut hvor larvene befinner seg. Der vil du gjerne finne mange voksne fluer som er ute for å spise og legge egg, ifølge Matportalen. Dersom du klarer å forhindre at de formerer seg, vil de gradvis dø ut.
  • Fjern overmoden frukt og/eller grønnsaker.
  • Bruk insektmiddel. (Husk å dekke til mat og drikke før du bruker det.)
  • Tøm tomflaske- eller returbokslagre regelmessig.
  • Ikke la frukt eller grønnsaker bli liggende lenge i søppelkasser eller avfallsdunker.
  • Lag din egen frukt-fluesmekker.

Dersom fluene fortsatt ikke har forsvunnet, kan du teste ut disse kreative forslagene:

  • La litt rødvin eller hvitvin ligge igjen i vinglasset. Tilsett så noen dråper med Zalo. Dette ødelegger hinnen på vinen, noe som gjør at fruktfluen synker og drukner.
  • Lag en brusflaskefelle: Del en brusflaske i to, horisontalt der den begynner å smale inn. Legg noe søtt i bunn og sett på den avkuttede delen – opp ned. Fluene flyr ned til søtsakene, men kommer seg ikke opp igjen.
  • Fyll eddik i en skål, dekk til med cellofan og lag noen hull. Fluene kommer inn men ikke ut. Med såpe på, drukner de også. Samme triks kan brukes på en bolle råtnende frukt - med unntak av drukningselementet.

Les også: De fråtser i maten din...
Les også: Nå må du vaske kjøleskapet ditt!

Aldri så galt...?

Men er det egentlig noe som er bra med bananfluer?

Ja, faktisk. Bananfluer har vært et viktig redskap for forskere i flere hundre år, ifølge Videnskab.dk

I dag blir ofte bananfluen bruk i forbindelse med forskning på stoffskifte og fedme. Tidligere har de brukt bananflue for å finne ut om gener spiller en rolle i alkoholisme. Nå brukes de blant annet i forskning for å forklare hvorfor barn kommer tidligere og tidligere i puberteten.

Har du tips til hvordan folk kan kvitte seg med bananfluer? Skriv ditt forslag i debattinnlegget under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer