Den enkleste sjekken av varmtvannsberederen foretar du selv: Legg hånden på den. Jo varmere den er, jo mer uøkonomisk er den i drift.  Foto: iStockphoto.com
Den enkleste sjekken av varmtvannsberederen foretar du selv: Legg hånden på den. Jo varmere den er, jo mer uøkonomisk er den i drift. Foto: iStockphoto.comVis mer

Har du en skatt i kjelleren?

Nå får du vrakpant for den gamle og rustne varmtvannsberederen.

Pusse opp badet? Har den gamle varmtvannsberederen røket? Eller har den rett og slett bare utført sin misjon, slik at det er på tide å bytte den ut?

Rørleggersentralen tilbyr nå tusen kroner i vrakpant på varmtvannsberederen din.

- Dette håper vi vil spare miljøet og forsikringsselskaper for flere millioner kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

Smart kalkulator: Så mye koster varmtvannet

Ideen kom etter en idédugnad, der selskapet fokuserte på miljø og skadeforebyggende tiltak. Det står hundrevis av gamle beredere i norske hjem, som både er ineffektive, dyre i drift og utgjør fare for vannlekkasjer.

– Denne satsingen suppleres med en konkurranse der folk kan sende inn bilder av sine gamle beredere. Den som eier den eldste berederen vinner en ny gratis. Dette kan gi oss innsyn i hvor mange gamle beredere som finnes i Norge, og i hvor dårlig tilstand de er. Samtidig vil dette være morsomt, lærerikt og bidra til et bedre miljø, sier Daglig Leder i Rørleggersentralen AS, Gunnar A. Ludvigsen.

Les mer om konkurransen på Rørleggersentralens nettsider (Ekstern lenke)

Lønner det seg?

Haken? Du må kjøpe en ny av dem. Kjøper du gjennom Rørleggersentralens nettbutikk, må du ut med fra 5.100 til 8.500 kroner for en tank. I tillegg kommer installasjonskostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du skal sjekke om det lønner seg, må du ikke bare sjekke om du kan få en tilsvarende tank mer enn tusen kroner billigere et annet sted, men også ta med i beregningene eventuelle fraktkostnader - både av den nye varmtvannsberederen til deg, og av den gamle til retur.

NB! Alle som forhandler elektrisk utstyr er pliktig å ta imot gammelt.

Bare søppel? Så mye koster det å bli kvitt rasket

Lønnsomt å bytte


I følge Enova er det fornuftig med en ny varmtvannsbereder, uansett om du bytter ut den gamle på grunn av alder, ytelse eller av energiøkonomiske hensyn.

Jo eldre, jo verre: Strømslukende verstinger

Beregninger viser at 20 prosent av strømregningen går til oppvarming av vann i snitt. Jo eldre varmtvannsbereder du har, jo mer strøm trekker den. Du kan spare opptil 50 prosent på å bytte til en ny modell.

Du sparer blant annet på varmetapet. Varmetapet kan du enkelt sjekke ved å legge hånden din på berederen. Er den varm på utsiden, er varmetapet stort, og du bruker mer strøm til varmtvann enn nødvendig.

Eller du kan gjøre som vår smarte leser: Isolerte vartmvannsberederen

Få rabatt på forsikringen

Forsikringsbransen er opptatt av skadeforebyggende arbeid, og ettersom vannlekkasjer forårsaker skader for mer enn 3 milliarder kroner i Norge hvert år, er det kanskje ikke så rart at forsikringsbransjen applauderer.

- Et slikt tiltak, kombinert med en jevnlig vannsjekk og magnetventil, kan bli premiert med opp til 15 % i årlig rabatt på boligforsikringen, sier Fagsjef i Sparebank 1 forsikring, Fred Nilsen.

Gi boligen en vannsjekk