Husk at lyn om sommeren fører til en rekke branntilløp (fotomontasje). Foto: Colourbox.com
Husk at lyn om sommeren fører til en rekke branntilløp (fotomontasje). Foto: Colourbox.comVis mer

Har du dratt ut kontakten?

Sensommeren er høysesong for lyn og torden. Juli og august topper brannstatistikken.

Koffertene er ferdig pakket, kjøleskapet er tømt, søppelposene er kastet, fruktkurven er tømt, lysene er skrudd av og vinduer og dører er låst… Ja, da er vel alt klart, og det er bare å komme seg av gårde på tur?

Vel, ikke helt. Du kan nemlig ha veldig godt av å huske på en ting til:

- Trekk ut kontakten hvis det er meldt lyn eller om du drar på ferie, råder skadeleder i DnB NOR Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, i en pressemelding.

Sensommeren er høysesong for lyn og torden, spesielt etter perioder med høye temperaturer og mye fuktighet.

Ifølge Sintef har gjennomsnittet for de ti siste årene ligget på rundt 115.000 lynnedslag i året, og mesteparten av aktiviteten skjer i juli og august.

Færreste boliger har lynavleder

De vanligste skadene skjer som følge av overspenning i nettet. Elektronisk utstyr og hvitevarer som er koblet til strømkontakter er utsatt. Og de vanligste skadene skjer på PC, fjernsyn, varmepumper, kjøleskap/frysebokser og alarmanlegg.

- De aller færreste boliger har lynavledere, og påbudet om overspenningsvern i hjemmet kom ikke før i fjor, så det er fortsatt svært få boliger som har sikret seg mot lynskader. Derfor anbefaler vi å trekke ut kontakten hvis det er meldt lyn eller hvis du drar på ferie, sier Eger Mollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er sjelden at mennesker blir skadet eller drept av lyn i Norge, har liv dessverre gått tapt som følge av lynnedslag, minner hun om.

Lynvern på 1-2-3

En mister livet i året

Hvert år mister i gjennomsnitt en person livet som følge av lynnedslag.

- Husk at lynet gjerne slår ned i høyeste punkt. Unngå derfor å oppholde deg på steder der hodet stikker opp og blir det høyeste punktet, som for eksempel på store, åpne sletter når du spiller golf eller når du bader i havet. Det kan også være risikabelt å søke ly under enslige utstikkere som for eksempel store trær, eller å befinne seg på sjøen med båt uten lynavleder. Men hvis du tar de rette forholdsreglene, bør ikke lyn være farlig, sier Eger Mollestad.

Husk også at lyn om sommeren fører til en rekke branntilløp.

Slik sikrer du boligen før lynet slår ned

Kontaktene i hjemmet ditt

Drar du ut stikkontakter før du reiser på ferie? (Avsluttet)
Ja, alltid!(40%) 261
Som regel - i alle fall noen kontakter. (34%) 222
Nei, det gjør jeg aldri. (15%) 99
Det hender.(7%) 43
Jeg skal begynne å gjøre det nå! (4%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mest brann om sommeren

Juli og august er måneder som topper brannstatistikken. Tall fra forsikringsselskapene viser at det ble meldt om totalt 4.888 brannskadesaker som følge av lyn i 2009 og 2.931 i fjor. Skadeomfanget var på henholdsvis 134 millioner for 2009 og 86 millioner for 2010.

Det er Østlandet som er mest utsatt for tordenvær om sommeren, ifølge Tryg Forsikring.

Her treffer det oftest

Innboforsikring og villaforsikring dekker skader et lyn kan forårsake. Dette gjelder både skader på elektriske artikler og på bygninger. Blir skadene så store at det utvikler seg brann – dekkes både tapte gjenstander og utgifter til å bo ett annet sted når boligen blir bygget opp igjen.

Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3.000 branner som følge av lynnedslag, og betaler erstatninger på 80-90 millioner som følge av skadene, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.