Julelys med laser

Har du disse julelysene, må du lese det med liten skrift svært nøye

Det kommer stadig flere produkter med laser, blant annet laserlamper for julepynting av hus. Men se opp for kraftige lasere som kan gi øyeskader.

LASERLAMPE SOM JULELYS? Laserlampene kan pynte opp husveggen din ute ved at de kan lage mange forskjellige mønster - som stjerner, snøkrystaller og annet. Men vær oppmerksom på at de kan ha veldig kraftig laser som kan skade øynene dine eller andres. I motsetning til på laserpekere, er det nemlig ingen begrensninger på hvor sterke lasere man kan ha i slike laserlamper. Foto: Kristin Sørdal
LASERLAMPE SOM JULELYS? Laserlampene kan pynte opp husveggen din ute ved at de kan lage mange forskjellige mønster - som stjerner, snøkrystaller og annet. Men vær oppmerksom på at de kan ha veldig kraftig laser som kan skade øynene dine eller andres. I motsetning til på laserpekere, er det nemlig ingen begrensninger på hvor sterke lasere man kan ha i slike laserlamper. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Én ting er hva du må sjekke på lys og lamper om du pynter til jul med julebelysning med LED eller gammeldagse glødelamper.

Men det kommer stadig nye produkter på markedet – og noe som er ganske ferskt i julelys-sammenheng her til lands, er laserlys.

Dette brukes for eksempel til å lyse opp fasaden på hus.

Hva er laser-lamper eller -lys?

Lys med laser er nettopp det det høres ut som: Det er en lampe som sender en lysstråle med laserteknologi.

Det fungerer i prinsippet ganske likt som en laserpeker eller -penn, men lampa er selvsagt større enn en penn og strålen er også da større og bredere enn på en penn.

Julebelysning med laserteknologi vil typisk være en projektor-lampe som projiserer laserlys med juletema mot husveggen din utendørs. Du kan for eksempel få det til å se ut som om husveggen din er en stjernehimmel eller at den er dekket av snøkrystaller.

Men i motsetning til laserpekere, der det i 2011 kom strenge regler for hvor kraftig laser det er lov å selge i Norge, er det ingen regler for hvor kraftig laser du kan ha i laserlamper.

– Det er en mye svakere regulering rundt disse produktene enn for laserpenner, forteller Sindre Øvergaard i Statens strålevern til Dinside.

Eneste krav er at de skal være merket og i samsvar med internasjonal standard.

STRENGE REGLER FOR LASERPEKERE: Det er forbudt med sterke lasere i klasse 3R, 3B og 4 uten godkjenning fra Statens strålevern. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STRENGE REGLER FOR LASERPEKERE: Det er forbudt med sterke lasere i klasse 3R, 3B og 4 uten godkjenning fra Statens strålevern. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen regler for laserlys

For laserpekere eller laserpenner er det strenge regler:

Det er forbudt å både kjøpe, eie og bruke laserpenner, laserpekere eller liknende med over én milliwatt (mW) styrke til Norge. Dersom du vil innføre laserpekere som er sterkere enn dette, må du ha spesiell tillatelse fra Statens strålevern.

Laserlamper eller -lys er imidlertid ikke omfattet av dette regelverket.

– Det finnes noen generelle bestemmelser, om at bruk skal være sikker og berettiget, men det er ikke andre bestemmelser enn det, sier Sindre Øvergaard i Statens strålevern til Dinside.

MANGE LASERLAMPER PÅ MARKEDET: Det finnes en god del laserlamper for julebelysning utendørs både i butikkene og på nett. Alle lampene som står med ryggen til på bildet er laserlamper. Foto: Kristin Sørdal
MANGE LASERLAMPER PÅ MARKEDET: Det finnes en god del laserlamper for julebelysning utendørs både i butikkene og på nett. Alle lampene som står med ryggen til på bildet er laserlamper. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Laserpekere kom på markedet tidligere og er derfor godt regulert i dag. Laserpekerne fikk mye oppmerksomhet på grunn av at de ble brukt til å peke mot og blende pilotene i fly. Det var også tilfeller der barn fikk øyeskader etter lek med sterke laserpekere.

Men ifølge Øvergaard har det har blitt bare mer og mer av laserprodukter som ikke er regulert, som eksempelvis lamper.

Øvergaard forteller at de så laserlamper i salg i Norge også i fjor og at de har registrert at det finnes mye av det både på nett og i butikkene.

LASERPYNT: Slik kan det pyntes med laserlys - selvom akkurat dette er rådhuset i Madrid og er kanskje litt mer ekstravagant enn du kanskje gjør det hjemme ... Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB Scanpix
LASERPYNT: Slik kan det pyntes med laserlys - selvom akkurat dette er rådhuset i Madrid og er kanskje litt mer ekstravagant enn du kanskje gjør det hjemme ... Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB Scanpix Vis mer

– Kan gi øyeskader og er lette å tukle med

I Sverige gjorde Elsäkerhetsverket og Strålsäkerhetsmyndigheten en markedskontroll av julebelysning - også laserbelysning - i 2017.

De fant da endel manglende merking og feilmerking av julebelysning generelt - og for laserbelysning påpekte de at advarsler på forpakningen ofte var slik at forbrukeren lett kan overse det - og dermed bruke laserbelysningen som all annen julebelysning. Da med fare for feil bruk og fare for skader.

Statens strålevern har også funnet uønskede avvik ved stikkprøver i Norge tidligere år:

– Av dem som vi har sett på før, kan vi si at de er sterke nok til å kunne gi øyeskader. Og av dem som vi kontrollerte i fjor så vi at de var ganske lette å tukle med, forteller Øvergaard og forklarer videre at laserlampene kan ha et gitter foran som skal lage et mønster når lyset treffer en flate – men at dette gitteret kan være ganske lett å ta av. Og da kan man få strålen med full effekt rett på øyet.

– Kan ikke garantere for at dette er sikre produkter

Om laserprodukter generelt advarer Øvergaard om at det både kan være forskjellig merking og fravær av merking.

– Folk må være litt forsiktige, vi kan ikke garantere for at dette er sikre produkter, advarer Øvergaard.

Det er forhandlerne som har ansvar for å selge sikre produkter, i den forstand at de skal være produsert etter en gitt standard og at produktet er korrekt merket.

Har du disse julelysene, må du lese det med liten skrift svært nøye

Alle produkter med laser skal være merket med et faresymbol for laser og laserklasse.

Laserklassene går fra 1 til 4, med noen bokstavkombinasjoner i tillegg. Laserklasse 1 er ufarlig og krever ingen særskilt merking mens laserklasse 2 og oppover krever fare-merking i form av et advarselsmerke.

Øvergaard forteller at øyeskade ikke kan utelukkes fra laserklasse 3R.

– Du kan få øyeskade av laserklasse 2M eller lavere, men det skal mye til, da må man bruke optisk instrument som eksempelvis kikkert. Men over klasse 2M, altså 3R, 3B og 4, kan ikke øyeskade utelukkes. Du kan se på laser av laserklasse 3R i veldig korte tidsintervaller uten skade men laserklasse 3B kan gi øyeskade i løpet av kort tid, forteller Ødegaard.

KLASSE 3R OG KRAFTIGERE KAN SKADE ØYNENE: Denne laseren er klasse 3R og kan altså forårsake øyeskade. Foto: Kristin Sørdal
KLASSE 3R OG KRAFTIGERE KAN SKADE ØYNENE: Denne laseren er klasse 3R og kan altså forårsake øyeskade. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Han oppfordrer til generell forsiktighet rundt alle typer lasere og understreker at du ikke kan være sikker på at merkingen på laseren er korrekt.

– Nei, man kan ikke være trygg på at merkingen er korrekt. De produseres mange steder og det finnes forskjellige typer standarder og ulike merkinger, sier Øvergaard i Statens strålevern som legger til at feilmerkingen skjer hos produsentene.

Tidligere tester av laserpekere har også avslørt at laseren kan være mye kraftigere enn det produktet er merket med.

Han understreker at produkter som selges i Norge skal være klassifisert etter europeisk laserstandard som bruker tallene 1,2,3 og så videre – og ikke romertall.

IKKE SLIK: - Denne merkingen er ikke i henhold til merkekravene siden det er benyttet romertall, som indikerer at laseren ikke er iht. til den europeiske laserstandarden. Kravet er at lasere skal være merket, klassifisert og produsert i samsvar med den europeiske standarden (NEK EN 60825-1), sier Øvergaard til Dinside. Han poengterer imidlertid denne merkingen er utenpå emballasjen, mens merkekravet retter seg mot selve lyskilden/laseren. Du må altså åpne pakke og se på merkingen på selve laseren. Du Foto: Kristin Sørdal
IKKE SLIK: - Denne merkingen er ikke i henhold til merkekravene siden det er benyttet romertall, som indikerer at laseren ikke er iht. til den europeiske laserstandarden. Kravet er at lasere skal være merket, klassifisert og produsert i samsvar med den europeiske standarden (NEK EN 60825-1), sier Øvergaard til Dinside. Han poengterer imidlertid denne merkingen er utenpå emballasjen, mens merkekravet retter seg mot selve lyskilden/laseren. Du må altså åpne pakke og se på merkingen på selve laseren. Du Foto: Kristin Sørdal Vis mer

– Men du kan ikke være sikker på om merkingen er original eller ikke, i alle fall ikke om du handler over nettet, sier Øvergaard.

Dersom man kommer over feilmerkede produkter i butikken ønsker Statens strålevern at du melder ifra om dette til dem.

Pass på dette om du har en laserlampe

– Vi kan ikke si noe annet enn forbrukerne selv må være veldig forsiktige rundt disse produktene, det er lasere som er sterke nok til at de kan gi alvorlig øyeskade. Man må unngå å se rett inn i lyset, sørge for at det er tilstrekkelig merket og at det er et lovlig produkt, uttaler Øvergaard til Dinside.

Strålevernet i Sverige oppfordrer til å være spesielt på vakt om du setter opp slike enheter der barn ferdes. Og at du må passe på at de ikke rettes slik at de kan blende bilister.

Øvergaard sier til Dinside at man ikke kan utelukke at laseren kan gi øyeskade dersom du skulle komme til å se på lyset innefra gjennom et vindu.

– Det er mange muligheter for at laseren kan gjøre skade. Den kan også reflekteres – og den reflekterte strålen kan også skade, påpeker han.

I 2018 har Statens strålevern hatt en gjennomgang av laserbruken i samfunnet; de brukes ifølge Øvergaard i veldig mange ulike sammenhenger. Han sier videre at de til neste år vil foreslå endringer og styrking av regelverket på dette området.

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier i en kommentar til Dinside at når det gjelder brannsikkerhet og elsikkerhet skal denne type belysning – i likhet med annen julebelysning – være sikker i bruk.

Artikkelen er tidligere publisert på Dinside.no (desember 2017).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer