Har du byttet slange før?

Brannsikkerhets-eksperten anbefaler at gasslangen bør byttes minst hvert annet år.

Både gasslange og kobling bør sjekkes for sprekker og lekkasjer før du starter grillsesongen. Og glem ikke annet gassdrevet utstyr, som varmelamper. Foto: KAROLINE BRUBÆK
Både gasslange og kobling bør sjekkes for sprekker og lekkasjer før du starter grillsesongen. Og glem ikke annet gassdrevet utstyr, som varmelamper. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere deler av landet har nytt godt vær, og det betyr som regel økt grillyst. Dessuten er påsken rett rundt hjørnet, noe som omtrent garanterer at de tusen hytter og hjem snart blir omgitt av liflig grill-os. Men det kan fort bli andre dufter også, om ikke grilleieren sjekker utstyret. Det gjelder spesielt de mange som benytter gass til grilling.

– En god regel er å bytte ut slangene minst hvert annet år, sier Sverre L. Limtun i DSB i en pressemelding.

Forhandlere vi har sjekket, som Aga og Gass-Service tar litt mindre hardt i, og anbefaler bytte hvert tredje år.

Unngå brann med disse grillvettreglene

Se etter sprekker og bobler

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap råder alle som benytter gassgrill å sette av noen minutter til sjekk av utstyret før de tas i bruk for sesongen. Slangen er et potensielt svakt punkt, og bør altså byttes annenhvert år. Oftere dersom slangen viser antydning til sprekker. Bøyer du slangen, ser du lett om det danner seg sprekker.

Slanger og koblinger må også sjekkes for lekkasje. Du avslører problemene ved å påføre lekkasjespray eller såpevann. Dannes bobler, er koblingen eller slangen lekk. Da må du holde ventilen stengt og reparere feilen før du benytter grillen.

Bruk kun godkjent spesialslange. Den skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Ekstrautstyr: Årets MÅ-HA-produkter til grillen

Sett gassflasken litt unna grillen

Stem her:

Har du skiftet slange på grill eller annet utstyr som bruker gass? (Avsluttet)
Nei, verken byttet eller sjekket.(50%) 362
Nei, men jeg sjekker regelmessig.(22%) 160
Ja, bytter regelmessig for å være sikker.(11%) 79
Ja, jeg har funnet feil ved sjekk.(9%) 62
Bruker ikke gass.(8%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ved bruk er det sikrest å plassere selve gassflasken i litt avstand fra grillen. Skulle man ha behov for å kvele gasstilførselen raskt, gjør dette det lettere å komme til.

Pass også på at regulatoren er montert riktig.

– Lukk ventilen før du setter på regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass, sier Limtun.

Ved kjøp eller påfyll, skal gassflasken transporteres stående. Den skal ikke oppbevares i kjeller, og bør heller ikke utsettes for direkte sollys.

En skikkelig skrubb, uansett grilltype

Fett og matrester fester seg på rist og grill. Gjorde du ikke jobben i høst, bør du ta renholdet nå. Foto: Colourbox.com
Fett og matrester fester seg på rist og grill. Gjorde du ikke jobben i høst, bør du ta renholdet nå. Foto: Colourbox.com Vis mer


Det er ikke bare gassgrillen som trenger vedlikehold. Dersom du ikke gjorde jobben før vinteren, er dette tiden for en renholdsrunde før du slenger de første pølsene over varmen.

Slik gjør du:

  • Gassgrillen setter du på maks med lokket lukket. Etter fem minutters tid vil matrestene være forkullet. La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen.
  • Kullgrillen børster du med grillbørste etter å ha tømt ut gammelt kull.
  • Grillristen må du heller ikke glemme. Skrubb den med stålull eller gryteskrubb, bruk varmt vann og gjerne kjøkkenspray for å løsne fett og forkullede rester.
Etter at du har fjernet forkullet bøss, kan også grillene vaskes med varmt vann og eventuelt kjøkkenspray. Skyll godt, og tørk av. Det samme gjelder grillredskapene.

Men grillgaffelen bør du styre unna

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!