<b>Gamle apparater:</b> Påbudet om brannslukkingsapparater i boliger kom for 20 år siden, og i mange norske hjem finnes brannslukkingsapparater som ikke har vært sjekket siden den gang.  Foto: Colourbox
Gamle apparater: Påbudet om brannslukkingsapparater i boliger kom for 20 år siden, og i mange norske hjem finnes brannslukkingsapparater som ikke har vært sjekket siden den gang. Foto: ColourboxVis mer

Har brannslukkingsapparatet ditt gått ut på dato?

En av ti har apparater som er eldre enn ti år.

Forhåpentligvis vil du aldri ha bruk for brannslukkingsapparatet ditt, men den dagen det virkelig gjelder, er det viktig at det virker. Har du sjekket ditt?

En ny undersøkelse utført av TNS Gallup for If Skadeforsikring viser at de fleste nordmenn ikke er klar over at de skal sende pulverapparatet sitt til kontroll og service.

– Brannslukkingsapparater skal ha service, akkurat som bilen, bare med lenger tidsintervall mellom kontrollene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Har du hørt om slukkespray på boks? Smart og enkel brannslukkenyhet

Hvert femte år

Er det lenge siden du har sjekket ditt apparat? Pulverapparater skal på kontroll hvert femte år, og til service hvert tiende år. Har du brannskumapparat, skal dette til service hvert femte år. Men undersøkelsen fra If viser at fire av ti branslukkingsapprater som er eldre enn ti år aldri har vært til kontroll. 13 prosent av oss har branslukkingsapparater som er eldre enn dette. Hvor gamle de er, er det heller ikke alle som har kontroll på.

– Mange svarer at de ikke husker hvor gammelt brannslukkingsapparatet er, eller om det har vært til kontroll. Derfor er nok andelen som ikke har vært til forskriftsmessig kontroll og service i virkeligheten enda større, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste kjenner heller ikke til at det finnes kontroll- og serviceforskrifter for brannslukkere, sier han.

Brannhemmende spray: Virker det? Vi har testet. Se bilder og video

Dette kontrollerer de

Når apparatet kontrolleres sjekkes trykkindikatoren og eventuelle utvendige skader. Dessuten sjekkes slange, dyse og plombering. Når du tar appratet til service, er dette langt mer omfattende. Blant annet tas pulveret ut, og apparatet sjekkes for innvendig korrosjon.

Kontroll og service skal utføres og dokumenteres av en sertifisert person. Disse dokumentene er smart å ha klare når du skal selge boligen din. Informasjon om hvor du får dette utført, får du hos firma som forhandler branslukkingsapparater. Bor du i blokk eller borettslag, er det vanlig å gjennomføre jevnlige brannkontroller, og få inn en branninspektør som kontrollerer for hele bygården samtidig.

– Det er gode grunner til at apparatene skal sjekkes på denne måten. Det er varierende kvalitet på brannslukkere. De fleste er trykkladet, og trykket kan sive ut over tid. Indikatoren kan fortsatt stå på grønt, men den kan ha kilt seg fast, sier sikkerhetssjefen i If.

Etter noen år kan slangen bli dårlig og pulveret forsteines.

– Påbudet om slukkeutstyr i bolig er snart 20 år gammelt. Mange har nok brannslukkere fra den gangen, sier Nilssen.

Det aller viktigste gjør du imidlertid før det begynner å brenne: Slik sikrer du boligen din mot brann.

Åpen brannstasjon


Har du ikke fått ditt apparat kontrollert? Lørdag 24. september holder nærmere 350 brannstasjoner åpent for publikum. Her kan du blant annet få prøve å bruke blannslukkingsapparater i kontrollerte former.

– Vi tenner på brannkar og lar voksne få teste hvordan man slukker en brann, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- redningsetaten i Oslo.

Han tror det er en klar sammenheng mellom manglende erfaring med brannslukkingsapparat og dårlige kontrollrutiner.

– De fleste har aldri prøvd et brannslukkingsapparat. Det kan være lurt å prøve. Når det brenner, er det for sent å begynne å lese bruksanvisningen.

Her kan du finne nærmeste brannstasjon som holder åpent lørdag.


Store forskjeller

Selv om det er nykontrollert, er det ikke dermed sagt at du har et godt brannslukkingsapparat. Det er stor forskjell på kvaliteten og pulverets slukkeevne.

Se hvordan du sjekker hvor godt ditt brannslukkeapparat er her, og se en demonstrasjon av forskjellen på hvordan pulver med god og dårlig slukkeevne fungerer mot flammene i videoen under:


Kilde: Newswire, Norsk Brannvernforening, DinSide