Det er ikke alltid det lønner seg å hyre inn profesjonelle, skal vi tro en fersk svensk undersøkelse.  Foto: Colourbox.com
Det er ikke alltid det lønner seg å hyre inn profesjonelle, skal vi tro en fersk svensk undersøkelse. Foto: Colourbox.comVis mer

Handymannen er bedre enn håndverkeren

Her er hemmeligheten.

Det lønner seg ikke alltid å hyre inn profesjonelle. Det var i hvert fall konklusjonen da Sveriges Tekniska Forskningsinstitutt undersøkte ti vannskadete baderom, om vi skal tro svenske Expressen.se.

Gjør det selv: Slik fikser du en kran som lekker.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har undersøkt ti vannskadete baderom. Profesjonelle håndverkere sto bak seks baderom, hjemmefiksere bak fire - og disse var bedre bygget. Konklusjonen er altså at handymenn er flinkere enn håndverkeren. Og grunnnen er enkel.

- Hjemmefikserne har en fordel. De har god tid, sier Rolf Kling från bransjeorganisasjonen VVS Företagen til SVT.

Best skikket

Hvem stoler du mest på? (Avsluttet)
Deg selv eller partner(80%) 920
Håndverker(17%) 201
Vet ikke(3%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I tillegg er amatørene som gjør det selv interesserte - og kanskje enda grundigere når de leser monteringsanvisningene. På den annen side skal de profesjonelle håndverkerne ha lang erfaring, og burde kunne monteringsanvisningene - om ikke annet burde de ha lang erfaring med å lese slike.

Monteringsfeil

I rapporten kommer det frem at samtlige av skadene skyldes installasjonsfeil. De som har bygget badene har hverken fulgt monteringsanvisninger eller bransjereglene. Kling er urolig over rapporten, og varsler strakstiltak:

- Nå starter vi med en stor utdanningskampanje, sier han til SVT.

Se innslag på SVT og les mer på SVT Rapports nettside.

Be om kontrakt og dokumentasjon

Mange liker den ekstra tryggheten det kan gi å hyre inn profesjonelle til å gjøre arbeid i hjemmet, ikke minst når det kommer til ansvar ved eventuelle skader. Det er imidlertid ikke nok bare å hyre en fagperson. Noe av det viktigste du gjør er å sjekke at du hyrer inn en kvalifisert håndverker, og når du så har funnet en du vil bruke er det viktig å skrive kontrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det viktig å be håndverkeren om dokumentasjon når jobben er gjort. Ikke glem å be rørleggeren om DDV-instruks og elektrikeren om en samsvarserklæring når jobben er utført.

Et annet aspekt man kanskje ikke umiddelbart tenker på er forsikring. For det er forskjell på hva forsikringsselskap dekker i forhold til installasjonsfeil gjort av privatpersoner og profesjonelle:

Les også: Dette bør du overlate til profesjonelle

Risikosport å gjøre det selv?


Det er imidlertid ikke alle som er begeistret for å slippe amatørene til. I noen tilfeller kan slurv eller mangel på fagkunnskap være direkte farlig. I en undersøkelse som forsikringsselskapet If gjennomførte et par år tilbake, kom det frem at én av tre nordmenn tror det er lov å skifte veggfaste stikkontakter og brytere selv. Tilnærmet like mange har også gjort dette selv i løpet av de siste årene, til tross for at slikt arbeid kun skal utføres av autoriserte el-installatører.

- Høyrisiko, mener både Norsk brannvernforening og If.