Handy julegaver?

Verktøy til jul er ingen dum idé, men man må vite hva man gir.

Mange blir ekstra glade når pakkene er veldig harde og inneholder verktøy. Foto: Brynjulf Blix
Mange blir ekstra glade når pakkene er veldig harde og inneholder verktøy. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man må passe seg for at batteridrillen eller skrumaskinen blir handyvarianten av slips og sokker. Selv om man egentlig ikke kan få for mye verktøy generelt, er det fullt mulig å få for mange av én type verktøy.

Andre har kanskje ikke annet verktøy enn en sliten skrutrekker og en gammel avbiter liggende i en skuff, og blir glade for hva som helst.

Her har vi laget en liten oversikt over små og store mekkesaker som kan være aktuelle julegaver. Det er ikke alt som må ha motor, det er mye annet som kan være til nytte og glede.

Alt om verktøy fra DinSide

Gaver til de som ikke har noe

Når ungdom flytter for seg selv, eller folk flytter fra hverandre blir de ofte stående uten verktøy. Da er alt nyttig, det gjelder bare å prioritere.

Det kan være lurt å sjekke hva slags bolig de som skal motta gaven har. Flytter de inn i et hus med trevegger, en leilighet med gipsplater over alt, eller kanskje det er betongvegger eller teglstein?

Er det trevegger i boligen trenger de først og fremst hammer (og spiker) og en liten skrumaskin. En drill er ikke det første man trenger, en skrumaskin er lettere å bruke og egner seg bedre til oppgaven. Den roterer saktere og er mindre og lettere. Men den holder fint til å montere flate pakker og til å skru fast alt mulig til veggen.

Hvis veggene i leiligheten er av gipsplater må alt festes med gipsankere. Da er en enkel drill tingen, men du må også ha bor og gipsankere pluss en tang til å feste gipsankerne. Drillen trenger ikke å være en slagdrill, de enkle og rimelige batteridrillene gjør jobben.

Verktøy for de som bor mellom  gipsvegger. Foto: Produsentene
Verktøy for de som bor mellom gipsvegger. Foto: Produsentene Vis mer


Er det bare murvegger må det kraftigere skyts til. Er det murstein går det greit med en vanlig slagdrill, disse finnes både for nettdrift og med batteri. Men er det betong i både vegger og tak, så vil også en slagdrill kunne slite. Men det finnes kraftigere saker: Borhammeren. Denne slår boret selv, du behøver ikke presse slik som på en slagdrill, som bare slår når du presser maskinen mot veggen.

I tillegg trenger man murbor og plugger i forskjellige størrelser, samt skruer.

Av andre grunnleggende verktøy vil vi trekke fram følgende:

Tenger er noe man trenger. Foto: Produsenten
Tenger er noe man trenger. Foto: Produsenten Vis mer


Tenger. Man trenger både avbiter og butt flattang, og gjerne også en spiss flattang. De kan brukes til så mangt. Ledninger skal klippes av, de skal bøyes til og noen ganger er det trangt å komme til. Dessuten kan tenger brukes til de mest utrolige ting.

Tenger kommer i alle prisklasser. Industrien har andre kvalitetskrav enn en husholdning, så man kommer langt med rimelige tenger. Skal man klippe pianotråd må man kjøpe dyrt, men for de enkle oppgavene duger også de enkle og rimelige utgavene.

Noen ganger må man skru for hånd Foto: Produsenten
Noen ganger må man skru for hånd Foto: Produsenten Vis mer


Selv om man har en skrumaskin er det også praktisk med et par vanlige skrutrekkere. Selv om skruer med spor sjelden brukes i dag, så støter man ofte på slike i eldre møbler og andre gjenstander. Et par-tre flate trekkere, lite, middels og stor pluss et par Pozidrive #1 og #2 stjernetrekkere er kjekt å ha.

I dag brukes det ofte skruer med sekskant (Unbrako) og Torx, et sett av hver kan redde dagen, skruene som krever slike lar seg verken løsne eller feste skikkelig med annet verktøy. Du får trekkere med sekskant og Torx i alle størrelser samt bits. Du får også sett med nøkler til begge varianter.

Nøkler til sekskant og Torx må man ha Foto: Produsenten
Nøkler til sekskant og Torx må man ha Foto: Produsenten Vis mer


Ikke helt stødig på Torx, Unbrako og Pozidrive? Det finnes enda flere skruetyper: Få oversikt med vår skrueguide

Men verden består ikke bare av skruer - vi har også muttere. Mange klarer seg med en skiftenøkkel, men et sett med fastnøkler er et bedre alternativ. Disse finnes i mange varianter, den nyeste har skralle i den ene enden.

Fastnøkler med skralle er svært praktisk. Kjøp et komplett sett. Foto: Produsenten
Fastnøkler med skralle er svært praktisk. Kjøp et komplett sett. Foto: Produsenten Vis mer


Ellers trenger man tommestokk og vater. Skal noe opp på vegg må det måles og vatres. Du kan fint klare deg med et enkelt vater, eller gå for den mer avanserte elektroniske løsningen som i tillegg til avstand også måler vinkler og kan regne ut flater og rom.

Lasermåler kombinert med vater. Foto: Brynjulf Blix
Lasermåler kombinert med vater. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her finner du vår test av kombinasjonen lasermåler og vater

Hva med de som har "alt"?

Hva det vil si å ha "alt" er det ingen som har oversikt over, det kommer an på øynene som ser, eller ikke ser. Mange av oss får aldri nok verktøy, det dukker stadig opp nye utfordringer som krever nytt.

Siden ingen har absolutt alt er det alltid et eller annet som kan være både nyttig og en glede å få. Det kan for eksempel være en annen variant av et verktøy, for eksempel en batteridrevet utgave som kan være et praktisk alternativ til den som må plugges i stikkontakten.

Smart sag fra Dremel Foto: Produsenten
Smart sag fra Dremel Foto: Produsenten Vis mer


Dremel DSM 20, praktisk sag og kappemaskin
Maskinen kombinerer vinkelsliperens kappefunksjon med sirkel/stikksagas støttefunksjon. Det gir mange bruksområder i mange materialer og erstatter langt dyrere verktøy.

Den er lett å føre, bytte av kappeskiver er enkelt og maskinen er kraftig nok til å jobbe seg gjennom de fleste materialer opp til ca 20 millimeters tykkelse.

Testen finner du her

Arbeidslys med lupe løser mange problemer Foto: Produsenten
Arbeidslys med lupe løser mange problemer Foto: Produsenten Vis mer


Noe som er svært nyttig på mekkebenken er en arbeidslampe med lupe. Biltema har to utmerkede varianter, som både fungerer som vanlig lampe med lokket nede, og som lupe når du åpner lokket. Det er en ekstra lupe i lupen som gir enda mer forstørring, perfekt når man skal fikse småtteri, reparere smykker, ta ut flis eller metallspon av fingeren og så videre. Fåes både med bevegelig arm og som liten bordlampe.

Til saging av allerede monterte listverk, beslag og rør, samt sliping og pussing er en Fein eller tilsvarende vibrerende verktøy helt genialt. Det er forbausende effektivt og du kommer til over alt. Skal du legge nytt gulv er det nærmest påkrevet når du må tilpasse gerikter og annet listverk.

Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten
Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten Vis mer


Raaco bokser er svært praktiske og fleksible for oppbevaring av smådeler Foto: Produsenten
Raaco bokser er svært praktiske og fleksible for oppbevaring av smådeler Foto: Produsenten Vis mer


Oppbevaring får man aldri nok av. Raaco har et utmerket system som vi har blitt avhengig av. Det består av sortimentsesker med løse innsatser, og en bærbar "kommode" hvor sortimentseskene settes inn som skuffer. Du kan montere sammen flere av disse og bygge så høyt og bredt som du trenger. Så kan du ta med deg bare de eskene du trenger uten å ødelegge systemet.

Er man glad i å skru er en slagtrekker en åpenbaring av et verktøy. Den slår ikke innover som en slagdrill, men slår skruen rundt med flere tusen små, men kraftige slag per minutt. Dermed blir du ikke sliten i hånda og armen av å holde i mot, slik som med en vanlig drill. En slagtrekker er rett og slett fantastisk effektiv.

Slagtrekker er verktøyet du alltid har ønsket deg, selv om du ikke vet det selv. Foto: Brynjulf Blix
Slagtrekker er verktøyet du alltid har ønsket deg, selv om du ikke vet det selv. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Mer om slagtrekkere kan du lese i denne artikkelen.

Har man hus er det også praktisk med en kompressor. Den kan brukes til utrolig mye, fra renblåsing og luftpåfylling til spikerpistoler, sandblåsing, lakkering og meisling. De som er ok til hobby og husholdning koster ikke all verden, og tilbehørspakkene er også rimelige.

Kompressor gir trykkluft til mange slags verktøy. Veldig kjekt å ha. Foto: Produsenten
Kompressor gir trykkluft til mange slags verktøy. Veldig kjekt å ha. Foto: Produsenten Vis mer


Elektrisk fugepistol er også svært praktisk når det er mye som skal fuges og det skal gjøres raskt og pent. Dette er også proffverktøy, men det behøver ikke skremme noen, bortsett fra den som skal betale. Her snakker vi om befriende verktøy, som gjør plagsomme jobber til en ren fornøyelse.

Fugepistoler med batteri eller for trykkluft gjør fugejobbene langt enklere. Foto: Brynjulf Blix
Fugepistoler med batteri eller for trykkluft gjør fugejobbene langt enklere. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Smarte verktøykasser

Til bilistene

Mange synes det er noe herk å skifte hjul når vinteren eller våren kommer, men det finnes jo verktøy for slikt. Det er ikke dyrt heller! En elektrisk muttertrekker og en garasjejekk koster ikke mange hundrelappene, og legger du ved et par hansker og et underlag for knærne (eventuelt knebeskyttere) så er hvem som helst utstyrt til å legge om hjul på under halve tiden sammenlignet med bruk av originaljekk og hjulvinne.

Garasjejekk og muttertrekker gjør hjulskifte til en lek Foto: Produsenten
Garasjejekk og muttertrekker gjør hjulskifte til en lek Foto: Produsenten Vis mer


Har du flere gaveidéer del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer