Riktig sag gjør jobben lettere! Foto: Colourbox
Riktig sag gjør jobben lettere! Foto: ColourboxVis mer

Håndsag-guiden

Å sage for hånd er også et alternativ, vi ser på forskjellige sagtyper

Elektrisk verktøy har blitt veldig billig, og kvaliteten på billigverktøy er vanligvis mer enn god nok til sporadisk bruk.

Men det kan også være greit med håndverktøy, det har mange fordeler. Prisen er lavere, det tar mindre plass, det lager mindre støy og er heller ikke så farlig å bruke. I noen tilfeller er det kanskje ikke en gang mulig å komme til med elektrisk verktøy.

Materialer og tanning

Håndsager er laget i mer eller mindre fleksibelt stål, og tanninga - hva slags fasong og dimensjoner sagtennene har - varierer med oppgaven og materialet det skal sages i.

Skal man bare kappe grovt eller ha et pent og fint snitt? Skal du sage i tre, gipsplater eller metall? Skal du sage rett eller i bue? Det finnes en håndsag til de fleste oppgaver.

Skal du bare kappe materialer trenger du en sag med middels grove tenner og middels vigging. Vigging betyr at annenhver tann er litt bøyd utover vekselvis til den ene og andre siden. Dette er for at sporet som dannes under saginga skal bli bredere enn sagbladet, for at dette ikke skal klemmes fast i sporet.

Skal du sage ved og greiner velger du en sag med svært grove tenner og vigging, men skal du sage et så pent snitt som mulig bruker du en fintannet sag, gjerne i en gjærekasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saging i gips krever en egen type sag, og skal du sage i metall trenger du en baufil eller en stikksag med spesialblad. Baufilbladet er herdet og svært fintannet, og istedet for at hver enkelt tann er vigget selve eggen på bladet bølgeformet. Tennene er for små til at vigging hadde hatt ønsket effekt.

Forskjellige sager.

Her ser du bilder av forskjellige sager og en kort beskrivelse av bruksområde.

Standard håndsag Foto: Produsenten
Standard håndsag Foto: Produsenten Vis mer


Dette er standardsaga, selve snekkersaga som kan brukes til det meste, enten det er plater, plank eller lister, på tvers eller på langs av fiberretningen.

Den kommer i utallige varianter, kvaliteter og priser, men velger du merkevare litt opp i pris får du en sag som holder seg skarp, ikke ruster og beholder spensten i årevis.

Laminatsag Foto: Produsenten
Laminatsag Foto: Produsenten Vis mer


Skal du sage parkett eller laminat er en mer fintannet sag å foretrekke. Den gir rett og slett et penere resultat og har en mer praktisk lengde.

Bakksag Foto: Produsenten
Bakksag Foto: Produsenten Vis mer


Bakksaga er for rette, fine snitt når du skal sage listverk og annet smått. Den har en avtagbar avstivningsskinne på toppen som holder saga rett og stabil.

Gjærekasse med bakksag Foto: Produsenten
Gjærekasse med bakksag Foto: Produsenten Vis merBakksaga brukes gjerne sammen med en gjærekasse, som gjør det lett å sage lister i faste vinkler.

Gjærekasse Foto: Produsenten
Gjærekasse Foto: Produsenten Vis mer


Gjærekassa har slisser hvor du plasserer saga. Uunnværlig for de fleste når det skal sages i vinkler som skal passe sammen, for eksempel lister i hjørner.

Gjæresag Foto: Produsenten
Gjæresag Foto: Produsenten Vis mer


Et alternativ til bakksag og gjærekasse er gjæresaga, hvor selve saga henger i et oppheng som kan justeres i forskjellige vinkler.

Stikksag Foto: Produsenten
Stikksag Foto: Produsenten Vis mer


Skal du sage åpninger er stikksaga det riktige verktøyet. Du borer først et passende hull slik at du får inn saga, deretter er det bare å sage ut åpningen.

Japansk drasag Foto: Produsenten
Japansk drasag Foto: Produsenten Vis mer


I motsetning til de fleste sager, som har eggen på den siden av tennene som peker fra deg, finnes det også sager som fungerer motsatt. Japanerne har brukt slike sager i over 1000 år. Med slike sager er det bevegelsen når du drar i saga som gjør sagejobben. Fordelen er at du aldri kan risikere å "krølle" sagbladet, siden du drar i selve festet. Drasaga har derfor svært tynt blad, 0,2 mm er ikke uvanlig, og fine tenner som gir svært fine snitt. Tanningen er som regel forskjellig på de to sidene, den ene siden har ekstra fine tenner.

Det finnes også bakkasagutgaver av drasager, med støtteskinne klemt fast på oversiden av sagbladet.

Med slike sager kan du sage løvtynne skiver av treverket...

Buesager for ved og grovt treverk. Foto: Produsenten
Buesager for ved og grovt treverk. Foto: Produsenten Vis mer


Til vedkapping og annet grovarbeide bruker du buesaga. Den har kraftige, tenner med høy vigging, som gir effektiv og rask saging gjennom treverket. Den kommer i mange forskjellige størrelser, og har utskiftbart blad.

Gipssag Foto: Produsenten
Gipssag Foto: Produsenten Vis mer


Skal du sage i gipsplater trenger du en sag med egnede tenner, du skal ikke ødelegge en god sag beregnet på treverk.

Lettbetongsag Foto: Produsenten
Lettbetongsag Foto: Produsenten Vis mer


Det samme gjelder lettbetong, det finnes spesialsager med tenner og sliping som gjør jobben.

Baufil Foto: Produsenten
Baufil Foto: Produsenten Vis mer


Baufila er verktøyet som brukes når du skal sage metall, enten det er rør eller profiler, stål, aluminium eller andre materialer. Den kommer i flere størrelser og varianter og bladene er utskiftbare.

Metallsag Foto: Produsenten
Metallsag Foto: Produsenten Vis mer


Det finnes også sager til metall som egner seg til å sag i plater. Tanninga er den samme som på baufila, men bladet har en fasong som gjør at det ikke trenger bue som på baufila.