Han styrer alt fra mobilen

Satheesh Varadharajan styrer huset fra mobilen. Det kan du også gjøre. Du kan være oppe og gå fra rundt 400 kroner.

<b>STYRER HUSET FRA MOBILEN:</b> Satheesh Varadharajan kan styre det meste av lys, varme, et cetera i Oslo-leiligheten fra mobilen. Foto: PER ERVLAND
STYRER HUSET FRA MOBILEN: Satheesh Varadharajan kan styre det meste av lys, varme, et cetera i Oslo-leiligheten fra mobilen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er kun fantasien som setter begrensninger på hva man kan styre herfra, sier Satheesh Varadharajan da DinSide treffer han hjemme i Oslo.

LES OGSÅ:

Han styrer både panelovner, lys, radio, digitale fotorammer, skap- og garderobelys, samt andre ting, via mobilen.

Fra en bryter på veggen, som ser ut som en vanlig lysbryter, skrur han på radioen og bytter kanal. Varadharajan streamer radio via en multimediaspiller, men du kan også koble systemet til kjøkkenradioen på kjøkkenbenken.

DinSide har testet TellStick - og ga det terningkast 6!

Han kan dimme lysene fra mobilen, skru av og på lysene, og skru av og på panelovnene. Når han lener seg tilbake i sofaen for å se film, skrus takspotene av, mens et bakgrunnslys slås på - automatisk. Dersom popcornskåla trenger påfyll, og du pauser filmen, skrus takspotene på 50 prosent - for så å skrus av igjen når du fortsetter på filmen.

Har du tips eller ideer til hva annet man kan styre ved hjelp av dette systemet? Kjør debatt!

Se hvordan Varadharajan styrer alt fra mobilen:

Erik Berge bruker et litt annet system til å styre sitt smarthus

Trygghet ved fjernstyring

At alt kan styres fra mobilen, gjør også at du kan fjernstyre både lys og varme.

– Jeg kan styre dette fra Dubai, om så skal være, sier Varadharajan til DinSide.

Dette i seg selv kan være en ekstra sikkerhet for deg som stadig er usikker på om du skrudde av lyset eller om panelovnen er på: Du kan gå inn på mobilen og sjekke akkurat hvilke kilder som er på og av - og eventuelt skru dem på eller av etter behov - helt fra den andre siden av kloden.

Du kan også bruke systemet til stømsparing. Det er nemlig mulig å taste inn hvor mange watt de ulike strømkildene trekker, og så kan du få en oversikt over hvor mye strøm de ulike kildene trekker i løpet av et gitt tidsrom.

STYRER HUSET FRA MOBILEN: Satheesh Varadharajan kan styre det meste av lys, varme, et cetera i Oslo-leiligheten fra mobilen. Foto: PER ERVLAND
Via mobilen kan du gå inn på de ulike kildene som du allerede har spesifisert, og skru av eller på - eller dimme lyskilder som går an å dimme. Foto: Per Ervland
Dimmingen: Velg dimmegrad Foto: Per Ervland
Støtte for ulike smarttelefoner. Foto: Per Ervland
Varadharajan har en litt mer avansert TellStick, en TellStick Duo. Foto: Per Ervland
Den enkleste TellSticken, som også Varadharajan begynte med. Foto: Per Ervland
Noe av utstyret du kan koble sammen med TellStick og Switch King. Foto: Per Ervland
Bak panelovnen har Varadharajan valgt å integrere en mottaker i koblingsboksen bak ovnen. Foto: Per Ervland
Bak panelovnen. Foto: Per Ervland
Slik ser en mottaker ut: Du plugger den mellom stikkontakten og støpselet. Foto: Per Ervland
Belysning over skapet kan styres fra mobilen, og sensorene i døren registrerer når du åpner døren - og lyset inne i skapet slås på. Foto: Per Ervland
Programvaren fra Telldus. Foto: Per Ervland
Du kan velge mellom veldig mange kompatible mottakere - listen er lang. Foto: Per Ervland
Switch King muliggjør blant annet tidsstyring av elementene du har registrer i Telldus. Foto: Per Ervland
Oppsett i Switch King. Det er enkelt å legge inn nye elementer og programmere tidsstyring. Foto: Per Ervland
Radioprogrammeringen. Foto: Per Ervland
Switch King kan også gi deg detaljert oversikt over strømforbruket, ned til de enkelte strømkildene. Foto: Per Ervland

Lyskontroll for de late

Rimelig inngangspris

Fjernstyring av lyd og lys kan virke som en kostbar affære - i alle fall i de tilfellene hvor elektrikertjenester er nødvendig. Det beste med dette systemet som Varadharajan benytter, er at det er enkelt, du kan gjøre det selv ved hjelp av noen få produkter - og det koster ikke skjorta.

Det du trenger for å være oppe og gå med et liknende system som Varadharajan, er en TellStick - som du akkurat nå kan få for ned i 100 kroner (utgående modell), samt mottakere fra eksempelvis Proove, Nexa, IKEA, Sartano eller Waveman. Du kan eksempelvis få et startersett med tre mottakere og en fjernkontroll fra Nexa, hos Komplett, for 299 kroner. Det vil si at du er igang for cirka 400 kroner.

Clas Ohlson, Teknikmagasinet og Komplett er eksempler på butikker hvor du får kjøpt slike produkter. Du kan også bruke pristjenester som Prisjakt til å søke etter hvor du får de beste prisene - som vi har gjort her med for eksempel Nexa og TellStick.

Her kan du se hvordan du setter opp systemet

PC og programvare

I tillegg trenger du en PC eller multimediaspiller som må stå på hele tiden (så sant ikke Tellstick Net varianten benyttes). Du må laste ned programvaren som kommer med TellSticken (fra Telldus), og så trenger du å laste ned programmet Switch King. Det er gratis for bruk med inntil fem mottakere - har du flere punkter, tilkommer det en liten kostnad (279 svenske kroner i innkjøp, og deretter 189 svenske kroner per påfølgende år hvis man ønsker oppgradering av programvaren.) For å ha muligheten til å fjernstyre via mobilen, trenger du en app (fås både til Android, Windows og iPhone) - og den koster 14 kroner.

Ekstrautstyr

Ovenfor har vi skissert kostnadene ved basisproduktene. Det er imidlertid mulig å bygge på og gjøre dette mye mer avansert. Du får eksempelvis dimmbare mottakere, som altså lar deg dimme ulike lyskilder fra mobilen.

De mer it-kyndige, eller de som kjenner noen som er litt over gjennomsnittet datainteressert, kan utvide systemet slik Varadharajan har gjort, med EventGhost - som lar deg sette opp ulike scenarier som utløser en slags kjedereaksjon. Eksempelvis: Når jeg skrur på TVen så vil jeg at lysene dimmes og at mobilladeren skrus på. Eller andre scenarier som passer deg.

Flere smarte løsninger?

«Jeg styrer huset med mobilen min. TellStick, Switch King og EventGhost. Billig, enkelt og utrolig praktisk!», skrev Satheesh Varadharajan i en debatt på DinSide. Vi dro hjem til ham for å se hvordan det fungerte.

Har du erfaringer med bruk av disse eller liknende tjenester? Del dine erfaringer i debatten nedenfor, eller send oss en mail og fortell!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!