Han lurer deg i hjemmet ditt

Trodde du støvsugerselgere var en utryddet rase?

Han har kanskje ikke på seg hverken rutete dressjakke eller tversoversløyfe, men støvsugerselgerne som går fra dør til dør lever fortsatt i beste velgående.  Foto: iStockphoto.com
Han har kanskje ikke på seg hverken rutete dressjakke eller tversoversløyfe, men støvsugerselgerne som går fra dør til dør lever fortsatt i beste velgående. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støvsugerselgeren, han som går fra dør til dør og selger dyre støvsugere til privatpersoner, lever i beste velgående. - Eller skal vi kanskje si verste velgående, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

Bekymringsmeldingen denne gangen gjelder selgere av Envirotect "miljømaskiner". Dette er spesielt dyre støvsugere, som ikke bare støvsuger, den kan også rense tepper, den kan suge, den kan blåse og i tillegg rense luften for pollen - gjerne med aromaterapeutiske oljer for litt ekstra velvære.

Huset blir rent, vesla blir frisk av allergien, og når maskinen så kommer med over 20 smådeler, er det jo ikke rart at den koster flesk. Flaks at selgeren lar deg prute?

Les også: Stor test av støvsugere

- Gratulerer, du har vunnet!

Forbrukerombudet var allerede i fjor sommer i dialog med en av distributørene for disse miljømaskinene. Flere forbrukere hadde klaget på oppførselen til selgerene, blant annet at selgeren lurte seg inn i boligen, ved å påstå at han kom for å levere en premie i en konkurranse. Premien viste seg å være en aggressiv støvsugerselger som ikke ville ta et nei for et nei, og som ikke ville gå på flere timer.


Flere av dem som har klaget, reagerte også sterkt på at selgerne appellerte til foreldres iboende beskyttelestrang for barn, og mulig astma hos småbarna.

- En slik fremgangsmåte som er beskrevet i klagene vi har mottatt, hører ingen sted hjemme. Samtidig viser den slette behandlinga av klagene vi sender over, at dette er useriøse selskaper, sier Forbrukerombod Bjørn Erik Thon.

For selv om Forbrukerombudet har vært i dialog med selskapet om å få skikk på selgerne sine, ser det ikke ut til at det har hjulpet noe særlig. Noen mindre agentselskap ble avviklet, men det er flere ulike agenter i aktivitet på Østlandet. Og det er den samme maskinen som selges.

Her blir du lurt: De verste forbrukerfellene

32.000 kroner

Vanlig utsalgspris for disse maskinene er i følge en representant for selskapet vi har fått i tale, 32.000 kroner. Dette fremkommer ikke av selskapets nettsider.


TV2 Hjelper deg har tidligere testet den dyre støvsugeren med hjelp fra Teknologisk Institutt, mot en støvsuger fra Miele, modell S5780, til 3.500 kroner. Mieles "billige" støvsuger, som forøvrig vant Forbrukerrådets test av støvsugere i 2007, vant også denne minitesten.

Attitude

Det kommer altså fortsatt klager på selgere av produktet, selv om Forbrukerombudet er i kontakt med selskapet. Det har ikke lykkes DinSide å få representanter fra Envirotects eneforhandler Attitude Norway Ltd til å kommentere saken, men vi vil oppdatere denne artikkelen dersom de skulle komme tilbake til oss.

Dagbladet.no har tidligere sett nærmere på dørsalg av støvsusgere, og det kan du lese mer om her: Ville du kjøpt støvsugere av denne mannen?